AP Abbie Parr

Ο ΤΖΟΣ ΓΚΙΝΤΕΪ ΚΟΙΜΗΘΗΚΕ (;) ΜΕ ΜΙΑ 16ΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΙΖΕΙ ΤΟ ΝΒΑ

Νέος, ωραίος και καλός μπασκετμπολίστας ο Τζος Γκίντεϊ, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου που αναστατώνει το ΝΒΑ, λίγους μήνες μετά την υπόθεση των όπλων του Τζα Μοράντ.

Ο Αυστραλός Τζος Γκίντεϊ είναι 21 ετών, έχει ύψος 2.03 και αγωνίζεται στη θέση του πόιντ-γκαρντ, φορώντας τη φανέλα της Οκλαχόμα. Πριν από δυο χρόνια ήταν νο 6 στο ντραφτ και ήδη θεωρείται ένα από τα νέα αστέρια του ΝΒΑ, παίζοντας δίπλα στον πληθωρικό Σάι Γκίλγκιους Αλεξάντερ σε ένα σπουδαίο δίδυμο στην περιφέρεια των Θάντερ. Το πρώτο του συμβόλαιο είναι διάρκειας τεσσάρων ετών και οι αποδοχές του φτάνουν στα 6.8 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Μέχρι εδώ καλά. Ένας ακόμη ταλαντούχος μπασκετμπολίστας που βγάζει το παντεσπάνι του στο ΝΒΑ, θα πείτε. Μόνο, που εδώ και 15 μέρες, ο νεαρός άσος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, καθώς ερευνάται για ανάρμοστη σχέση με μια ανήλικη κοπέλα, ονόματι Λιβ Κουκ την οποία γνώρισε ένα καλοκαιρινό βράδυ (δεν το ξέρουμε σίγουρα, αλλά έτσι εικάζεται) στην Καλιφόρνια και στην κοσμοπολίτικη Newport Beach.

Η υπόθεση θυμίζει αμερικάνικο θρίλερ, καθώς αρκετά πράγματα δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει, οι εμπλεκόμενοι κρατάνε κλειστό το στόμα τους και ο … Γκίντεϊ συνεχίζει να παίζει κανονικά μπάσκετ.

Πρώτα απ’ όλα δεν έχει γίνει κάποια επίσημη καταγγελία. Η “είδηση” διέρρευσε μέσω των social media, όταν ένας ανώνυμος λογαριασμός στο twitter (Χ, για την ακρίβεια, συγγνώμη Ελον) δημοσίευσε φωτογραφία του μακρυμάλλη μπασκετμπολίστα με τη νεαρή κοπέλα, που ακόμα δεν έχει κλείσει τα 16 της χρόνια. “Αυτό δεν είναι τόσο καλό” ήταν το σχόλιο με χάσταγκ τη λέξη minor, δηλαδή ανήλικη.

Λίγο αργότερα η ανάρτηση σβήστηκε, αλλά κάποιοι είχαν ήδη αποθηκεύσει τις φωτογραφίες και το βίντεο, όπου το ξανθό κορίτσι ακούγεται να λέει “βγαίνουμε με τον Τζος, αλλά δεν θέλουμε να το συζητήσουμε”. Υπάρχει και φωτογραφία του ζευγαριού με την τολμηρή λεζάντα, που υποτίθεται έχει γράψει η κοπέλα: “Μόλις γ…. τον Τζος Γκίντεϊ”. Πιπέρι!

Όπως ήταν λογικό, ξέσπασε σάλος. Το ΝΒΑ βρέθηκε ξανά σε αναστάτωση, λίγους μήνες μετά την περίπτωση του Τζα Μοράντ του οποίου οι φωτογραφίες και τα βίντεο (όχι μία, αλλά δυο φορές) του στοίχισαν διπλή τιμωρία. Η πρώτη ήταν ένας αποκλεισμός οκτώ αγώνων και η δεύτερη, που ολοκληρώνεται σύντομα, ακόμη πιο βαριά (25 παιχνίδια).

Ο ιπτάμενος σουπερ-σταρ των Γκρίζλις, που έχει προσφέρει μερικές από τις πιο θεαματικές φάσεις της περσινής σεζόν με εκατομμύρια φόλουερς στους λογαριασμούς βρέθηκε στο περιθώριο. Πολλοί αμφιβάλλουν αν θα μπορέσει να ξαναπαίξει μπάσκετ, με την προηγούμενη δημοφιλία του, το τεράστιο πενταετές συμβόλαιο (από το 2022) ύψους 197 εκατομμυρίων και τις διαφημιστικές συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει. Το σίγουρο είναι ότι ένα είδωλο για εκατομμύρια φιλάθλους έχασε ένα πολύ μεγάλο μέρος της λάμψης του και κυρίως αποδείχθηκε λίαν προβληματικός!

Τα όπλα του Τζα Μοράντ

Ξαφνικά για τη λίγκα των καλύτερων παικτών απ’ όλο τον κόσμο αλλά και των τεράστιων οικονομικών ντιλ όπως η επικείμενη πώληση των Ντάλας Μάβερικς έναντι 3.5 δις δολαρίων (!) της προκύπτει ένας άλλος Μοράντ, με κατηγορίες για σεξουαλικό σκάνδαλο με ανήλικη. Οι περισσότεροι έκαναν συνειρμούς με την υπόθεση Καρλ Μαλόουν. O τρίτος σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ και Halloffamer, όταν ήταν 20 ετών και αγωνιζόταν στο κολέγιο Λουιζιάνα Τεκ, είχε αφήσει έγγυο ένα 13χρονο κορίτσι, που γέννησε το 1984.

Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας το 1998 από ταμπλόιντ (Globe) που αποκάλυψε ακόμα ότι ο “ταχυδρόμος” ήταν πατέρας διδύμωναπό την σχέση του με την Μπονίτα Φορντ. Και στις δυο περιπτώσεις, ο Μαλόουν έφτασε σε συμβιβασμό με τις οικογένειες και αναγνώρισε τα παιδιά του. Αργότερα έγινε μέλος του συμβουλίου της αμερικάνικης Ένωσης για τα δικαίωμα της ελεύθερης οπλοφορίας. Σκέτο κουμάσι ο Καρλ, η προσωπικότητα του οποίου υποτίθεται ότι είχε αναβαθμίσει την εικόνα του ΝΒΑ.

Θυμίζουμε ότι η λίγκα πριν εμφανιστεί ο Μάικλ Τζόρνταν και κυρίως ο κομισάριος Ντέιβιντ Στερν ήταν γεμάτη από σκάνδαλα. Καυγάδες στο παρκέ, ξύλο κανονικό όχι αστεία, πολλά ναρκωτικά έξω απ’ αυτό, άδειες εξέδρες, λίγα τα έσοδα, αφού αρκετοί αγώνες δεν μεταδίδονταν από την τηλεόραση. Τα υπόλοιπα σπορ στις ΗΠΑ είχαν ξεπεράσει το μπάσκετ. Χρειάστηκε μια μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους του Στερν για να καθαρίσει το πρωτάθλημα και να στρέψει τις κάμερες στα πρόσωπα. Το λαμπερό του Τζόρνταν, των λίγο παλιότερων Μάτζικ και Μπερντ και των υπόλοιπων σταρ που άρχισαν να ξαναγράφουν την ιστορία από τα μέσα της δεκαετίας του 80.

Σαράντα χρόνια μετά οι αρένες του είναι κάθε βράδυ κατάμεστες, τα συμβόλαια των παικτών και η χρηματιστηριακή αξία των 30 κλαμπ έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ δεκάδες αστέρια απ’ όλο τον κόσμο πρωταγωνιστούν στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Σε αυτό το λαμπερό, γεμάτο εκατομμύρια δολάρια, ΝΒΑ δεν χωράνε παραβατικές συμπεριφορές. Ούτε ο Μοράντ μπορεί να παίζει με τα όπλα, όσο κι αν του αρέσουν, ούτε βέβαια ο Γκίντεϊ μπορεί να έχει σεξουαλικές σχέσεις με 16χρονα κορίτσια.

Η επίσημη έρευνα βρίσκεται εν εξελίξει και στο τέλος αυτής θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις από το ίδιο το ΝΒΑ. Την υπόθεση, ωστόσο, ανέλαβε να ερευνήσει και η Αστυνομία του Νιούπορτ Μπιτς, που ενημέρωσε για τις προθέσεις της με σχετική ανακοίνωση. Ζητά επισήμως πληροφορίες που θα επιβεβαιώσουν τους όποιους ισχυρισμούς για την ανάρμοστη σχέση του Αυστραλού μπασκετμπολίστα και τονίζει ότι στοχεύει στη διασφάλιση “μιας δίκαιης και ενδελεχούς διαδικασίας, με σεβασμό στο απόρρητο αλλά και την αξιοπρέπεια των εμπλεκομένων”. Ο ντετέκτιβ Κάρτερ είναι ο αρμόδιος για να παίρνει αλλά και να φιλτράρει τις πληροφορίες που θα του δώσουν (αν συμβεί, βέβαια, κάτι τέτοιο) οι πολίτες του Νιούπορτ.

Η οικογένεια της Λιβ Κουκ, πάντως, αρνήθηκε αρχικά να συνεργαστεί με την Αστυνομία, γεγονός που προκάλεσε αρκετές απορίες και περισσότερα σχόλια.

Κάλυψη αλλά και πιθανές (μεγάλες) απώλειες

Ο αρχικός θόρυβος έχει κοπάσει κάπως. Ο Γκίντεϊ στην πρώτη του αντίδραση είπε στους ρεπόρτερ ότι δεν πρόκειται να κάνει καμιά δήλωση για τα όσα είχαν διαρρεύσει στο ιντερνετ: “Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον σας αλλά δεν πρόκειται να απαντήσω σε καμιά ερώτηση για το θέμα”. Τον παίκτη του κάλυψε ο προπονητής των Θάντερ, Μαρκ Ντέιγκνο, αρνούμενος κι αυτός το οποιοδήποτε σχόλιο: “Δεν θα πω το παραμικρό για την εξωγηπεδική ζωή του Τζος”.

Από την άλλη ο Τσετ Χόλμγκρεν, το νέο αστέρι της Οκλαχόμα και αντίπαλον δέος του Γουεμπανιαμά, την επόμενη μέρα των αποκαλύψεων έσβησε την ανάρτηση που είχε κάνει για την άψογη συνεργασία του  με τον Γκίντεϊ, μέσα στο γήπεδο. Κανείς δεν θέλει να έχει φίλο, τουλάχιστον φανερά, έναν υπό έρευνα σεξουαλικό παραβάτη, ακόμα κι αν δίνει τις καλύτερες ασίστ πάσες.

Αλλά και η εταιρεία δημητριακών προϊόντων στην Αυστραλία West-Bix απέσυρε τις φωτογραφίες του Γκίντεϊ από το σύνολο των διαφημίσεων της. “Περιμένουμε τα αποτελέσματα των επίσημων ερευνών” είπε εκπρόσωπος της εταιρείας με την οποία ο διεθνής μπασκετμπολίστας (έπαιξε και στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο, με τη φανέλα της Εθνικής Αυστραλίας) έχει υπογράψει συμβόλαιο ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι απώλειες, όπως καταλαβαίνετε, για τον παίκτη, εφόσον επιβεβαιωθεί η σχέση με το ανήλικο κορίτσι, δεν θα είναι μόνο το σβήσιμο ενός κολακευτικού σχολίου στα σόσιαλ μίντια.

O θεαματικός Τζα Μοραντ έχει τιμωρηθεί από πέρσι με αποκλεισμό 25 αγώνων για την αγάπη του στα όπλα σε δημόσια θέα AP Jae C. Hong

Στο παιχνίδι με τους Τίμπεργουλφς στη Μινεσότα, ο Γκίντεϊ κάθε φορά που ερχόταν σε επαφή με την μπάλα άκουγε έντονες αποδοκιμασίες. Αντίθετα το κοινό της Οκλαχόμα τον στήριξε απόλυτα. To ίδιο έκανε και ο προπονητής του στην Εθνική Αυστραλίας, Μπράιαν Γκόργιαν, που δήλωσε ότι σύντομα θα τον επισκεφθεί στις ΗΠΑ για να του εκφράσει την συμπαράσταση του. Στο πλευρό του παίκτη, φυσικά, βρίσκεται η οικογένεια του. Ο πατέρας του Γουόρικ έπαιξε μπάσκετ στους Μέλμπουρν Τάιγκερς και είναι προπονητής σε ομάδα γυναικών της αυστραλιανής λίγκας. Μπασκετμπολίστρια ήταν και η μητέρα του, Κιμ

Αλήθεια ή μια πλεκτάνη;

Ποιά είναι η αλήθεια και ποιά τα ψέματα στην όλη ιστορία; Ο Γκίντεϊ δεν έχει κάνει την παραμικρή δήλωση. Για κάποιους, με αυτό τον τρόπο δεν αρνείται τη σχέση του με την Λιβ, για άλλους έχει πέσει θύμα πλεκτάνης, απόδειξη ότι ο λογαριασμός που κατήγγειλε το γεγονός σβήστηκε, αφού βέβαια είχε κάνει τη δουλειά της διάδοσης. Από την άλλη το βίντεο, έστω κι αν δεν αποδεικνύει κάτι συγκεκριμένο, δείχνει καθαρά το πρόσωπο του.

Στο μεταξύ ο συμπατριώτης του Γκίντεϊ, Άντριου Μπόγκουτ, στο τελευταίο του podcast, αποκάλυψε ότι οι Θάντερ ήταν ενήμεροι για το γεγονός εδώ κι ένα … χρόνο. Ο άλλοτε πρωταθλητής (με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, το 2015) ΝΒΑ και νο 1 του ντραφτ δέκα χρόνια νωρίτερα (επιλογή των Μιλγουόκι Μπακς) θεωρεί ότι ο Γκίντεϊ παγιδεύτηκε από ένα ψέμα της κοπέλας, η οποία απέκρυψε την πραγματική της ηλικία. Υπάρχουν άλλωστε αναρτήσεις σε σόσιαλ μίντια στα οποία η Λιβ υποστηρίζει ότι ήταν 21 ετών, ενώ πήγαινε ακόμα στο Γυμνάσιο.

Ο Μπόγκουτ υποστηρίζει ότι όλο αυτό επιβεβαιώνεται από την στάση της οικογένειας Κουκ, η οποία δεν πρόκειται να καταγγείλει επίσημα τον Γκίντεϊ. Αυτό που έχει ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ο ισχυρισμός του παλαίμαχου Αυστραλού για την στάση των Θάντερ. “Η Οκλαχόμα ήξερε τι έγινε, ένα χρόνο πριν. Ο Τζος βρέθηκε στο Νιούπορτ, γνώρισε την Λιβ, η οποία του είπε ψέματα για την ηλικία της….”

Αν ισχύουν όλα αυτά, τότε ο Τζος Γκίντεϊ συνήψε σχέση με ακόμα μικρότερης ηλικίας νεαρή κοπέλα, αφού πέρσι η Λιβ ήταν 15 και όχι 16 ετών. Σημειώστε ότι το όριο ηλικίας για συναινετική σχέση στην Καλιφόρνια είναι τα 18 έτη, ενώ στην Οκλαχόμα τα 16. Ήδη εγείρονται διάφορα νομικά ερωτηματικά για το ποια νομοθεσία θα ισχύσει εφόσον αποδειχθεί ότι ο Αυστραλός είχε συνεύρεση με το ανήλικο κορίτσι.

Αθώος επειδή είναι λευκός;

Ένας άλλος πρώην αθλητής, διάσημος μάλιστα για την όχι και τόσο καλή εξωγηπεδική συμπεριφορά του, ο Ντεζ Μπράιαντ, αστέρας των Ντάλας Καουμπόις στο NFL, έθιξε μια άλλη πτυχή της υπόθεσης. Σε ανάρτηση του στο Χ, επιτέθηκε στην δημοσιογράφο και παρουσιάστρια του ESPN, Μαλία Άντριους, θυμίζοντας τον φιλιππικό που είχε εκφωνήσει στη φετινή βραδιά του ντραφτ όταν ακούστηκε το όνομα του Μπράντον Μίλερ. O νεαρός άσος των Σάρλοτ Χόρνετς πλέον, λίγους μήνες πριν είχε εμπλακεί σε μια υπόθεση δολοφονίας, με την κατηγορία ότι δάνεισε το φονικό όπλο σε ένα φίλο του. Το δικαστήριο τον απάλλαξε.

“Τον Μίλερ φρόντισες να τον σταυρώσεις στην ημέρα του ντραφτ, για κάτι μάλιστα που δεν έκανε καν. Γιατί δεν αναφέρθηκες στην υπόθεση του Γκίντεϊ; Οι γονείς σου σε μεγάλωσαν λάθος…” έγραψε ο Μπράιαντ, θεωρώντας ότι η (μαύρη) παρουσιάστρια έκανε το γνωστό διαχωρισμό μεταξύ λευκών και μαύρων αθλητών.

Για την ανάρτηση του ο πρώην ποδοσφαιριστής ζήτησε συγγνώμη την επομένη, η Μαλίκα Άντριους πάντως παρουσίασε έστω και καθυστερημένα ένα ρεπορτάζ για την υπόθεση του Γκίντεϊ.

Ίσως το λευκό χρώμα του Αυστραλού άσου να είναι ένα ελαφρυντικό και πράγματι ο Μπράιαντ να έχει δίκιο όσον αφορά στην αντιμετώπιση με τους μαύρους. Η καλύτερα μισό δίκιο. Δεν είναι θέμα χρώματος η παραβατική συμπεριφορά και η πεποίθηση ότι κανείς δεν σε αγγίζει, ακόμα κι αν κοιμηθείς με ένα ανήλικο κορίτσι, με το οποίο ποζάρεις ανέμελος, γιατί υποτίθεται ότι σε ξεγέλασε λέγοντας ψέματα για την ηλικία της. Οι πολυεκατομμυριούχοι αθλητές ανεξαρτήτως χρώματος αισθάνονται, πολλές φορές, πως μπορούν να κάνουν τα πάντα. Ακόμα κι εκείνα που απαγορεύονται. Αν πιαστούν στα πράσα και είναι λευκοί, τότε πράγματι έχουην μια πιθανότητα να την σκαπουλάρουν ευκολότερα…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα