Γηργόρης Κολλάρος / 24 MEDIA

ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ DEALERS: ΠΟΥΛΑΝΕ ΜΕ QR CODE, ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒITCOIN

Οι dealers που ζητούν μετρητά χέρι με χέρι είναι πλέον old school και στην Ελλάδα.

Άφησε τα πράγματά της στο τραπέζι και κατευθύνθηκε στις τουαλέτες. Στα WC των πιο κουλ καφέ μπαρ της Αθήνας, οι καθρέφτες και οι τοίχοι είναι καλυμμένοι από αυτοκόλλητα δημιουργών, καλλιτεχνών, κινημάτων. Και τότε το είδε. Ήταν το πιο φανταχτερό αυτοκόλλητο, ένα φροντισμένο artwork που συνοδευόταν από ένα πιασάρικο σλόγκαν και ένα QR code. Στίκερ, δηλαδή, φτιαγμένο για το ιδανικό Instagram story. 

Το φωτογράφισε και τότε στην κάμερα του κινητού εμφανίστηκε η επιλογή να πατήσει το link που ήταν κρυμμένο στο QR code. Το στίκερ ήταν πολλά υποσχόμενο, αλλά δεν διαφήμιζε τίποτα συγκεκριμένο, ούτε πρόδιδε σε ποιο σημείο του internet θα οδηγήσει. Βρέθηκε χωρίς να το έχει επιδιώξει σε ένα μέρος όπου μπορούσε να αγοράσει από κοκαΐνη μέχρι ποικιλίες κάνναβης και πολύχρωμα χαπάκια ecstasy. Ήταν ένα κλειστό group chat στο telegram που αριθμούσε εκατοντάδες μέλη. 

Συνομιλία με bot και αγορές σε e-shop

“Νέες παραλαβές καθαρής κοκαΐνης”, “Έχουμε έλλειψη σε Lsd, θα ενημερωθείτε για restock”, “Order now!”. Όλα τα μηνύματα του e-dealer συνοδεύονται από φωτογραφίες των προϊόντων που λειτουργούν ως εγγύηση αξιοπιστίας, αλλά και e-shop. Ο τιμοκατάλογος αλλάζει ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, οπότε οι σταθεροί πελάτες του γκρουπ ενημερώνονται τακτικά με αναλυτικό μήνυμα από τον διαχειριστή του τσατ. Για τη διευκόλυνση των παραγγελιών και τη μείωση του φόρτου εργασίας του dealer, έχει δημιουργηθεί μέχρι και τσατ bot, διαθέσιμο 24/7, το οποίο απαντάει αυτόματα στον πελάτη ανάλογα με το αίτημά του. “Πώς μπορώ να σας βοηθήσω σήμερα;” ρωτάει. Οι προτεινόμενες απαντήσεις είναι 1g κοκαΐνη, 2g κοκαϊνη και ούτω καθεξής.  

Οι πληρωμές γίνονται δεκτές αποκλειστικά μέσω κρυπτονομισμάτων. Ο dealer και ο πελάτης δεν βρίσκονται ποτέ με φυσική παρουσία. Η διαδικασία delivery που ακολουθείται είναι γνωστή ως dead drop, δηλαδή το προϊόν αφήνεται κάπου καλά κρυμμένο, εντός μίας συμφωνημένης εμβέλειας και περιοχής. Έπειτα, οι συντεταγμένες του στέλνονται στον πελάτη. 

Η οργάνωση αυτού του marketplace που έχει δημιουργηθεί στο telegram θυμίζει κανονικό e-shop -που θα μπορούσε να πουλάει οποιοδήποτε άλλο προϊόν- και η παράτολμη στρατηγική μάρκετινγκ που ακολουθείται είναι εντυπωσιακή. Τα αυτοκόλλητα δεν κολλιούνται μόνο σε τουαλέτες μπαρ, αλλά σε όλα τα πιθανά σημεία ενδιαφέροντος και καταφέρνουν να διαδώσουν το μήνυμα εύκολου delivery ναρκωτικών. Συχνά οι dealers διατηρούν και προφίλ στα social media, όπου προσπαθούν κεκαλυμμένα και με τη χρήση των κατάλληλων emojis που κλείνουν το μάτι στους μυημένους να προωθήσουν τα προϊόντα τους. 

Emoji drug code DEA.gov

Αυτοκόλλητα με QR code η νέα τάση στην Ελλάδα

Όμως, τα αυτοκόλλητα με QR code φέρνουν μία νέα τάση marketing στον κόσμο των new age dealers. Καταγράφηκε πρώτη φορά στο Άμστερνταμ μόλις τον Νοέμβριο του 2022. Ακόμα και για τη θεωρούμενη πρωτεύουσα της εύκολης πρόσβασης στα ναρκωτικά, τα αυτοκόλλητα σε κολώνες φωτισμού και κάδους που οδηγούν σε online marketplace, ξεπερνούσαν τα όρια ανοχής της. Γι’ αυτό, δόθηκε τότε οδηγία στους υπαλλήλους καθαριότητας του δήμου να τα ξεκολλάνε από όπου τα εντοπίζουν. Πολύ πιο πρόσφατα, τον Δεκέμβριο του 2023, μία τοπική κοινωνία στην αγγλική επαρχία σοκαρίστηκε όταν δεκάδες αυτοκόλλητα με αντίστοιχο QR code κολλήθηκαν σε δρόμους κοντά σε σχολεία.  

Πήγες της Δίωξης Ναρκωτικών στην Αθήνα, εξηγούν στο NEWS 24/7 ότι αυτές οι πρακτικές, αν και ανερχόμενες ακόμα στην Ελλάδα, είναι σε γνώση τους και αφορούν αποκλειστικά μικροποσότητες. Για μεγαλύτερες ποσότητες και μεγαλύτερα χρηματικά ποσά υπάρχει ανασφάλεια, δεδομένου ότι η συναλλαγή δεν είναι χέρι με χέρι. Συγκεκριμένα, οι ίδιες αστυνομικές πηγές, σημειώνουν ότι τα ναρκωτικά που πωλούνταν στο dark web, έχουν μεταφερθεί σε κοινές εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το Telegram. Η διαδικασία απόκτησής τους έχει απλοποιηθεί σημαντικά, αφού πλέον δεν χρειάζεται καμία τεχνογνωσία, ούτε από τον πωλητή, ούτε από τον αγοραστή. 

“Η ανωνυμία είναι ψευδαίσθηση”

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2023, οι αγορές ναρκωτικών στο dark web μειώθηκαν για πρώτη φορά το 2022 μετά από χρόνια ανοδικής τάσης. Αυτό σε έναν βαθμό οφείλεται και στο γεγονός ότι έκλεισε τότε ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους πώλησης ναρκωτικών στο dark web, το επονομαζόμενο Hydra. Από το 2017 έως και το 2022 οι αγοραστές και οι πωλητές του Hydra χρησιμοποίησαν το Binance -το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο και πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων στον κόσμο- για να πραγματοποιήσουν και να λάβουν πληρωμές σε κρυπτονομίσματα αξίας 780 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με αποκάλυψη του Reuters. 

Σε ένα τέτοιο αρρύθμιστο περιβάλλον, αμφιλεγόμενα ή και εδραιωμένα cryptos κέρδισαν γρήγορα έδαφος μαζί με το Telegram και έγιναν η στάνταρ πρακτική. “Η κρυπτογράφηση αυτών των εφαρμογών είναι μία ψευδαίσθηση. Όλα μπορούν να ανιχνευθούν, άλλα πιο εύκολα, άλλα πιο δύσκολα”, ανέφερε αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών. Πράγματι, το Telegram έχει καταφέρει τόσο να πείσει ότι παρέχει κρυπτογραφημένο περιβάλλον, ώστε χρησιμοποιήθηκε μέχρι και από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) για σκοπούς τρομοκρατίας.

Στην πραγματικότητα, για να ενεργοποιηθεί η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο -όπου μόνο ο αποστολέας και ο παραλήπτης ενός μηνύματος μπορούν να το διαβάσουν- οι χρήστες πρέπει να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία “Μυστική συνομιλία”. Όμως, το ηλεκτρονικό αποτύπωμα ακόμα και εκεί δεν είναι αόρατο. Η εφαρμογή εξακολουθεί να συλλέγει τη διεύθυνση IP και τον αριθμό τηλεφώνου. Ο εντοπισμός κάποιου, δηλαδή, δεν είναι ανέφικτος, ειδικά αν συνδυαστεί με ανάλυση blockchain.

Πηγές της Δίωξης Ναρκωτικών εξηγούν επίσης ότι η πώληση μέσω αυτοκόλλητων με QR code απευθύνεται συχνά σε τουρίστες, ιδιαίτερα στην Αθήνα και τα μεγάλα νησιά, οι οποίοι είναι πολύ πιο εξοικειωμένοι στο dead drop και στις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα. “Οι Έλληνες παραμένουν ακόμη περισσότερο παραδοσιακοί”, σχολίασαν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα