Ποιος θα πάρει την ψήφο των αντιεμβολιαστών

Ποιος θα πάρει την ψήφο των αντιεμβολιαστών
Συγκέντρωση κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο Σύνταγμα

Η κυβέρνηση δεν επεκτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και η αξιωματική αντιπολίτευση κλείνει το μάτι σε όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν.

Με τελματωμένο το ποσοστό εμβολιασμών από το καλοκαίρι και μετά, η κυβέρνηση επιμένει στην “εκστρατεία πειθούς” και προχωρά στη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού, χωρίς όμως αυτή να καθίσταται υποχρεωτική, ούτε καν για τους υγειονομικούς, ενώ έχει αφήσει στην άκρη το ερώτημα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας και σε άλλους κλάδους.

Η κυβέρνηση προχωρά πάντως σε κινήσεις για να προστατέψει δημόσιους λειτουργούς, όπως οι εκπαιδευτικοί που εφαρμόζουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού (και βασικά για να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία) και βάζει ασφαλιστικές δικλείδες στον Ποινικό Κώδικα, που τίθεται σε διαβούλευση αύριο, ώστε να μην βρίσκονται αντιμέτωποι με το αυτόφωρο γιατροί και υγειονομικοί που προστατεύουν τη δημόσια υγεία.

Στην πραγματικότητα όμως η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ότι το ποσοστό εμβολιασμού δεν αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα στο εξής και έχει επιλέξει συνειδητά να αποφύγει νέα “σκληρά” μέτρα κατά των ανεμβολίαστων, που θα προκαλούσαν και νέες αντιδράσεις.

Εφόσον το 2022 στηθούν κάλπες άλλωστε, η ψήφος των μη εμβολιασμένων πολιτών είναι κάτι που κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θέλει να χαρίσει στον αντίπαλο.

Τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν κεντρική πολιτική θέση υπέρ του εμβολιασμού όλων των πολιτών. Η μεν κυβέρνηση όμως δεν θέλει πλέον να σηκώνει τους τόνους και για να μην χάσει ένα κομμάτι ψηφοφόρων και γιατί διαπιστώνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό όσων δεν έχουν εμβολιαστεί αντιδρούν στην πίεση που δέχονται. Και η αξιωματική αντιπολίτευση φρόντισε δια του Παύλου Πολάκη (πριν και αυτός εμβολιαστεί) να ψαρέψει ψήφους μη εμβολιασμένων και ιδίως αυτών που θεωρούν εαυτούς “αντισυστημικούς”.

Παρά τις θεωρίες πάντως περί… αριστερών αντιεμβολιαστών, τα πραγματικά στοιχεία δείχνουν ότι σε όλους τους πολιτικούς χώρους υπάρχουν ψηφοφόροι που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, κυρίως γιατί φοβούνται τις παρενέργειες, αλλά και ότι ένα σημαντικό κομμάτι αντιδράσεων προέρχεται από τα δεξιά του πολιτικού φάσματος, όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.

Στη ΝΔ εξάλλου υπολογίζουν ότι οι αντιεμβολιαστές ανέρχονται σε ποσοστό περίπου 10%, με το 5% εξ αυτών να εκτιμάται ότι προέρχονται από το δεξιό χώρο. Και καθώς η πλειοψηφία όσων δεν έχουν εμβολιαστει επικαλούνται ότι φοβούνται τις παρενέργειες, το κυβερνών κόμμα δεν θέλει να τους αποξενώσει.

Σημειωτέον ότι στη Βόρεια Ελλάδα, από όπου και εφέτος το φθινόπωρο ξεκινά έξαρση της πανδημίας, σε πολλές περιοχές που αποτελούν παραδοσιακά “κάστρα” της ΝΔ και όπου κυριαρχεί η δεξιά ψήφος – όπως για παράδειγμα σε Κιλκίς, Πιερία, Δράμα, Σέρρες- κάτω από το 50% των κατοίκων έχουν εμβολιαστεί.

Καθώς δε η ΝΔ ανησυχεί κυρίως για απώλειες εκ δεξιών της στις επόμενες εκλογές, προβληματίζεται για το ενδεχόμενο το ζήτημα του εμβολιασμού να σπρώξει ψήφο διαμαρτυρίας στην ακροδεξιά και όχι μόνο στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και σε νέα μικρά ακραία δεξιά σχήματα. Στα συλλαλητήρια των αντιεμβολιαστών έδωσε άλλωστε το παρόν το κόμμα Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν πάντως ότι μέχρι να έρθει η ώρα των εκλογών, η πανδημία και μαζί της το αντιεμβολιαστικό κίνημα θα έχουν “ξεφουσκώσει”. Μάλιστα με αυτό το σκεπτικό, κάποιοι προτείνουν να στηθούν οι κάλπες το Σεπτέμβριο του 2022, όμως ο φόβος για ένα ακόμη καλοκαίρι με πυρκαγιές υποδεικνύει ως καταλληλότερο διάστημα το Μάιο με Ιούνιο.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει στο “αντισυστημικό ρεζερβουάρ” δηλαδή στο κομμάτι των μη εμβολιασμένων που ενοχλείται από την πίεση της κυβέρνησης και την υποχρεωτικότητα, ανησυχεί όμως μήπως διώξει περισσότερους ψηφοφόρους, εξ ου και ο “υποχρεωτικός εμβολιασμός” του Παύλου Πολάκη, μετά από ένα διάστημα κατά το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόταν στους σώφρονες και ο πρώην υπουργός ψάρευε σε θολά νερά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα