O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Sooc

ΝΕΑ (ΗΜΙ) ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ

Η κυβέρνηση δίνει τη μάχη για να μη χάσει την εκλογική της πελατεία και ψήφο των αντιεμβολιαστών, των άνω των 60 και της Εκκλησίας.

Τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού στοχεύουν στους ανεμβολίαστους, αλλά ταυτόχρονα έχουν ως στόχο να μη χάσει η κυβέρνηση την ψήφο τους, καθώς και να κρατήσει ισορροπίες με την Εκκλησία και να ικανοποιήσει τα εκλογικά της κοινά.

Η τακτική αυτή έφερε βέβαια το Μαξίμου αντιμέτωπο με την οργή του κόσμου της αγοράς, καθώς μετά την εστίαση και το λιανεμπόριο θα πρέπει να ελέγχει πιστοποιητικά εμβολιασμού ή rapid test ανεμβολίαστων, ενώ στις εκκλησίες ακόμη και μετά την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, ο έλεγχος επαφίεται στη θέληση του κάθε ιερέα.

Όμως η κυβέρνηση είχε και έχει τους λόγους της να αφήσει ουσιαστικά εκτός μέτρων την Εκκλησία και να μην λάβει πιο δραστικά μέτρα γενικότερα.

Η ψήφος των αντιεμβολιαστών εκτιμάται στο 10%, με το 5% εξ αυτών να προέρχεται από το χώρο της δεξιάς. Η ΝΔ λοιπόν δεν θέλει να έρθει σε περαιτέρω σύγκρουση με το συγκεκριμένο κοινό. Άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε δια του Παύλου Πολάκη (πριν και αυτός εμβολιαστεί) να ψαρέψει ψήφους μη εμβολιασμένων και ιδίως αυτών που θεωρούν εαυτούς “αντισυστημικούς”.

Προκειμένου να εμποδίσει την αξιωματική αντιπολίτευση να ψαρέψει και άλλες ψήφους σε ένα “αντισυστημικό ρεζερβουάρ” δηλαδή στο κομμάτι των μη εμβολιασμένων που ενοχλείται από την πίεση για εμβολιασμό, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην επεκτείνει την υποχρεωτικότητα σε άλλους κλάδους. Έχει εξάλλου διαπιστωθεί, όπως επισήμανε και στην πρόσφατη συνέντευξη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πως από ένα σημείο και πέρα η υποχρεωτικότητα προκαλεί το αντίθετο αποτέλεσμα δια των αντιδράσεων.

Έτσι η κυβέρνηση επέλεξε να πιέσει μόνο εμμέσως πλέον, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού rapid test για την είσοδο σε εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, ακόμη και τους μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης. Και αυτό καθώς εκτιμάται πως μόνον εάν δυσκολέψει η καθημερινότητα των μη εμβολιασμένων, θα αναγκαστούν όσοι δεν είναι φανατικοί αντιεμβολιαστές να κάνουν το εμβόλιο που θα σώσει τη ζωή τους.

Η κυβέρνηση όμως δεν θέλησε να έρθει σε πιο ευθεία σύγκρουση με θρήσκους ψηφοφόρους και τους πολίτες άνω των 60, που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της εκλογικής πελατείας της ΝΔ.

Το κοινό αυτό είναι βέβαια που κινδυνεύει και περισσότερο, το Μαξίμου όμως νίπτει πλέον τας χείρας του, έχοντας προειδοποιήσει ότι το 4ο κύμα κορονοϊού αποτελεί μία πανδημία των ανεμβολίαστων.

Και βέβαια πέρα από τα ειδικά κοινά, η ΝΔ γνωρίζει προφανώς πολύ καλά ότι η πλειοψηφία των πολιτών θα αντιδρούσε έντονα στο ενδεχόμενο νέου lockdown, το οποίο θα δημιουργούσε πολύ πιο σοβαρά προβλήματα στην αγορά από ό,τι τα τεστ για τους ανεμβολίαστους πελάτες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα