Sooc

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: ΕΞΙΣΩΣΗ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ Χ ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ

Στη ΝΔ προσπαθούν να λύσουν τα μαθηματικά των ευρωεκλογών και διαπιστώνουν ότι ο στόχος του 30% + δεν είναι εύκολος. Τα τρία κοινά ψηφοφόρων που θα κρίνουν τη γαλάζια μάχη.

Μετά την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου και ιδίως της υποψηφιότητας του Φρέντη Μπελέρη, η Νέα Δημοκρατία ευελπιστεί σε συσπείρωση στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Παρόλα αυτά στο Μαξίμου προσπαθούν να λύσουν τα μαθηματικά της κάλπης και διαπιστώνουν ότι ο στόχος του 30% και πάνω δεν είναι καθόλου εύκολος.

Στην εξίσωση των ευρωεκλογών η ΝΔ έχει ειδικότερα να αντιμετωπίσει τρεις “αγνώστους Χ” όσον αφορά στη συμπεριφορά των δικών της ψηφοφόρων. Ενώ κρίσιμο είναι και πόσα κόμματα θα μπουν στην Ευρωβουλή, αλλά και τα ποσοστά της αντιπολίτευσης.

Το πρώτο κρίσιμο κοινό, στο οποίο στρέφει πλέον την προσοχή του το Μαξίμου, είναι οι σκληροί δεξιοί ψηφοφόροι, που φλερτάρουν με την ψήφο διαμαρτυρίας κυρίως λόγω της θεσμοθέτησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Αυτό το κομμάτι ψηφοφόρων βλέπει επίσης με καχυποψία την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ειδικά το διάλογο με την Τουρκία. Μένει να φανεί εάν ένας Μπελέρη μπορεί να φέρει την άνοιξη τον Ιούνιο για τη ΝΔ εν προκειμένω. Αναμένεται σε κάθε περίπτωση η υποψηφιότητα Μπελέρη να ανακόψει τις διαρροές από τη ΝΔ προς τα δεξιά. Αλλά δεν είναι σαφές εάν επιπλέον θα φέρει πίσω όσους ήδη έχουν διαβεί τον ακροδεξιό Ρουβικώνα.

Η παλιά ΝΔ η ορθόδοξη δεν ξεχνά τι σημαίνει για εκείνη ΠΑΣΟΚ

Το δεύτερο κρίσιμο κοινό είναι οι παραδοσιακοί νεοδημοκράτες, που δεν ενοχλούνται τόσο από το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όσο από τα ανοίγματα προς το ΠΑΣΟΚ. Στη γκρίνια για μεγάλο ποσοστό πασοκογενών στην κυβέρνηση και δη σε κρίσιμα πόστα, ήρθε να προστεθεί η μουρμούρα για τους πέντε υποψήφιους ευρωβουλευτές που έχουν περάσει από το ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για ψηφοφόρους κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, που δηλώνουν ότι “ο δεξιός λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει ΠΑΣΟΚ”. Άλλωστε για εκείνους το ΠΑΣΟΚ ήταν ο μεγάλος αντίπαλος της ΝΔ τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Και ούτε η συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου τους έκανε να ξεχάσουν.

Το κοινό αυτό βέβαια δεν θεωρείται τόσο πιθανό να πάει σε ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά ενδέχεται απλώς να μην ψηφίσει στις ευρωεκλογές. Η αποχή παραδοσιακών νεοδημοκρατών μπορεί όμως να αποδειχθεί καθοριστική. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η στρατηγική προσέλκυσης κεντρώων ψηφοφόρων απέδωσε ό,τι απέδωσε, αλλά οι ροές από το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ έχουν ανακοπεί από το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου.

Στο παραδοσιακό γαλάζιο ακροατήριο λοιπόν απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η στρατηγική με την επαναφορά του πυρσού στο επετειακό σήμα της ΝΔ για το συνέδριο με αφορμή τα 50 χρόνια από την ίδρυση της. Αλλά και το αφήγημα περί σταθερότητας.

Η βουβή δυσαρέσκεια της “μεσαίας τάξης”

Ο τρίτος “άγνωστος Χ” στη γαλάζια εκλογική εξίσωση είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και το κοινό που αυτοπροσδιορίζεται ως μεσαία τάξη. Το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών μπορεί να ψηφίστηκε και να ξεχάστηκε από την επικαιρότητα. Δεν το έχουν ξεχάσει όμως, σύμφωνα με αναλύσεις, οι ίδιοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μία εκλογική ομάδα, η οποία στις διπλές εκλογές του 2023 ψήφισε κατά πλειοψηφία ΝΔ. Η λεγόμενη “μεσαία τάξη” θεωρείται δε ότι έκρινε σε σημαντικό βαθμό και τις εθνικές εκλογές του 2023 αλλά και του 2019.

Στο γαλάζιο επιτελείο ανησυχούν επομένως για το εάν και σε ποιο ποσοστό θα επιλέξουν αποχή ή και άλλο κόμμα οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι. Εκτιμούν όμως ότι τόσο το αφήγημα της σταθερότητας, όσο και η κατά τα λοιπά μείωση φόρων συνολικά, μπορεί να ανακόψει τις διαρροές.

Η σκληρή αλήθεια των αριθμών

Η ΝΔ επισήμως φυσικά αποφεύγει να θέσει πήχη και αριθμητικό στόχο για τις ευρωεκλογές. Αποτελεί όμως κοινή παραδοχή στο γαλάζιο στρατόπεδο ότι το βράδυ της 9ης Ιουνίου το ποσοστό της ΝΔ πρέπει να έχει τον αριθμό τρία μπροστά.

Ποσοστό πάνω από 30% θα επιτρέψει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να θεωρήσει ότι έλαβε έμμεση νέα στήριξη. Ποσοστό από 29% και κάτω θα δημιουργήσει πολιτικές εντυπώσεις.

Το πρόβλημα είναι ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν εύκολα για το 30%. Καθοριστικό είναι βέβαια πόσα μικρά κόμματα θα μπουν στην Ευρωβουλή, αλλά και το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που δεν θα πιάσουν το όριο του 3% και άρα δεν θα εκλέξουν ευρωβουλευτή. Σημειωτέον ότι στις ευρωεκλογές του 2019 το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Ευρωβουλής άγγιξε το 21%. Οι ευρωεκλογές άλλωστε από τη φύση τους συνήθως ευνοούν τα μικρότερα κόμματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα