Sooc

ΤΡΕΙΣ “ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ” ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ, ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ

Το συνέδριο της ΝΔ τον Απρίλιο, η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν το Μάιο και οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο θα δείξουν πόσα απίδια βάνει ο γαλάζιος εσωκομματικός σάκος.

Με διαρροές που προσεγγίζουν το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών έγινε νόμος του κράτους.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε περήφανος για το νομοσχέδιο και χαμογέλασε όταν την επόμενη ημέρα χειροκροτήθηκε στη διάσκεψη του Μονάχου. Καθώς άλλωστε η θεσμοθέτηση της ισότητας στο γάμο και στην Ελλάδα έγινε θέμα στα διεθνή ΜΜΕ.

Στο εσωτερικό της ΝΔ πάντως δεν υπήρξαν μόνο χειροκροτήματα. Συνολικά 52 βουλευτές της ΝΔ δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο εκ των οποίων 21 καταψήφισαν και 31 επέλεξαν την αποχή. Ενώ 106 βουλευτές ψήφισαν.

Σημειωτέον ότι αρχικά κατεγράφη λάθος η ψήφος του Γιώργου Καρασμάνης, ο οποίος ενώ καταψήφισε προσμετρήθηκε στα “ναι”.

Σημειωτέον επίσης ότι το τελικό “σκορ” διαμορφώθηκε έτσι κατόπιν εντατικών φροντιστηρίων, ζυμώσεων και πιέσεων στους γαλάζιους βουλευτές.

Το κυριότερο πολιτικό ζήτημα όμως ήταν σαφώς η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά. Για άλλη μία φορά ο πρώην πρωθυπουργός επιτέθηκε στην κυβέρνηση εκ δεξιών. Και θέλησε να εκφράσει τη σκληρή δεξιά πτέρυγα της ΝΔ (και κατά τον ίδιο, την “πραγματική” ΝΔ).

Κατά πόσον όμως τελικά ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών θα έχει όντως εσωκομματικές και εκλογικές επιπτώσεις για τη ΝΔ, θα φανεί μέχρι τις ευρωεκλογές.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΟΡΟΣΗΜΑ

Η ΝΔ έχει ειδικότερα να περάσει τρεις δοκιμασίες. Το συνέδριο της ΝΔ τον Απρίλιο. Τη νέα συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν τον Απρίλιο ή το πιθανότερο το Μάιο. Και τελικά την κάλπη των ευρωεκλογών τον Ιούνιο.

Στο συνέδριο της ΝΔ αναμένεται προφανώς να τοποθετηθεί εκ νέου ο κ. Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός και στα προηγούμενα συνέδρια επί Μητσοτάκη κατέθετε μία σκληρή δεξιά ιδεολογική πλατφόρμα. Φρόντιζε δε να γεμίσει το χώρο με υποστηρικτές του που χειροκροτούσαν και δημιουργούσαν… ατμόσφαιρα.

Πέραν των πολιτικών εντυπώσεων πάντως, δεν είναι βέβαιο ότι Σαμαράς και οι όποιοι διαφωνούντες μπορούν να κινήσουν και οποιαδήποτε κομματική διαδικασία. Αν και είναι δεδομένο ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα ζητήσει να ξεκαθαρίσει η πολιτική ταυτότητα της ΝΔ. Και το ερώτημα είναι τι κλίμα θα δημιουργηθεί εν όψει των ευρωεκλογών.

Πιο ταυτοτικό ζήτημα πάντως για τη ΝΔ είναι στην πραγματικότητα τα εθνικά θέματα. Και εκεί υπάρχουν προφανώς κάποιες “κόκκινες γραμμές” που καμία κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να περάσει.

Όμως πολλοί εντός της ΝΔ βλέπουν με καχυποψία ακόμη και την επιθυμία Μητσοτάκη να προχωρήσει στον πολιτικό διάλογο με την Τουρκία. Στο Μαξίμου θα ήθελαν να φτάσουν ακόμη και στη Χάγη. Αυτό βέβαια αντικειμενικά είναι δύσκολο.

Αλλά και μία νέα συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, με την Τουρκία ταυτόχρονα παρά την ηπιότερη ρητορική να συνεχίζει να θέτει ζητήματα πχ για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου , αλλά και να επιχειρεί να προχωρήσει εκείνη σε συμφωνία για ΑΟΖ με την Αίγυπτο σε βάρος της Ελλάδας, δεν θα γίνει και τόσο θετικά δεκτή στο δεξιό κοινό.

Όλα βέβαια θα κριθούν στην πράξη στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Με τη ΝΔ για άλλη μία φορά να θεωρεί ως κύριο αντίπαλο της τη λεγόμενη “χαλαρή ψήφο”.

Ο ΠΗΧΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

Οι διαφωνούντες με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών επικαλούνται τον κίνδυνο στις ευρωεκλογές τμήμα της συντηρητικής δεξιάς βάσης να επιλέξει ψήφο διαμαρτυρίας στην Ελληνική Λύση, τη Νίκη και τους Σπαρτιάτες ή να απέχει.

Βέβαια είναι διαφορετικής τάξης μεγέθους πολιτικό ζήτημα η αποχή από την ενεργή καταψήφιση. Ενώ σημασία έχει και ο πήχης.

Η ΝΔ δεν θεωρεί φυσικά ότι πήχης είναι το 41% των εθνικών εκλογών του 2023. Αλλά το 33,12% των ευρωεκλογών του 2019. Στην πραγματικότητα βέβαια αν πέσει το ποσοστό της ΝΔ από το 41% στο 33%, δεν είναι και τόσο ευχάριστο.

Αλλά το πραγματικό πρόβλημα ξεκινά σε περίπτωση που το ποσοστό είναι κάτω από 33%. Εάν το ποσοστό της ΝΔ μάλιστα έχει το δύο μπροστά, είναι προφανές ότι θα αποτελέσει σοκ.

Σημασία έχει επίσης εάν οι ψηφοφόροι της ΝΔ που δεν την ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, πάνε σε κάποιο άλλο κόμμα προς τα δεξιά ή εάν απλώς δεν πάνε στις κάλπες. Ήδη πάντως ο κ. Μητσοτάκης έχει αρχίσει την καμπάνια κατά της χαλαρής ψήφου στις περιοδείες του. Αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να μειώσει την πολιτική σημασία των ευρωεκλογών.

Στο διάστημα που απομένει μέχρι τις ευρωκάλπες, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει άλλωστε με σειρά μέτρων και ενεργειών να “μπετονάρει” τα γαλάζια κοινά. Χαρακτηριστικά ήταν τα τελευταία “τυράκια” προς τους αγρότες.

Στη ΝΔ θεωρούν πάντως ότι οι αγρότες θα γκρινιάξουν λίγο ακόμη και θα κάνουν και την πορεία στην Αθήνα με τρακτέρ την ερχόμενη Τρίτη. Αλλά θα αρχίσουν να επιστρέφουν στα χωράφια τους από το Μάρτιο.

Και τελικά – εκτιμούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο – οι αγρότες θα πάρουν ό,τι έχει δώσει η κυβέρνηση και μετά θα ψηφίσουν πάλι σε σημαντικό ποσοστό ΝΔ. Η οποία επικαλείται ότι πρέπει να έχει και την ισχύ να επαναδιαπραγματευτεί την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ.

“Βουβή” απειλή πάντως αποτελούν για τη ΝΔ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που δεν έχουν χωνέψει το νέο φορολογικό και αποτελούν μία ομάδα που ψηφίζει με κύριο κριτήριο την τσέπη της.

Η οικονομική κατάσταση αποτελεί άλλωστε σύμφωνα με τις έρευνες το βασικό κριτήριο ψήφου για την πλειοψηφία των ψηφοφόρων. Η ακρίβεια επομένως παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση βέβαια επικαλείται ότι το πρόβλημα είναι εισαγόμενο και ότι λαμβάνει μέτρα όπως η μόνιμη μείωση τιμής. Ενώ ψάχνει να ξύσει ακόμη περισσότερο τον πάτο του βαρελιού για νέα μέτρα στήριξης το Πάσχα, που θα πέφτει μάλιστα και σε προεκλογική περίοδο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα