ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΔΙΑΡΚΩΣ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΑΠΘ;

Ποια είναι τα γεγονότα-σταθμοί που φέρνουν την ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΘ τα τελευταία δύο χρόνια, γύρω από την υπό ανέγερση βιβλιοθήκη στο Βιολογικό;

Στην ανάρτηση που κάνει κάθε εβδομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός, έγραψε την περασμένη Κυριακή: «Δεν θα επιτρέψουμε δήθεν πάρτυ στα πανεπιστήμια να εξελίσσονται σε γιορτές τυφλής βίας». Αφορμή στάθηκε άλλη μια επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο Φοιτητικός Σύλλογος Φυσικού, στα πλαίσια της κατάληψης της Σχολής, πραγματοποιούσε εκδήλωση επανοικειοποίησης του χώρου στον Πλάτανο του Βιολογικού. Το γεγονός ότι αφαίρεσαν τις λαμαρίνες δίπλα από την υπό ανέγερση βιβλιοθήκη αποτέλεσε την αφορμή για την επιχείρηση.

Ποια είναι όμως τα γεγονότα – σταθμός που φέρνουν την ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΘ τα τελευταία δύο χρόνια, γύρω από την υπό ανέγερση βιβλιοθήκη στο Βιολογικό;

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΤΟ ΑΠΘ

Από τα έργα που ξεκίνησαν το 2022. Sooc

Τα ξημερώματα της 31ης Δεκεμβρίου του 2021, η ΕΛ.ΑΣ. εκκενώνει την κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό». Ο χώρος λειτουργούσε επί 34 χρόνια ως στέκι φοιτητών και αναρχικών πολιτικών ομάδων, φιλοξενώντας συνελεύσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η τότε Πρυτανική Αρχή, μετά από συζήτηση και στήριξη και της Συγκλήτου, αποφάσισε την εκκένωση του χώρου με σκοπό τη δημιουργία μιας ενοποιημένης βιβλιοθήκης για τη Σχολή Θετικών Επιστημών με προϋπολογισμό 1,3 εκατομμύρια ευρώ.

Από την Πρωτοχρονιά μεταφερόμαστε στο Πάσχα, και την Μεγάλη Εβδομάδα του 2022, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες για την ανέγερση της βιβλιοθήκης. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις και νέες εντάσεις, οι οποίες συνοδεύτηκαν από συχνά επεισόδια εντός του campus, σοβαρούς τραυματισμούς φοιτητών και αρκετές συλλήψεις. Το σύνολο των υποθέσεων παραμένουν εκκρεμείς στις δικαστικές αίθουσες.

Από τα επεισόδια του Ιουνίου του 2022. Sooc

Την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 διοργανώνεται μπαρ στον Πλάτανο του Βιολογικού, δίπλα από το παλιό στέκι στο Βιολογικό. Στο εσωτερικό, οι εργασίες που έχουν λάβει χώρα είναι η τοποθέτηση τούβλων, για τη συνένωση των δύο χώρων. Άγνωστα άτομα εισέβαλαν στο χώρο και γκρέμισαν αυτά τα τούβλα. Δυο δευτερεύοντα στοιχεία από τα γεγονότα εκείνης της βραδιάς έχουν ενδιαφέρον.

Το πρώτο είναι ότι οι φύλακες του ΑΠΘ είχαν ενημερώσει με δυο τηλεφωνήματα τις Αρχές για την εν λόγω ενέργεια. Το δεύτερο είναι ότι δυνάμεις της ΕΛΑΣ παρακολουθούσαν διακριτικά το γεγονός. Τις επόμενες ημέρες η ΕΛ.ΑΣ. έκανε λόγο για πολλαπλά πάρτι με 600 άτομα, που δεν επέτρεπαν αστυνομική επέμβαση, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά γεγονότα εκείνης της βραδιάς.

Φωτογραφία αρχείου από το 2022. Sooc

Τις επόμενες μέρες, η υπό ανέγερση βιβλιοθήκη μονοπωλεί το ενδιαφέρον της ειδησεογραφίας. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο εκείνες τις ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει: «Με τη γνώση και την ελευθερία ή με τις κουκούλες και τη βία. Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα». Την περίοδο εκείνη εγκαθίσταται για πρώτη φορά διμοιρία των ΜΑΤ επί 24ώρου βάσης μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

To έργο καθυστέρησε 9 μήνες, καθώς ο πρώτος εργολάβος δέχθηκε απειλές και επιθέσεις με αποτέλεσμα να παραιτηθεί. Οι εργασίες συνεχίστηκαν με την παρουσία των ΜΑΤ να φυλάνε το γιαπί.

Το NEWS 24/7 βρέθηκε την Τρίτη στην υπό ανέγερση βιβλιοθήκη, η οποία σήμερα είναι οχυρωμένη πίσω από σιδεριές. Παρατηρώντας κανείς είναι εφικτό να διακρίνει ότι ορισμένες εργασίες υποδομών και φωτισμού έχουν ολοκληρωθεί με τις πόρτες των αιθουσών να έχουν τοποθετηθεί. Άγνωστο παραμένει αν έχουν μεταφερθεί στο εσωτερικό έπιπλα και βιβλιοθήκες.

Το NEWS 24/7 επιχείρησε να επικοινωνήσει με την Κοσμητεία της ΣΘΕ για να ενημερωθεί για την εξέλιξη του έργου, αλλά η επικοινωνία δεν κατέστη εφικτή. Η πρόβλεψη παράδοσης για το έργο ήταν τον Φεβρουάριο του 2024.

ΜΟΝΙΜΑ ΜΑΤ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Sooc

Η διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν μόνιμα εκεί για περισσότερο από 20 μήνες αποτέλεσε συχνά στόχο επιθέσεων, για όποια άτομα επιδίωκαν κατά καιρούς να επιτεθούν σε αστυνομικές δυνάμεις. Ενδεικτικά, εκτεταμένα επεισόδια με τη διμοιρία σημειώθηκαν τον Μάιο του 2022, τον Οκτώβριο του 2022 μετά τη συναυλία του ΛΕΞ στο Καυτατζόγλειο, και τον Σεπτέμβριο του 2022 κατά τη διάρκεια συναυλίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Μετά από την τελευταία, ακολούθησε επέμβαση της αστυνομίας οι οποία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών, με κίνδυνο να προκληθούν σοβαροί τραυματισμοί στο συγκεντρωμένο πλήθος που αριθμούσε πάνω από 5.000 άτομα. Το γεγονός αυτό οδήγησε την ΓΑΔΘ να πραγματοποιήσει ΕΔΕ τον Οκτώβριο του 2022.

Sooc

Πολλά άλλα μικρότερης έκτασης επεισόδια έλαβαν χώρα μέχρι και το χειμώνα του 2023. Η αλλαγή στο πρόσωπο της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, καθώς και η οργισμένη ανάρτηση του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόδωρου Τσαϊρίδη, φαίνεται ότι έφεραν την απόσυρση της διμοιρίας.

Πλέον η κλούβα έχει μεταφερθεί εκτός του ΑΠΘ, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να είναι σε σταθερή υπηρεσία απέναντι από τη βόρεια πύλη του ΑΠΘ στα Κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας.

ΣΕ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ (;)

Sooc

Αντίθετα με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) ή αλλιώς Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν βρίσκεται σήμερα στο ίδρυμα. Η ομάδα αυτή έκανε μια μεταμεσονύκτια «πρεμιέρα» στις 14 Σεπτεμβρίου του 2022, προκαλώντας συγκεντρώσεις και αντιδράσεις. Έπειτα εμφανίστηκε φρουρούμενη από τις δυνάμεις των ΜΑΤ δίπλα από την υπό ανέγερση βιβλιοθήκη, και μερικές φορές στην κεντρική πύλη του ΑΠΘ απέναντι από τη ΔΕΘ.

Σήμερα οι ομάδες έχουν αποσυρθεί από το ίδρυμα και πιθανότατα έχουν απορροφηθεί σε κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, όπως προέβλεπε μεταξύ άλλων σχετικό άρθρο στο Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης τους τον Ιούλιο του 2022. Ζήτημα αποτελεί σε ποιες θέσεις έχουν τοποθετηθεί σήμερα οι 100 της Θεσσαλονίκης και οι 500 της Αττικής, καθώς έχουν λάβει ολιγόμηνη εκπαίδευση ειδικού φρουρού, χωρίς να τους παρασχεθεί υπηρεσιακό όπλο.

ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ “ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΡΙΦΙΦΙ” ΣΤΟ ΑΠΘ

Sooc

Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ έγινε με αφορμή φθορές στις λαμαρίνες που βρίσκονταν στον Πλάτανο του Βιολογικού. Η υπό ανέγερση βιβλιοθήκη προστατεύεται σήμερα με πράσινα ρολά, και πέραν από αυτά υπήρχαν λαμαρίνες που περιόριζαν την οπτική επαφή με το κτίριο.

Το NEWS 24/7 επικοινώνησε με ένα από τα συλληφθέντα άτομα της αστυνομικής επιχείρησης και μεταφέρει τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο ΑΠΘ. Οι 40-50 φοιτητές και φοιτήτριες που βρίσκονταν στο μπαρ που λάμβανε χώρα εκείνο το μεσημέρι, μετά την παρουσία της αστυνομίας, κατέφυγαν μέσα στη ΣΘΕ. Στη συνέχεια αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν τη Σχολή Θετικών Επιστημών και γύρω στις 17:00 δυνάμεις της ΟΠΚΕ κατάφεραν να εισέλθουν στο κτίριο από πλαϊνή είσοδο.

Όταν η ΟΠΚΕ εισήλθε στο κτίριο, τότε και οι δυνάμεις των ΜΑΤ κατάφεραν να εισέλθουν από την κεντρική είσοδο της ΣΘΕ που μέχρι τότε ήταν αδύνατο, λόγω του φραγμού που είχαν δημιουργήσει οι φοιτητές. Μάλιστα στην προσπάθεια τους να μπουν, οι δυνάμεις των ΜΑΤ προκάλεσαν φθορές και έσπασαν κομμάτι της τζαμαρίας της εισόδου της ΣΘE.

Sooc

Ακολούθησε η σύλληψη των ατόμων, χωρίς να καταγράφεται κάποιο περιστατικό βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι 49 συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΘ, όπου και αρνήθηκαν να δώσουν αποτυπώματα και να επιδείξουν τις φοιτητικές τους ταυτότητες. Παράλληλα, η Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος βρέθηκε για αρκετές ώρες μέσα στους χώρους της Σχολής Θετικών Επιστημών, συλλέγοντας αντικείμενα και φωτογραφίες στο στέκι του Φοιτητικού Συλλόγου Μαθηματικού και Φυσικού.

Η σύλληψη 49 ατόμων αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση σε αριθμό για την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 29 Μαρτίου. Το ρεκόρ συλλήψεων διατηρεί η περίπτωση των 51 αντιφασιστών/στριων τον Σεπτέμβριο του 2020 με κακουργηματικές κατηγορίες, καθώς συνελήφθησαν λίγες ημέρες μετά από εκδήλωση του Ηλία Κασιδιάρη στο Λευκό Πύργο, να σβήνουν φασιστικά σύμβολα. Η εκδίκαση της υπόθεσης τους έχει προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου.

Την Τρίτη ακολούθησε ένα νέο επεισόδιο στον κύκλο της Σχολής Θετικών Επιστημών με αφορμή δημοσίευμα στην εφημερίδα τα ΝΕΑ, που έκανε λόγο για διάρρηξη σε χώρο που βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας. Ο νέος πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας διέψευσε το πρωί στο OPEN το γεγονός αναφέροντας ότι: «Πριν ενάμιση περίπου μήνα βρέθηκε παραβιασμένο το λουκέτο σε πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο. Δεν υπάρχει καμία παραβίαση στην πόρτα του αντιδραστήρα και καμία περίπτωση διαρροής».

Sooc

Τα τελευταία γεγονότα στο ίδρυμα, μπορεί να περιλαμβάνουν πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, που δεν δικαιολογούν την κινητοποίηση πολυάριθμων αστυνομικών δυνάμεων, όμως η έκταση των επιχειρήσεων αυτών, φαίνεται πως έχει άλλο σκοπό. Για πολλά χρόνια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα αποτελούσαν προνομιακό χώρο των φοιτητών, με την ΕΛ.ΑΣ. να παρακολουθεί έμμεσα και όχι άμεσα το εσωτερικό αυτών.

Οι τελευταίες επιχειρήσεις δείχνουν ότι η πολιτική και η φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. επιθυμεί να εισέλθει σε αυτούς τους χώρους και να χαρτογραφήσει ένα περιβάλλον, που μέχρι χθες της ήταν άγνωστο. Το άγνωστο αυτό ενδέχεται να δημιουργεί και τις αντίστοιχες στρεβλώσεις στη δημόσια σφαίρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα