Vangelis Patsialos

ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΟΣΟ JAZZ ΤΥΠΟΣ ΕΙΣΑΙ;

Το Athens Jazz, το μεγαλύτερο φεστιβάλ τζαζ μουσικής στην Ελλάδα, επιστρέφει από τις 22 έως τις 28 Μαϊου πιο δυναμικό από ποτέ στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σηματοδοτώντας την έναρξη του φετινού συναυλιακού καλοκαιριου.

Με τη jazz συμβαίνει συχνά η εξής παρεξήγηση: οι περισσότεροι πιστεύουν πως πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο και “βαρύ” είδος μουσικής που απευθύνεται μόνο σε φανατικό κοινό.

Και εγώ το ίδιο πίστευα, μέχρι τη στιγμή που σ’ ένα υπόγειο του Χάρλεμ στη Νέα Υόρκη, βρέθηκα μπροστά σε ένα “μαγικό” μαύρο τζαζ κουαρτέτο που κατάφερε να φέρει τα πάνω κάτω στον μουσικό μου κόσμο μέσα σε λίγα μόνο λεπτά. Ένας ηλικιωμένος πιανίστας, ένας 60αρης τυπάς με γυαλιά ηλίου στην ηλεκτρική κιθάρα, ένας νεώτερος ντράμερ κι μία “θεά” 50αρα τραγουδίστρια έκαναν τον πιο κεφάτο μουσικό γύρο του κόσμου καταφέρνοντας να σηκώσουν τους πάντες από τις καρέκλες τους και να τους κάνουν να χορέψουν.

Η άποψή που είχα για τη τζαζ μουσική άλλαξε άρδην, γιατί κατάλαβα πως πρόκειται για ένα ευρύ μουσικό πεδίο μέσα στο οποίο χωρούν τα πάντα: από την indie, τη ροκ, ακόμη και τη ποπ μουσική μέχρι τα μπλουζ και βέβαια τις μπαλάντες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως τα μουσικά όργανα χρησιμοποιούνται από τους μουσικούς της, όπως ακριβώς η ανθρώπινη φωνή.

Έκτοτε πέρασα στην αντίπαλη όχθη και κυνηγώ τέτοιες τζαζ καταστάσεις. Συναυλίες με ισχυρό τζαζ στίγμα, αλλά πιο συμπεριληπτικές και ανοιχτές σε όλα τα μουσικά είδη.

Τζαζ χωρίς… στεγανά

Vangelis Patsialos

Αυτές τις μέρες η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη γιορτή της τζαζ έχει ξεκινήσει για τα καλά. Στις 22 Μαΐου, το Athens Jazz, το μεγαλύτερο φεστιβάλ τζαζ μουσικής στην Ελλάδα, επιστρέφει για 22η χρονιά, πιο δυναμικό από ποτέ, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σηματοδοτώντας την έναρξη του φετινού συναυλιακού καλοκαιριου.

Και κάπως έτσι, για μια βδομάδα, η Τεχνόπολη γίνεται ο απόλυτος προορισμός στην πόλη δίνοντας σε όλους μας την ευκαιρία να απολαύσουμε ζωντανά και με ελεύθερη είσοδο όλες τις τάσεις της τζαζ παγκοσμίως.

Το Athens Jazz αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία να αγαπήσετε τη τζαζ μουσική, ακόμη και αν έχετε γι αυτήν ενδοιασμούς, καθώς συνολικά 21 κορυφαίοι καλλιτέχνες και σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανεβαίνουν στην κεντρική σκηνή της Τεχνόπολης διαμορφώνοντας ένα απόλυτα συμπεριληπτικό διεθνές line-up που διαπερνά κι άλλα είδη μουσικής έχοντας πάντα στον πυρήνα του την τζαζ.

Η ολιστική εμπειρία του φετινού Athens Jazz


Το εν λόγω φεστιβάλ όπως κάθε χρόνο μετουσιώνεται σε μία ολιστική εμπειρία, καθώς συμπληρώνεται από μια σειρά συναρπαστικών παράλληλων δράσεων που θα πραγματοποιηθούν εντός και εκτός Τεχνόπολης. Έτσι, μπορείτε να πάτε από νωρίς το απόγευμα ακόμη και με τα παιδιά σας και να κάνετε μία όμορφη βόλτα νομαδική αγορά του Meet Market ή και στους χώρους τους Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου που θα είναι ανοιχτοί για το κοινό του φεστιβάλ, με ελεύθερη είσοδο. Δυνατό παρών δηλώνει για πρώτη χρονιά το Vinyl Market που ανέκαθεν αποτελούσε πόλο έλξης για τους μουσικόφιλους με την ευρεία γκάμα δίσκων του.

Η φωτογραφική έκθεση Metapolis


Ξεχωριστή θέση φέτος έχει το club program που θα πραγματοποιηθεί στο γειτονικό Gazarte με τον εμβληματικό συνθέτη και μουσικό Roy Ayers να γκρουβάρει για τελευταία φορά στη χώρα μας και το Kosmos Jazz Party.

Το πρόγραμμα

Αυλαία με ελληνική σκηνή

Το Spiral Trio, ένα από τα πιο σημαντικά τζαζ τρίο της χώρας μας


Όπως πάντα, η πρώτη μέρα του Athens Jazz αφιερώνεται στην ελληνική τζαζ σκηνή, παρουσιάζοντας τα τρία εγχώρια σχήματα που επέλεξε η καλλιτεχνική επιτροπή του φεστιβάλ. Έτσι, τη Δευτέρα 22 Μαΐου, το πολλά υποσχόμενο και ανερχόμενο Thomas Mitrousis Quartet κηρύσσει την έναρξη ως η νέα μουσική πρόταση του φεστιβάλ, με μια εντυπωσιακή ηχητική ποικιλομορφία επιρροών από τη μοντέρνα τζαζ ως και την κλασική και post-rock μουσική.

Η Νεφέλη Φασούλη


Ακολουθεί η ταλαντούχα Νεφέλη Φασούλη που μετά από ένα δημιουργικό εξάμηνο στη Νέα Υόρκη ως υπότροφος του ιδρύματος Fulbright, μοιράζεται καλλιτεχνικά ανάμεσα στην τζαζ και τη λαϊκή ή urban μουσική σκηνή της χώρας μας. Μαζί με το Nefeli Fasouli Quintet θα ενώσει την αφροαμερικανική τζαζ με τους ελληνικούς folklore ήχους. Τη βραδιά θα κλείσει ως επίσημη ελληνική συμμετοχή του φεστιβάλ το Spiral Trio, ένα από τα πιο σημαντικά τζαζ τρίο της χώρας μας, με διεθνή πια υπόσταση και προβολή.

Διεθνές καλλιτεχνικό πρόγραμμα


Το διεθνές καλλιτεχνικό πρόγραμμα ανοίγει τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, την Τρίτη 23 Μαΐου, η πολυβραβευμένη Veronika Harcsa από την Ουγγαρία, που ξεχωρίζει με την ερμηνευτική της δύναμη και καθαρότητα. Τη διαδέχεται ο νεαρός Βέλγος μπασίστας Jonathan Collin-Bouhon με συνθέσεις που δεν περιορίζονται μόνο στην τζαζ και τον επίλογο της βραδιάς θα τον γράψει το εξαιρετικό νορβηγικό γκρουπ Gard Nilssen Acoustic Unity.

Το AJS Quartet (Albanian Jazz Society)

Την Τετάρτη 24 Μαΐου το δυναμικό κουαρτέτο του AJS Quartet (Albanian Jazz Society), η πρώτη αλβανική συμμετοχή στην ιστορία του φεστιβάλ, ξεκινά τη βραδιά με βαλκανικούς ήχους και τη σκυτάλη παίρνει το Rembrandt Trio, η μουσική γκάμα του οποίου φτάνει μέχρι και στους μουσικούς πολιτισμούς του αραβικού κόσμου. Τέλος, θα χορέψουμε με τους Tygroo από την Τσεχία, που θα μας χαρίσουν ένα energetic show με indie και afrobeat στοιχεία.

Ο Erik Truffaz Vincent Guignet

Την Πέμπτη 25 Μαΐου θα δούμε τον πιανίστα Joel Lyssarides, το ανερχόμενο αστέρι της τζαζ ευρωπαϊκής σκηνής, ενώ οι Δανοί Ι Think You’re Awesome θα παρουσιάσουν τον δικό τους μουσικό ορίζοντα: από τη σκανδιναβική progressive ambient ή την απλή folk, μέχρι τους αφρικανικούς ρυθμούς ή την κλασική τζαζική φόρμα. Τέλος, εκπροσωπώντας την Ελβετία, ο θρυλικός Erik Truffaz, μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης τζαζ διεθνώς, θα μοιραστεί με το κοινό τις σπουδαίες straight jazz, hip hop, drum ‘n’ bass και world ηχορυθμίες του.

Οι Quintedo από την Κύπρο Pavlos Vrionides

Την Παρασκευή 26 Μαΐου πρώτοι στη σκηνή θα ανέβουν οι Quintedo από την Κύπρο, το ολόφρεσκο γκρουπ του σαξοφωνίστα Μάριου Χαραλάμπους με ρεπερτόριο από όλο το φάσμα της τζαζ. Αμέσως μετά οι ανερχόμενοι Candlelight Ficus από την Αυστρία θα μας παρασύρουν σε ένα feelgood και άκρως ανεβαστικό μουσικό ταξίδι με ασταμάτητο groove, εξαιρετικές ποπ μελωδίες και αρχαϊκές σόουλ αναφορές. Η βραδιά θα έχει πιο ποπ γιουροβιζιονικό άρωμα, καθώς θα κλείσει με τον Ιταλό Raphael Gualazzi, τον τραγουδιστή, πιανίστα και συνθέτη που επανέφερε τη χώρα του στον δημοφιλή μουσικό διαγωνισμό, καθώς τερμάτισε στη δεύτερη θέση το 2011.

Οι Γάλλοι OZMA

Το Σάββατο 27 Μαΐου θα απολαύσουμε τη Γερμανίδα καλλιτέχνιδα- φαινόμενο KID BE KID που με τη μοναδική σκηνική της παρουσία στήνει ένα φουτουριστικό σόου. Οι Γάλλοι OZMA με τον explosive jazz χαρακτήρα τους θα δώσουν τη σκυτάλη στο τρίο του Ισπανού πιανίστα Daniel García Diego, που έχει χαρακτηριστεί ως το λαμπρό μέλλον της ευρωπαϊκής τζαζ και μπολιάζει στον τζαζ πυρήνα του από φλαμένκο, κλασική και λαϊκή ισπανική μέχρι ροκ και ηλεκτρονική μουσική.

Ο Maxime Bender Martine_Pinnel

Η Κυριακή 28 Μαΐου ξεκινά με τον έμπειρο σαξοφωνίστα Maxime Bender από το Λουξεμβούργο που περιηγείται σε διάφορα μουσικά είδη χωρίς να παγιδεύεται σε περιοριστικές ταμπέλες. Στη συνέχεια, έρχεται ο Ισραηλινός πιανίστας Guy Mintus που αναμειγνύει δημιουργικά τις μουσικές ρίζες του από τη Μέση Ανατολή με τις κλασικές και τζαζ φόρμες και τεχνοτροπίες και τέλος, στο stage ανεβαίνει ο Βρετανός Jackson Mathod, τρομπετίστας, πολυ-οργανίστας και τραγουδιστής που έχει σημείο εκκίνησης και αναφοράς τον Miles Davis .

Οι εντός εκτός κι επί ταυτά παράλληλες δράσεις…

Το Vinyl Market

Και φέτος, την Athens Jazz εμπειρία συμπληρώνουν μια σειρά από συναρπαστικές παράλληλες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός και εκτός Τεχνόπολης. Όσοι βρεθούν εκεί τις ημέρες του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την έκθεση φωτογραφίας της ομάδας METAPolis, όπου περισσότεροι από 130 φωτογράφοι μελετούν τις έννοιες της φωτογραφίας δρόμου, της σκηνοθετημένης φωτογραφίας και του αστικού τοπίου, αλλά και την πλούσια, νομαδική αγορά του Meet Market που φέτος γεμίζει ξανά με handmade δημιουργίες και summer shopping διάθεση. Πέρα από τα ρούχα, τα κοσμήματα και τα αξεσουάρ ανεξάρτητων σχεδιαστών, θα βρείτε αντικείμενα τέχνης και διακόσμησης, συλλεκτικά vintage αντικείμενα, βιολογικά τρόφιμα, προϊόντα περιποίησης και ευεξίας, είδη για το παιδί και δώρα για όλους. Φυσικά, δεν λείπουν οι street food γεύσεις, τα δροσιστικά κοκτέιλς, τα DJ sets και οι διαδραστικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, όλα με άφθονη θετική ενέργεια!

Για πρώτη χρονιά “παρών” δηλώνει και το Vinyl Market με την ευρεία γκάμα δίσκων του, ενώ είναι γεγονός το νέο περίπτερο-meeting point του “Jazz Solidarity Network”, ιδανικό για τζαζ συζητήσεις θα περιμένει τους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Τέλος, από τις 18.00 το απόγευμα, λίγες ώρες πριν την έναρξη των live, μικροί και μεγάλοι -τζαζίστες ή μη- θα μπορούν να επισκεφτούν και να ανακαλύψουν με δωρεάν είσοδο το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 10 χρόνια λειτουργίας του.

Και club program!

Ο Roy Ayers


Ξεχωριστή θέση φέτος έχει το club program που θα πραγματοποιηθεί στο γειτονικό Gazarte. O εμβληματικός συνθέτης και μουσικός Roy Ayers θα γκρουβάρει για τελευταία φορά στη χώρα μας την Τρίτη 23 Μαΐου, στο πλαίσιο του «Farewell Tour» με το οποίο αποχαιρετά επίσημα τις live εμφανίσεις.

Τέλος, το Kosmos Jazz Party του Σαββάτου 27 Μαΐου φέρνει στη σκηνή τον σαρωτικό Jerome Kaluta για ένα ανεβαστικό live που θα προηγηθεί του άκρως χορευτικού DJ set από τους αγαπημένου παραγωγούς του Kosmos 93.6.

Εσύ θα λείπεις από αυτή τη jazz γιορτή;

Το φετινό πρόγραμμα του Athens Jazz είναι τόσο πολυσυλλεκτικό και ανοικτό στα σύγχρονα μουσικά ηχοχρώματα που σίγουρα θα σας παρασύρει στον ρυθμό του. Παράλληλα αποτελεί μοναδική ευκαιρία για όλους, ακόμη και για αυτούς που δε δηλώνουν λάτρεις του σπουδαίου μουσικού είδους, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τη τζαζ μουσική σκηνή και να ανακαλύψουν το jazz στοιχείο μέσα τους. Οπότε, are you ready to Jazz?

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα