waiter adding sauce on mussels during catering

ΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΣΚΑΣΑΝ ΜΥΤΗ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Μια νέα εποχή ξεκινά στην εστίαση της πρωτεύουσας.

Νέες αφίξεις στην εστίαση μας οδηγούν να εξερευνήσουμε νέες γειτονιές και να βάλουμε ξανά στα αγαπημένα περιοχές που βγαίναμε παλιά. Μία νέα εποχή ξεκινά για τις Σεϋχέλλες στον Κεραμεικό, με το οινομαγειρείο να ανοίγει τις πόρτες του υπό νέα διεύθυνση ενώ μια καινούργια πιάτσα δημιουργείται στην Κυψέλη, στον δρόμο προς τα Δικαστήρια, με το Αλλιώς καφενείο να αποτελεί κομμάτι της. 

Ex Machina

Στο ολοκαίνουργιο εστιατόριο που άνοιξε στο Παγκράτι, ο Άνταμ Κοντοβάς μαγειρεύει με πάθος, παίζει τις μουσικές που του αρέσουν και φροντίζει την παραμικρή λεπτομέρεια για να φύγει κάθε επισκέπτης ικανοποιημένος και χαρούμενος. Στο Ex Machina ο chef βασίζεται κυρίως στις τοπικές πρώτες ύλες και μαγειρεύει fusion, αγκαλιάζοντας τη δεύτερη πατρίδα του, την Αίγυπτο. 

Η σάλα βλέπει στην ανοιχτή κουζίνα, δημιουργώντας έτσι μία αίσθηση οικειότητας. Στους τοίχους, τα σχέδια της Vassω (Electric Mama Tattoo) είναι εμπνευσμένα από old school τατουάζ και προσδίδουν μία πιο fun διάθεση στον χώρο. Εδώ, ο Άνταμ Κοντοβάς μπλέκει αρμονικά τις τεχνικές με την comfort γεύση και τους πειραματισμούς, αλλά και τη σωστή εξυπηρετήση χωρίς περιττούς εντυπωσιασμούς. 

Δοκιμάστε το τααμέια, ένα φαλάφελ που φτιάχνεται με κουκιά αντί για ρεβίθια, την ομελέτα με μπλε καβούρι, αυγοτάραχο και μπισκ, το κουνουπίδι – ένα από τα signature πιάτα του chef που εδώ έχει αναβαθμιστεί και φυσικά τη viral «ορφανή» μακαρονάδα που σερβίρεται πάνω από σάλτσα κακαβιάς με XO sauce.

Εμπεδοκλέους 34, Αθήνα

Άκρα

Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Λουκάκης (Μούργα, +Τροφή) αποφάσισε να κάνει το επόμενο επαγγελματικό του βήμα στην Αθήνα, ενώνοντας τις δυνάμεις του με τον pastry chef Σπύρο Πεδιαδιτάκη (Ourse). 

Τα Άκρα είναι ένα πρωτότυπο εστιατορικό concept καθώς φέρνει τους επισκέπτες μέσα στη μαγειρική δράση. Με δυσδιάκριτα όρια μεταξύ κουζίνας και πάγκους εργασιών – κάτι που ίσως σας ξενίσει την πρώτη φορά – βλέπει κανείς την προετοιμασία και τη μαγειρική όσο περιμένει το φαγητό του. 

Το μενού αλλάζει και γίνονται αρκετοί πειραματισμοί, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πάντα συνέπεια στη γεύση. Αν υπάρχει όμως μία δέσμευση αυτή έχει να κάνει αναμφισβήτητα με την επιλογή των πρώτων υλών και αυτό δεν είναι ένα ακόμα κλισέ, όπως επίσης με τη σωστή διαχείρισή τους.

Αξίζει να επισκεφθείτε τα Άκρα για το πρωινό, αφού θα βρείτε από προζυμένιο ψωμί και χειροποίητες πίτες μέχρι εξαιρετικά pastries και γλυκά, σε τιμές λογικές για την εποχή. 

Αμυντά 12, Αθήνα

Αλλιώς καφενείο

Σε μία νέα πιάτσα που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό στην Κυψέλη (μακριά από την Αγίας Ζώνης και την πλατεία Αγίου Γεωργίου) άνοιξε το Αλλιώς καφενείο. Ο Κωνσταντίνος Καφέτσης, που τα τελευταία χρόνια δηλώνει κάτοικος Κυψέλης, φαντάστηκε ένα αθηναϊκό καφενείο με νόστιμο και προσιτό φαγητό για να γίνει κομμάτι της γειτονιάς. 

Την κουζίνα έχει αναλάβει η Μαρίνα Φαρασοπούλου, μαγείρισσα με δικό της στυλ που αγαπάει τα παλιά καφενεία και τα αυθεντικά μέρη, τις ζύμες και το φαγητό με συναίσθημα. Μαγειρεύει λαμβάνοντας υπόψη της την εποχή αλλά και την αγορά. 

Υπάρχουν ωστόσο κάποιες σπεσιαλιτέ που δεν γίνεται να χάσετε, όπως το σκορδόψωμο ή το σνίτσελ – και τα δύο βγαλμένα από τα τραπέζια της δεκαετίας του 1990. 

Κερκύρας 17-19, Αθήνα

Σεράμικο

Το εστιατόριο που άνοιξε στον Κεραμεικό πάτησε πάνω στην επιτυχημένη συνταγή του Σέμπρικο στη Θεσσαλονίκη. Για την ιστορία, το μαγαζί που άνοιξε το 2012, από μία ομάδα ανθρώπων με κοινή ιδεολογία, διέγραψε τη δική του σημαντική πορεία στη γαστρονομική σκηνή της συμπρωτεύουσας. Το Σεράμικο συνδυάζει την ποιοτική πρώτη ύλη με τις καλές τιμές. 

Θα βρείτε κάποια signature πιάτα από μαγαζί στον Βορρά, όπως χόρτα με αυγά και σερραϊκό βουβαλίσιο καβουρμά, σπαλομπριζόλα με λάδι τρούφας και μουστάρδα από μούστο, πιτάκια με χειροποίητο παστουρμά και φρέσκα ραβιόλι με γαρίδα, αλλά δεν λείπουν οι νέες προσθήκες. 

Μεγάλου Αλεξάνδρου 109-11, Αθήνα

Esthiō

Oι Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, Γιάννης Μπουτσικάρης και Θοδωρής δημιούργησαν το Esthiō, ένα εστιατόριο που προσφέρει μία καθολική εμπειρία φαγητού, έχοντας ως μότο του το «σίτος, οίνος, ήχος». Εδώ αναδεικνύεται η βαλκανική κουζίνα με φόντο την Ελλάδα και τα τοπικά προϊόντα της. Από τον κλασικό γιαουρτοταβά, το παραδοσιακό αλβανικό πιάτο με τα αρνίσια γλυκάδια και το χυλωμένο ρύζι μέχρι το cevapi – ένα κλασικό έδεσμα της σέρβικης κουζίνας, θα βρείτε αρκετά ενδιαφέροντα πιάτα από τις γειτονικές χώρες. Την περίοδο των γιορτών αναμένεται να προστεθεί κι ένας νέος χώρος στο ήδη υπάρχον μαγαζί, ολοκληρώνοντας έτσι το αρχικό όραμα των δημιουργών του εστιατορίου. 

Δημητρακοπούλου 7, Αθήνα

Σεϋχέλλες

Με νέα ομάδα άνοιξαν ξάνα τις πόρτες τους οι Σεϋχέλλες στον Κεραμεικό. Ο Φώτης Φωτεινόγλου (ΦΙΤΑ), επέστρεψε στο μαγαζί που δημιούργησε δέκα χρόνια πριν και μαζί με τους Κλεομένη Ζουρνατζή (Γκαστόνε) και Γιάννη Μαρκαδάκη (Stellar Gastro Cinema) δίνουν νέα πνοή στην κουζίνα. 

Φαγητό ελληνικό, απλό και κατανοητό, χωρίς υπερβολές με έμφαση πάντα στην πρώτη ύλη είναι αυτό που πρεσβεύουν στο οινομαγερείο και οι τρεις μάγειρες χωρίς να δεσμεύονται εξαρχής σε συγκεκριμένο μενού. Με απλά λόγια, θα ψάχνουν καλές πρώτες ύλες και θα μαγειρεύουν με ελευθερία χωρίς περιορισμούς. 

Κεραμικού 49, Αθήνα

Μαζί με τη ΔΕΗ “ανάβουμε τα φώτα” σε ό,τι νέο συμβαίνει στην πόλη.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα