Cheese burger

ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟ- ΟΙ ΝΕΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ STREET FOOD ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Πολλοί πιστεύουν ότι το street food είναι η νέα γαστρονομική τάση στον κόσμο. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα new entry στην Αθήνα σε γλυκό και αλμυρό.

Έχει αλλάξει πια η πεποίθηση που θέλει το γρήγορο φαγητό να είναι πρόχειρο ή να μην στηρίζεται σε καλές πρώτες ύλες. Αφίξεις όπως η Lisa στην Κυψέλη επιβεβαιώνει ότι η τέλεια πίτσα απαιτεί αρκετή δουλειά και μπορεί να ταιριάξει με ένα ποτήρι καλό κρασί. Ο γεωργιανός φούρνος Marili έρχεται με τη σειρά του να δείξει πώς το φαγητό δεν γνωρίζει σύνορα και μπροστά σε ένα λαχταριστό χατσαπούρι μπορεί να θυμηθούμε τα πιτάκια των γιαγιάδων μας.

Στα γλυκά τώρα, έχουμε πλέον ένα εστιατόριο γλυκού στην Αθήνα, που όμως λειτουργεί και με τη λογική ενός bakery. Το Zillers Pastry Bar είναι το αδερφάκι του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου και απέχει μόλις μερικά βήματα μακριά του. Σε μια άλλη αγαπημένη αθηναϊκή γειτονιά, το Παγκράτι, το Moden εμπνέεται από τον σκανδιναβικό μινιμαλισμό με ζύμες αργής ωρίμανσης. 

Lisa 

Η νέα άφιξη στην Κυψέλη φέρνει μαζί της πεντανόστιμες πίτσες. Ο pizzaiolo Σταύρος Τσάμης δίνει ρεσιτάλ πίσω από τον πάγκο, καθώς ανοίγει με δεξιοτεχνία τα ζυμάρια του και δημιουργεί λαχταριστούς συνδυασμούς. Λεπτή πίτσα με στεφάνι σε αρμονικό φούσκωμα και εκλεκτά υλικά είναι τα μυστικά της επιτυχίας. 

Σίγουρα θα βρεις τη δική σου αγαπημένη αλλά αν θέλεις μία συμβουλή, δοκίμασε για αρχή τη Marinara στυλ Τόκι, με σάλτσα ντομάτας, σκόρδο, ρίγανη, stracciatella και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, την ελαφρώς καυτερή Lucifer με Nduja, provolone, μοτσαρέλα και ρίγανη και την Cinque formaggi με πέντε τυριά. 

Θα βρεις επίσης μία Peperoni Lovers, Carbonara, A Forest με μανιτάρια, κρέμα τρούφας, μοτσαρέλα, παρμεζάνα και λάδι τρούφας και τη Lisa’s order, με μασκαρπόνε, μοτσαρέλα, ζαμπόν, μπέικον, μανιτάρια και πιπέρι αλέπο. Για όσους θυμούνται την πίτσα του Proveleggios, Marmite, στο Lisa έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν και πάλι. 

Φωκίωνος Νέγρη 25, Κυψέλη

Marili

Στην πιάτσα που έχει δημιουργηθεί στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης βρήκε τη θέση του ο γεωργιανός φούρνος από όπου ξεφουρνίζεται καθημερινά ολόφρεσκο χατσαπούρι, πεϊνιρλί και γεμιστά πουγκάκια που το σχήμα τους θυμίζει το χινκάλι. 

Για το χατσαπούρι, την τυρόπιτα που φτιάχνεται σε κάθε γεωργιανό σπίτι, χρησιμοποιείται αποκλειστικά φρέσκο αγελαδινό τυρί. Στο Marili το προμηθεύονται από μία μικρή φάρμα εκτός Αθηνών, όπου η παραγωγός ακολουθεί την παραδοσιακή διαδικασία. Η ιδιαιτερότητα του ζυμαριού έχει να κάνει με τη φρεσκάδα. Εδώ, δεν υπάρχει η λογική της πρότερης προετοιμασίας ή της κατάψυξης, όλα γίνονται σε αληθινούς χρόνους και ψήνονται στα φουρνάκια με την πέτρα.

Αγίας Ζώνης 26, Κυψέλη

Ekiben Kitchen

Στο στενό της Σκούφου στο κέντρο της Αθήνας, το Ekiben Kitchen έχει γίνει πλέον σημείο συνάντησης για γρήγορο και νόστιμο φαγητό, από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ. Στο νέο concept store του Άρη Βεζενέ απολαμβάνεις ιαπωνικές γεύσεις συνδυασμένες με craft μπύρες και φυσικά κρασιά ενώ παράλληλα μπορείς να κάνεις τις αγορές σου από τα ράφια του Ikigai, δηλαδή μίας ιαπωνικής αγοράς.

Στο Ekiben Kitchen έχει βρει πια μόνιμη στέγη το Birdman Smash, που έκανε την εμφάνισή του στο μενού του Birdman και πολύ γρήγορα έγινε το πιο viral burger της πόλης. Θα ήταν κρίμα όμως να μην ασχοληθείς με τις υπόλοιπες προτάσεις στο μενού, όπως το τραγανό τηγανητό κοτόπουλο, παναρισμένο σε πάνκο, την gyoza με μοσχάρι, τα edamame με peperoncino, την επική σαλάτα japanese garden με μπρόκολο, αρακά, αμύγδαλο και ένα δροσιστικό dressing και φυσικά το χορταστικό ramen

Σκούφου 15, Αθήνα

Κώστας

Η παράδοση του θρυλικού σουβλατζίδικου στην οδό Πεντέλης στο Σύνταγμα ξεκινάει από το 1950. Στον Κώστα έχουν φάει γενιές και γενιές, έχουμε περιμένει όλοι υπομονετικά να έρθει η σειρά μας και έχουμε νιώσει ευτυχία στην πρώτη δαγκωνιά του τυλιχτού. Λίγο πριν την εκπνοή του 2023, το ιστορικό μαγαζί άλλαξε πόστο κλείνοντας τον κύκλο του στο στενό που το γνωρίσαμε και ανοίγοντας έναν καινούργιο στη Φιλελλήνων. 

Τίποτα δεν έχει αλλάξει στο σουβλάκι του, και ο ίδιος ο Κώστας βρίσκεται στο πόστο του με την τσιμπίδα του, πάντα ήρεμος και χαμογελαστός να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Ο χώρος όμως είναι αισθητά πιο μεγάλος και άνετος, υπάρχουν ακόμα και μερικά σκαμπό όπου μπορεί να καθίσει κανείς και να κάνει μία στάση για να απολαύσει το σουβλάκι του, με την ίδια και απαράλλαχτη γεύση. 

Φιλελλήνων 7, Σύνταγμα

The Zillers Pastry Bar

Ένα εστιατόριο γλυκού άνοιξε στη γειτονιά της Μητρόπολης, το οποίο λειτουργεί σε δύο ταχύτητες. Εδώ, θα ξεκινήσεις την ημέρα σου με μονοποικιλιακό καφέ από τη Fair και μία ποικιλία σε viennoisserie και γλυκά όπως τάρτες, εκλέρ και μιλφέιγ αλλά και kugelhopf, ένα μπριός με σταφίδες και αμύγδαλο. Το βράδυ όμως η φιλοσοφία αλλάζει καθώς προτείνονται πιο «γαστρονομικά» γλυκά τόσο σε επιλογή à la carte όσο και σε degustation.

Ο κορυφαίος chef pâtissier Γιώργος Πλατινός ηγείται της ομάδας, λειτουργώντας περισσότερο σαν ενορχηστρωτής, καθώς αναζητά πάντα εκείνη τη λεπτομέρεια που θα κάνει τη διαφορά. 

Παλαιολόγου Μπενιζέλου 6, Αθήνα

Moden

Το όνομά του σημαίνει «ωρίμανση» στα δανέζικα και είναι άκρως ταιριαστό με όλη τη δουλειά που γίνεται στο ανοιχτό εργαστήριο. Ρολά κανέλας με κρέμα ή σκέτα, σοκολατένια babka και buns κάρδαμο που ωριμάζουν σχεδόν για δύο εικοσιτετράωρα, apple pie crumble, κέικ σοκολάτας, lime και με παντζάρι και τσουρέκι με προζύμι, μαχλέπι, μαστίχα και πορτοκάλι είναι όσα βρίσκεις καθημερινά στο Moden του νεαρού ζαχαροπλάστη Παύλου Τσιολέκα. 

Ο ίδιος αναγνωρίζει τη σημασία των καλών πρώτων υλών, που αποτελούν τη βάση για τις δημιουργίες του. Η παραγωγή είναι μικρή και μαζεμένη, αλλά εδώ φροντίζουν να μην αδειάζει η βιτρίνα, δουλεύοντας συνεχώς για την επόμενη φουρνιά. Σύντομα, θα προσφέρουν και καφέ, το ιδανικό pairing δηλαδή για όλα τα νόστιμα που φτιάχνουν.

Πρατίνου 51, Παγκράτι

Μαζί με τη ΔΕΗ “ανάβουμε τα φώτα” σε ό,τι νέο συμβαίνει στην πόλη.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα