Sooc

2024: OΙ 10 ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Ρούλα Πισπιρίγκου, το κόμμα των Σπαρτιατών, οι φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, αλλά και η 12χρονη από τον Κολωνό, είναι μερικές μόνο από τις υποθέσεις που θα απασχολήσουν το νέο έτος.

Υποθέσεις που μονοπώλησαν και εξακολουθούν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Δικογραφίες που σκιαγραφούν τη σκοτεινή πλευρά της ζωής. Η ποινική δικαιοσύνη αναμένεται να απασχολήσει και το 2024, αφού πληθώρα υποθέσεων πρόκειται είτε να βρεθούν στο «μικροσκόπιο» της, είτε να ολοκληρωθεί η διερεύνηση τους.

Ο Επ. Κορκονέας, η Ρούλα Πισπιρίγκου, το κόμμα των Σπαρτιατών, οι φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, αλλά και η 12χρονη από τον Κολωνό, θα βρεθούν και το νέο έτος ατο επίκεντρο των εξελίξεων μαζί με αρκετές ακόμη υποθέσεις.

Το NEWS 24/7 συγκέντρωσε τις δεκά δικογραφίες που αναμένεται να απασχολήσουν την ελληνική Δικαιοσύνη, είτε στο στάδιο της ακροαματικής διαδικασίας ή σε επίπεδο ανάκρισης.

Οι δίκες της Ρούλας Πισπιρίγκου

Ρούλα Πισπιρίγκου eurokinissi

Τους πρώτους μήνες του 2024 αναμένεται να μπουν οι τίτλοι τέλους της πρώτης από τις δύο πολύκροτες υποθέσεις που θέλουν την Ρούλα Πισπιρίγκου να έχει δολοφονήσει τις τρεις κόρες της.

Ήδη η δίκη για το θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας έχει μπει στην τελική ευθεία, καθώς έχει ξεκινήσει η απολογία της κατηγορούμενης από τα μέσα Νοεμβρίου. Ωστόσο, δεν έχει ολοκληρωθεί αφού η αποχή των δικηγόρων που αντιδρούν στο νέο φορολογικό νόμο, έχει αφήσει τη διαδικασία στη μέση.

Και ενώ στις 8 Ιανουαρίου αναμένεται να συνεχιστεί η δίκη αυτή, στα τέλη του ίδιου μήνα πρόκειται να συνεδριάσει το δεύτερο δικαστήριο που καλείται να εξετάσει τα αίτια θανάτου των δυο μικρότερων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, Ίριδας και Μαλένας. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο έχει συνεδριάσει μία φορά και μετά την κλήρωση των ενόρκων προχώρησε σε διακοπή για νέα ημερομηνία.

Η «μάχη» για το ελαφρυντικό του Κορκονέα

Δεκαπέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από το χέρι του τότε ειδικού φρουρού Επαμ. Κορκονέα, η «μάχη» για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης συνεχίζεται.

Στις 9 Ιανουαρίου αναμένεται να συνεδριάσει το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου προκειμένου να συζητηθεί το κατά πόσο θα πρέπει να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στον Επ. Κορκονέα, όπως έχει αποφασίσει το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, με αποτέλεσμα την αποφυλάκιση του.

Το ζήτημα έχει απασχολήσει και στο παρελθόν το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, αφού η υπόθεση συζητήθηκε και πριν μερικές εβδομάδες, χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο ανέβαλε μετά τη δήλωση αποχής της προέδρου της έδρας, η οποία επικαλέστηκε λόγους ευπρέπειας. Είχε προηγηθεί η προσπάθεια της υποστήριξης της κατηγορίας, Νίκου και Ζωής Κωνσταντοπούλου, να τοποθετηθεί επί των νομικών ζητημάτων, με τον αντεισαγγελέα να υποστηρίζει ότι νομολογιακά δεν επιτρέπεται να έχουν το λόγο για ζητήματα που αφορούν στα ελαφρυντικά. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε καταγγείλει τότε «δικονομική λαθροχειρία» και «μεθοδεύσεις απόπειρας φίμωσης».

Το Εφετείο για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου

Οι εγκληματικές πράξεις δύο ανδρών που οδήγησαν στο θάνατο τον Ζακ Κωστόπουλο στον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος το Σεπτέμβριο του 2018, αναβιώνουν στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθήνας.

Η δίκη πρόκειται να ξεκινήσει επί της ουσίας στις 12 Ιανουαρίου του 2024, προκειμένου να καθίσουν στο εδώλιο ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης, οι δύο άνδρες που πρωτόδικα καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 10 ετών χωρίς ελαφρυντικά για το αδίκημα της θανατηφόρα σωματική βλάβη. Να σημειωθεί ότι η ποινή δεν είχε αναστέλλουσα δύναμη με αποτέλεσμα οι καταδικασθέντες να αρχίσουν αμέσως την έκτιση της ποινής τους. Σήμερα, ο μεσίτης έχει αποφυλακιστεί ενώ ο κοσμηματοπώλης λόγω της προχωρημένης ηλικίας και των ζητημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, βρίσκεται σε κατοικον έκτιση ποινής.

Το δικαστήριο καλείται να εξετάσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο ακτιβιστής έφυγε από τη ζωή, με την οικογένεια του να εξακολουθεί μέχρι σήμερα να κάνει λόγο για δολοφονία. Στο εδώλιο ωστόσο, δεν βρίσκονται οι αστυνομικοί οι οποίοι αθωώθηκαν από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Η ετυμηγορία έχει οδηγήσει τη μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου, Ελένη, να υποβάλει αναφορά στην Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών να εκφράζει «ανησυχίες για τον τρόπο που έγινε η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ, για την απαλλαγή των αστυνομικών και για το κράτος δικαίου».

Στη δικαιοσύνη ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη

Τον Ιούνιο του 2024 αναμένεται να συνεχιστεί ο δικαστικός αγώνας της οικογένειας του υπουργού Σήφη Βαλυράκη, η σορός του οποίος είχε βρεθεί στις 24 Ιανουαρίου 2021 στο Πεζονήσι Ερέτριας.

Αρχικά ο θάνατος είχε θεωρηθεί δυστύχημα, καθώς το σκάφος του είχε βρεθεί ακυβέρνητο, ωστόσο οι μαρτυρικές καταθέσεις που συγκέντρωσε η λιμενική αρχή, έδωσαν νέα τροπή στην έρευνα. Αυτόπτης μάρτυρας είχε υποστηρίξει χαρακτηριστικά ότι ο 79χρονος είχε διαπληκτιστεί με δύο ψαράδες, οι οποίοι τον χτύπησαν με ένα ξύλινο κοντάρι με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα.

Η μαρτυρία αυτή συνέβαλε αποφασιστικά στις έρευνες και στην απόφαση της Δικαιοσύνης να παραπεμφθούν τελικά στο εδώλιο οι δύο κατηγορούμενοι αντιμέτωποι με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Έτσι, αναμένεται να βρεθούν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για να δικαστούν, ενώ στην πλευρά της οικογένειας ως υποστήριξη της κατηγορίας θα βρεθούν ο Νίκος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν μιλήσει για «επανειλημμένες και οργανωμένες απόπειρες αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και συγκάλυψης του εγκλήματος, παρουσίασης της δολοφονίας ως δήθεν ατυχήματος».

Το θρίλερ του Κολωνού

Το κατάστημα του Ηλία Μίχου στον Κολωνό intime

Η φρίκη που έζησε το 12χρονο κορίτσι στον Κολωνό, από τον γείτονα της οικογένειας πρόκειται να ξεδιπλώσει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου στις 8 Ιανουαρίου. Ο Ηλίας Μίχος, η μητέρα του παιδιού και οι υπόλοιποι 24 κατηγορούμενοι, θα καθίσουν στο εδώλιο αντιμέτωποι με σωρεία κακουργηματικών πράξεων που σχετίζονται με το βιασμό και την έκδοση της 12χρονης.

Η μητέρα του παιδιού που παραμένει προσωρινά κρατούμενη, κατηγορείται για τα κακουργήματα της διακεκριμένης περίπτωσης μαστροπείας εις βάρος της κόρης της και της διακεκριμένης περίπτωσης πορνογραφίας ανηλίκου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η μητέρα φέρεται να προωθούσε η ίδια μέσω κινητού τηλεφώνου του παιδιού υλικό που απεικόνιζε γυμνή την 12χρονη κόρη της. Η ίδια πάντως εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως δεν γνώριζε τί συνέβαινε στο παιδί της.

Στο εδώλιο θα καθίσει και ο Ηλ. Μίχος, στο κατάστημα του οποίου εργαζόταν το κορίτσι ως καθαρίστρια. Εκεί σύμφωνα με την κατηγορία, την εξανάγκασε σε ανοχή γενετήσιας πράξης περισσότερες από μία φορές. Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι 26 συνολικά κατηγορούμενοι είναι κατά περίσταση: βιασμός κατ’ εξακολούθηση, διακεκριμένη περίπτωση κατάχρησης ανηλίκου, διακεκριμένη περίπτωση πορνογραφίας ανηλίκου, εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα, διακεκριμένη περίπτωση μαστροπείας, γενετήσιες πράξεις με ανήλικο, και άλλα.

Στο επίκεντρο το κόμμα των Σπαρτιατών

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024, αναμένεται να συνεδριάσει το Εκλογοδικείο αναφορικά με τις τρεις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί κατά το κόμμα των Σπαρτιατών.

Συγκεκριμένα πρόκειται για δυο ενστάσεις που στρέφονται κατά της εκλογής του βουλευτή Πειραιά Αλέξανδρου Ζερβέα,του προέδρου και βουλευτή περιφέρειας Νότιου τομέα Αθηνών, Β. Στίγκα, του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Πέτρου Δημητριάδη, και της Ακριβής  Πετροπούλου, αναπληρωματικής  βουλευτού Β’ Θεσσαλονίκης. Συγχρόνως, έχει κατατεθεί ακόμα μία ένσταση η οποία στρέφεται κατά της χρήσης και διατήρησης του εθνικού προσδιορισμού του εμβλήματος του κόμματος των Σπαρτιατών.

Η απόφαση του εκλογοδικείο είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς εάν εκπέσουν οι βουλευτές του αξιώματος τους, τότε οι έδρες ενδέχεται να κατανεμηθούν στα απλά κόμματα, αλλάζοντας κάπως τους συνδυασμούς του υπάρχοντος Κοινοβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, το ίδιο διάστημα αναμένεται να έχουν δρομολογηθεί και εξελίξεις ως προς την ποινική έρευνα που χειρίζεται η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, γύρω από την ενδεχόμενη εξαπάτηση του εκλογικού κοινού. Στις αρχές του έτους, αναμένεται να υποβάλλουν τις εξηγήσεις τους ως ύποπτοι πρώην και νυν βουλευτές του κόμματος, μετά τις δημόσιες καταγγελίες του επικεφαλής των Σπαρτιατών, Β. Στίγκα, περί «Greek Mafia» και “Koza Nostra”, αλλά και για παρασκηνιακές πρακτικές παράνομου τύπου στο κόμμα του, με υπαινιγμούς για τον ρόλο του έγκλειστου της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.

Λιγνάδης: Επιστροφή στο εδώλιο

Δημήτρης Λιγνάδης Stringer / SOOC

Στις 9 Σεπτεμβρίου του 2024 πρόκειται να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημ. Λιγνάδης, για τρεις πράξεις βιασμού σε βάρος 17χρονων αγοριών.

Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει στις 17 Νοεμβρίου του 2023 ωστόσο αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων. «Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς που με πιστεύουν κι ξέρουν καλά ότι δεν είμαι βιαστής» υποστήριξε ο ίδιος έξω από τα δικαστήρια εμμένοντας στην υπερασπιστική του γραμμή.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο πάντως, είναι εκείνο που θα κρίνει αν ορθώς το πρωτοβάθμιο δικαστήριο καταδίκασε το Δημ. Λιγνάδη σε ποινή κάθειρξης 12 ετών χωρίς ελαφρυντικά, ωστόσο του χορηγήθηκε αναστολή έως την έφεση, με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος και να προκαλέσει κύματα αντιδράσεων. Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2012 κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία (4-3) για την πράξη του δεύτερου καταγγέλλοντα και κατά πλειοψηφία (5-2) για τον τρίτο καταγγέλλοντα. Ταυτόχρονα, κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών κατά πλειοψηφία (5-2) για την πρώτη πράξη, ενώ ως προς τον καταγγέλλοντα ο οποίος δεν προσήλθε για να καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου, τακτικοί δικαστές και ένορκοι κατά πλειοψηφία (4-3) υιοθέτησαν την άποψη του εισαγγελέα για το ανυποστήρικτο της κατηγορίας και απάλλαξαν τον κατηγορούμενο σκηνοθέτη.

Τελικά, ασκήθηκε έφεση ως προς την αθώωση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου για το αδίκημα του βιασμού κατά του πρώτου καταγγέλλοντα και ως προς το ύψος της ποινής που επιβλήθηκε στον καταδικασθέντα για τους δύο βιασμούς για τους οποίους κρίθηκε ένοχος. Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισαγγελέως, η ποινή κάθειρξης για κάθε βιασμό θα πρέπει να ήταν μεγαλύτερες, -όπως αναφέρεται- λόγω της απαξίας όσο και της βαρύτητας της πράξης, της βλάβης που προξένησε στα θύματα, της έντασης του δόλου του κατηγορουμένου, όσο και της εκμετάλλευσης της εμπιστοσύνης κάθε παθόντα λόγω της ανηλικότητάς του.

Φονικές πυρκαγιές στο Μάτι: Η ώρα των απολογιών

Η αποχή των δικηγόρων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το νέο φορολογικό νόμο επηρέασε δεκάδες δίκες, μεταξύ των οποίων ήταν και η δίκη που διεξάγεται ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για τις φονικές πυρκαγιές σε Νέο Βουτζά και Μάτι το καλοκαίρι του 2018.

Στα τέλη Νοεμβρίου, η ποινική διαδικασία μπήκε πλέον σε ρυθμό απολογιών, με πρώτο τον Σωτήρη Τερζούδη, πρώην αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος. Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι 20 κατηγορούμενοι, προκειμένου με τη σειρά τους να αναπτύξουν τους ισχυρισμούς τους γύρω από τις ποινικές ευθύνες που τους έχει αποδώσει η ελληνική Δικαιοσύνη. Έτσι εκτός απροόπτου αναμένεται σε μερικούς μήνες το δικαστήριο να είναι σε θέση να εκδώσει την απόφασης του για τους υπαίτιους της πύρινης τραγωδίας που στοίχισε τη ζωή σε 104 πολίτες.

Η διπλή έρευνα για την οπαδική βία

Η διπλή έρευνα που διεξάγεται, τόσο ως προς την επίθεση κατά του αστυνομικού, όσο και ως προς την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, είναι ακόμη στην αρχή. Είναι φυσικό λοιπόν, το 2024 να αποτελέσει έτος ορόσημο για την εξέλιξη της.

Από τη μία πλευρά, το Πρωτοδικείο Πειραιά έχει αναλάβει να εντοπίσει κάθε εμπλεκόμενο της επίθεσης που δέχθηκε ο 31χρονος αστυνομικός στον Άγιο Ιω. Ρέντη, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ήδη, ένας 18χρονος έχει προφυλακιστεί καθώς έχει ομολογήσει ως φυσικός αυτουργός του εγκλήματος, ωστόσο φαίνεται ότι αυτό είναι η άκρη του νήματος. Νέα στοιχεία έρχονται συνεχώς στην ανάκριση προκειμένου να εντοπιστούν συνεργοί και ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος.

Την ίδια ώρα, ακόμα μία έρευνα είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να φέρει καρπούς μέσα στους επόμενους μήνες. Πρόκειται για την ευρύτερη έρευνα που γίνεται ώστε να εξακριβωθεί η ύπαρξη ή μη εγκληματικών οργανώσεων. Στη σχετική παραγγελία της, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζητά από την Εποπτεύουσα τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής στη δίωξη του Οργανωμένου Εγκλήματος να εντοπιστεί η ταυτότητα των μελών της οργάνωσης, ο τρόπος χρηματοδότησής τους, καθώς επίσης και η πιθανή διασύνδεσή τους με άλλες οργανωμένες εγκληματικές δράσεις, όπως ναρκωτικά, εκβιάσεις, όπλα και άλλα.

Έχοντας στη διάθεση τους όλα τα δικονομικά μέσα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η έρευνα την αρχών σύντομα θα αποδώσει καρπούς. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από το γεγονός ότι ήδη υπάρχουν πρόσωπα που έχουν αιτηθεί να καταθέσουν στην αστυνομία υπό το καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων.

Το Εφετείο της Χρυσής Αυγής

Στιγμιότυπο από τη δίκη της Χρυσής Αυγής Eurokinissi

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το καλοκαίρι του 2022, η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την εγκληματική οργάνωση. Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και απόντων όλων των κατηγορουμένων, έχουν ήδη εξεταστεί οι πιο πολύκροτες υποθέσεις που έφεραν τη Χρυσή Αυγή αντιμέτωπη με ποινικά αδικήματα.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση κατά των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ αλλά και εκείνη σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών έχουν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό και πρόσφατα εξετάστηκε η εμπρηστική επίθεση το 2013 στην Πλατεία Αμερικής σε βάρος του καταστήματος Κουαντρό, του οποίου ο ιδιοκτήτης κατάγεται από το Καμερούν. Δεν αποκλείεται επομένως, εκτός απροόπτου η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός του 2024, στο εδώλιο της οποίας κάθεται για δεύτερη φορά σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Χρυσής Αυγής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα