Εικονογράφηση: Θεοδώρα Κρινή

ΤΙ ΠΟΡΝΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΛΟΓΟΣ ΣΕ ΑΥΤΕΣ

Επτά γυναίκες μιλούν στο NEWS 24/7 για το πορνό που απολαμβάνουν να παρακολουθούν. Τα ταμπού και οι εσφαλμένες αντιλήψεις.

Το ζήτημα της πορνογραφίας και της παρακολούθησης ερωτικών ταινιών από θηλυκότητες αποτελεί για τις περισσότερες κοινωνίες θέμα-ταμπού ακόμη και σήμερα.

Δυστυχώς, στην πλειονότητά του, το πορνό φτιάχνεται με επίκεντρο την ικανοποίηση του άνδρα. Τον άνδρα πρωταγωνιστή του σεξουαλικού περιεχομένου, τον άνδρα θεατή.

Mελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sex Research το 2023, αναφέρει πως οι άνδρες αποτελούν το 79,96 τοις εκατό και οι γυναίκες το 20,04 τοις εκατό του παγκόσμιου κοινού του Pornhub. Εντούτοις, οι γυναίκες που βλέπουν πορνό σήμερα στον κόσμο είναι όλο και πιο πολλές.

Το περιεχόμενο που επιλέγουν ποικίλλει, με τις πορνογραφικές ιστοσελίδες να καταγράφουν κάθε χρόνο αύξηση στο γυναικείο κοινό τους και μάλιστα σε κοινωνίες αρκετά συντηρητικές, όπως η Ινδία ή η Σαουδική Αραβία.

Το φύλο και οι σεξουαλικές αναπαραστάσεις στους δυτικούς πολιτισμούς έχει συζητηθεί εκτενώς, λίγες όμως είναι οι αναφορές σχετικά με την παρακολούθηση ερωτικού περιεχομένου από γυναίκες.

Μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση πορνογραφίας αποτελεί σημαντική πρακτική για τις γυναίκες, καθώς τις βοηθά να εξερευνήσουν τη σεξουαλική τους επιθυμία και τη συνολική κατανόηση της σεξουαλικότητάς τους, να απελευθερωθούν και να νιώσουν πιο δυνατές και αυτόνομες.

Το πορνό δεν αφορά μόνο τους άνδρες istockphoto

Επτά γυναίκες μιλούν στο NEWS 24/7 για το πορνό που απολαμβάνουν να παρακολουθούν. Straight ή μη, cis ή trans, είναι εδώ για να εκφράσουν το πώς βιώνουν τη θέαση πορνογραφικού υλικού ως θηλυκότητες που ζουν στην ελληνική κοινωνία.

Ο λόγος σε αυτές:

“Το ότι είμαι φεμινίστρια δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να βλέπω σκληρό πορνό”

Μαριλού – 26 ετών, cis γυναίκα, straight

Η πρώτη φορά που είδα πορνό ήταν κοντά στα 17, όταν ξεκίνησε επίσημα και η σεξουαλική μου ζωή. Στην αρχή το θεωρούσα κάπως βαρετό, πιθανότατα επειδή δεν αντιλαμβανόμουν τι ακριβώς γινόταν ή δεν μου άρεσε αυτό που αντιλαμβανόμουν. Όσο περισσότερο έβλεπα στην πορεία σκεφτόμουν «Πώς στο διάολο παρουσιάζονται οι γυναίκες, τόσο μεγάλα είναι όλα τα πέη, γιατί πρέπει να έχουν όλες συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αφού οι γυναίκες είχαν κυρίως τις ιδανικές αναλογίες, γιατί πρέπει να κάνουν όλες το ίδιο, γιατί πρέπει όλες να πονάνε περισσότερο παρά να το απολαμβάνουν, γιατί “πρέπει”…». Πέρασα μια φάση αποστασιοποίησης, δεν ήθελα να βλέπω καθόλου και άλλη μια που έβλεπα μόνο την Alexis Fawx γιατί αισθανόμουν ότι η τύπισσα ξέρει τι θέλει, ξέρει πώς το θέλει, το διεκδικεί κ.ά. Υπήρχαν και άλλες σαν αυτή, πιο απελευθερωμένες, πιο διεκδικητικές ή τουλάχιστον έτσι τις είχα πλάσει εγώ στο μυαλό μου. Δεν ταυτιζόμουν απαραίτητα απλώς προτιμούσα να βλέπω εκείνες, τις πιο δυναμικές από ενοχή, ανάγκη ή δεν ξέρω τέλος πάντων. Σήμερα αν με ρωτάς υπάρχουν στιγμές που μπορεί να δω.

Ψάχνω και βρίσκω κυρίως φεμινιστική πορνογραφία χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι το περιεχόμενο που επιλέγω δεν είναι και πιο hardcore μια και η φεμινιστική πορνογραφία θεωρείται πιο “soft”. Υπάρχουν στιγμές που θα το αναλύσω περισσότερο, θα τσεκάρω προτού δω για τις συνθήκες παραγωγής του περιεχομένου ενώ υπάρχουν και εκείνες που τυχαίνει και καταφεύγω άμεσα σε πιο εύκολες λύσεις για την προσωπική μου ευχαρίστηση, οπότε όλο αυτό κάπως «παραμερίζεται».

Θέλω να δω τώρα κάτι σε public sex, massage, fake taxi κλπ, θέλω κάποιου είδους σενάριο, μεγαλύτερη έμφαση στην περιγραφή των χαρακτήρων και στην πλοκή της ερωτικής ιστορίας, θα το δω. Ναι είμαι εγκεφαλική, και όταν θα επιλέξω να δω πορνό τα παραπάνω κυρίως είναι στις προτεραιότητες μου. To πορνό δεν είναι η απόλυτη «απελευθέρωση» ούτε «σκλαβιά» όταν γίνεται κάτω από ορισμένες συνθήκες. Το να βλέπεις πορνό δεν σε κάνει απαραίτητα την πιο απελευθερωμένη γυναίκα, μπορεί να σε βοηθήσει τη στιγμή που το θες να ανακαλύψεις κάποιες από τις ανάγκες σου, να αυνανιστείς και γιατί όχι να πετύχεις παρέα με τον δονητή σου έναν ωραίο οργασμό. Μέχρι εκεί. Το ότι είμαι φεμινίστρια δεν σημαίνει επίσης, ότι δεν μπορώ να βλέπω πορνό, το ότι είμαι φεμινίστρια δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να επιλέξω επίσης ένα πιο hard πορνό.

Το σημαντικό είναι να σέβεσαι και να ικανοποιείς τις ανάγκες του σώματος σου και όποιον/α/@ επιλέγεις και θες να έχεις δίπλα, πάνω ή κάτω σου. Να απολαμβάνεις την στιγμή, να σέβεσαι αυτό που γίνεται, να μην ενοχοποιείς τις ανάγκες και τα θέλω σου. Ας παραμερίσουμε τις οθόνες που αναβοσβήνουν απέναντί μας και ας επικεντρωθούμε στα συναισθήματα, στο ανθρώπινο σώμα, στην επαφή, στο σεξ από κοντά, σε όλα αυτά που μας φέρνουν πιο κοντά.

Ανάλογα με την ψυχολογία μας, βλέπουμε λιγότερο ή περισσότερο πορνό. istockphoto

“Πρέπει να πάψει το πορνό να αποτελεί ταμπού”

Ραφαέλλα – 33 ετών, cis γυναίκα, bi-curious (με αμφισεξουαλικές αναζητήσεις)

Αμέτρητες επιλογές, για κάθε λογής γούστα. Βίντεο που ικανοποιούν σεξουαλικότητες, περιέργεια, ακόμη και διαστροφές. Πλέον η πρόσβαση στο πορνό αποτελεί αστεία υπόθεση. Η δική μου εμπειρία ωστόσο, ξεκίνησε με την περιέργεια για εξερεύνηση του σώματός μου στην εφηβεία. Τότε που ψάχναμε ευκαιρίες να μείνουμε ξύπνιοι μετά τα μεσάνυχτα, να κάνουμε το περιβόητο ζάπινγκ στην τηλεόραση μήπως και πετύχουμε τα κορίτσια των ροζ τηλεφώνων.

Η αίσθηση του απαγορευμένου το έκανε ακόμη πιο θελκτικό. Από τότε βέβαια θυμάμαι τον σεξισμό που κυριαρχούσε μέχρι και σε αυτές τις διαφημίσεις, με τα “καυτά” κορίτσια να λικνίζονται και να χαϊδεύονται μεταξύ τους υπό τον ήχο ενός φαινομενικά σέξι τραγουδιού. Και κάπως έτσι άρχισα να επιδιώκω τα ξενύχτια για να πετύχω τα κορίτσια. Μέχρι που ήρθε η πρόσβαση στο Ίντερνετ (τον θρυλικό explorer) και άνοιξαν νέοι ορίζοντες.

Τα πρώτα χρόνια που αναζητούσα πορνό στο διαδίκτυο, ήταν κυρίως λεσβιακό. Τι πιο σύνηθες… Το λεσβιακό ωστόσο, διαδέχθηκε η πραγματικότητα. Όταν ξεκίνησα να είμαι σεξουαλικά ενεργή και ουσιαστικά, να επιχειρώ (κι εγώ) να μεταφέρω στο κρεβάτι όσα καλογυρισμένα έβλεπα στα βίντεο, αντιλήφθηκα ότι απέχω χιλιόμετρα από αυτό. Τότε άλλαξαν και τα “γούστα” μου. Αναζητούσα πιο σκληρό πορνό, μιας και είχα μια μικρή εικόνα πως είναι στην πραγματική ζωή. Κατά καιρούς έχω παρακολουθήσει πολλών ειδών πορνό, τρίο με κάθε πιθανό συνδυασμό ερωτικών συντρόφων, όργια, ερασιτεχνικό πορνό, ποικίλες εθνικότητες, ακόμη και με γκέι άνδρες (όχι και τόσο συνηθισμένη επιλογή για μια γυναίκα).

Πλέον, έχω πιάσει τον εαυτό μου να αναζητά ξανά σκληρό πορνό με straight ζευγάρια, αλλά και τρίο με bisexual άνδρες. Και όχι, δεν ντρέπομαι να το επικοινωνήσω, πρέπει να πάψει πλέον το πορνό να αποτελεί ταμπού. Ειδικά από πρόσωπα που αρνούνται κατηγορηματικά ότι βλέπουν πορνό και τελικά, έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους.

Ο φεμινισμός δεν απορρίπτει το σκληρό πορνό istockphoto

“Βλέπω πορνό που απεικονίζει τις γυναίκες ως υποκείμενα με δική τους αυτονομία”

Σοφία – 45 ετών, trans γυναίκα, straight

Από την εφηβεία μου ως cis αγόρι, η πορνογραφία υπήρχε έντονα στη ζωή μου. Πήγαινα σε τσοντοσινεμά, αγόραζα πορνοταινίες και η βιβλιοθήκη μου ήταν γεμάτη πορνοπεριοδικά. Όταν αποδέχτηκα την ταυτότητά μου ως τρανς γυναίκα, η σχέση μου με την πορνογραφία άλλαξε. Ένιωθα την ανάγκη να κατανοήσω και να εξερευνήσω τη θηλυκότητά μου και η πορνογραφία έγινε ένα μέσο για αυτήν την αυτο-ανακάλυψη.

Για μένα, η πορνογραφία δεν είναι απλά ένα μέσο ικανοποίησης των σεξουαλικών αναγκών μου. Είναι μια πηγή αυτο-εκπαίδευσης για το σώμα και τις ανάγκες μου. Βλέποντας άλλες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων και τρανς γυναικών να κάνουν σεξ, αισθάνομαι ότι μαθαίνω τον εαυτό μου και τον τρόπο που μπορώ να αναδείξω τη θηλυκότητά μου, σε μια κοινωνία που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με προκατάληψη τις γυναίκες που παρακολουθούν πορνό και φυσικά σε μια κοινωνία που οι τρανς γυναίκες στιγματίζονται και κακοποιούνται.

Σχετικά με το πορνό που παρακολουθώ, προσπαθώ να επικεντρώνομαι σε περιεχόμενο που αντικατοπτρίζει τις θηλυκότητες με σεβασμό και ενδιαφέρον. Είναι σημαντικό για μένα να βλέπω πορνό που απεικονίζει τις γυναίκες, και ιδίως τις τρανς γυναίκες, ως υποκείμενα με δική τους επιθυμία και αυτονομία. Προτιμώ περιεχόμενο που δίνει έμφαση στην έκφραση των συναισθημάτων και των σχέσεων μεταξύ των συμμετεχόντων, προσπαθώ να βλέπω ηθικό πορνό, δηλαδή περιεχόμενο που φτιάχνεται για τον άνθρωπο ανεξαρτήτως φύλου, περιεχόμενο που σέβεται τις γυναίκες, που δεν φτιάχνεται αποκλειστικά για την ικανοποίηση των ανδρών και μόνο.

Οι γυναίκες μιλούν για το πορνό, παρόλο που για την κοινωνία δεν είναι αποδεκτό να μιλούν για γυμνά σώματα και το σεξ istockphoto

“Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε τον μπαμπούλα, το πορνό είναι όλο φαντασιακό και απαραίτητο”

Αλίκη Αντιγόνη – 26 ετών, cis γυναίκα, bisexual

Θυμάμαι τη πρώτη φορά που είδα πορνό, ήμουν 12 χρονών. Ήταν εκείνη την εποχή που το βίντεο της Τζούλιας έπαιζε στα κινητά όλων των συμμαθητών μου. Δεν ήταν εύκολο να το δω, μιας και ήταν μια υπόθεση μεταξύ των αγοριών της τάξης. Ωστόσο, δεν ήταν λίγες μέρες μετά που ανακάλυψα στη TV ένα από αυτά τα μεταμεσονύχτια κανάλια, μόνο που αυτό είχε αποκλειστικά λεσβιακό περιεχόμενο.

Ήταν τεράστια ανακάλυψη, όχι τόσο για την καύλα, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι από εκεί έμαθα ή μάλλον οπτικοποίησα τι εστί να αυνανίζομαι. Σκέφτηκα ότι αυτή η κυρία που στέκεται μονή, κοιτάει σέξι τον φακό και φωνάζει από χαρά και ευχαρίστηση χαϊδεύοντας τον εαυτό της, μάλλον κάτι κάνει σωστά, και όντως αυτή η κυρία είχε δίκιο. Σε ένα παράλληλο σύμπαν θα μπορούσε να ήταν κάτι σαν Sex Education, αν δεν ήταν βουτηγμένο στο male gaze του σκηνοθέτη και δεν απευθυνόταν σε κοινό μάτσο 50+. Έπειτα ανακάλυψα ότι το pc πέρα από το να παίζω Sims ήταν κάλο και για ένα ακόμα πράγμα, το πορνό. Μυήθηκα στις γνώστες πλατφόρμες όπου και παρακολουθώ ανά καιρούς μέχρι και σήμερα.

Αδυνατώ να δω συχνά cis πορνό από τις συγκεκριμένες πλατφόρμες. Παρόλο που οι ερωτικοί μου παρτενέρ συνήθως είναι άντρες, μου φαινόταν ανέκαθεν μια πολύ αντρική υπόθεση. Αν και πλέον είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ πως στο εμπορικό λεσβιακό πορνό, ο τρόπος που σκηνοθετούνται, οι ματιές, τα κροπαρίσματα των προσώπων, όλη η σημειολογία της τσόντας σκηνοθετείται από άντρες και συνήθως απευθύνεται σε άντρες. Αυτή είναι μια υπόθεση για τη πλειοψηφία των ταινιών που απολαμβάνουμε και καταναλώνουμε, όχι μόνο του πορνό.

1/3 γυναίκες παρακολουθούν πορνό από το κινητό τους istockphoto

Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε τον μπαμπούλα. Το πορνό είναι όλο φαντασιακό και απαραίτητο, βοηθάει όμως να έχουμε επίγνωση του κοινωνικού πλαισίου και των συνθηκών παράγωγης και κατανάλωσης μέσα στο οποίο κοιτάω και κάποια με κοιτάει που κοιτάω, και το ίδιο το πράγμα που κοιτώ μου επιστρέφει το βλέμμα. Υπάρχει φυσικά και ένα πλήθος φεμινιστικών πορνό ταινιών που σκηνοθετούνται από γυναίκες, διασφαλίζουν ένα καλό περιβάλλον για τις εργαζόμενες και προτείνουν μια νέα ματιά. Η πρόσβαση είναι φυσικά πιο περιορισμένη από τις μεγάλες παράγωγες.

Ίσως το onlyfans να είναι μια καλή λύση; Και καλύτερη για τους δημιουργούς; Το τι είναι καλύτερο για τις ηθοποιούς και τους δημιουργούς είναι μια μεγάλη συζήτηση και μια ταινία που απαντάει σε αυτό και με ταρακούνησε είναι το Pleasure της Ninja Thyberg με πρωταγωνίστρια την θεά Sofia Kappel και με guests stars όλες και όλους αυτούς τους πορνοστάρ που μας έχουν κάνει να καυλώσουμε. Ίσως σε ένα επόμενο άρθρο να μιλήσουμε για αυτή την ταινία.

“Ναι στο ρομαντικό πορνό, όχι στη βαρβαρότητα”

Άννα – 53 ετών, trans γυναίκα, bisexual

Το πορνό που βλέπω δεν με καθορίζει. Σήμερα μου αρέσει κάτι συγκεκριμένο, αλλά σε έναν χρόνο μπορεί να αλλάξει αυτό. Το βρίσκω λογικό και απολύτως φυσιολογικό. Το πορνό που βλέπω είναι απλά ένα κομμάτι της προσωπικότητάς μου. Μέσα από το πορνό έχω βρει έναν τρόπο να εκφράζεται η ερωτική μου ενέργεια με τρόπο που σέβεται και αντικατοπτρίζει την ταυτότητα φύλου και τη σεξουαλικότητά μου, ως τρανς, bi γυναίκα.

Το ενδιαφέρον μου επικεντρώνεται σε ταινίες που αντιμετωπίζουν τα σώματά μας με σεβασμό και αγάπη. Δεν δίνω σημασία στα φύλα και στη σεξουαλικότητα των ατόμων που συμμετέχουν. Το πορνό που λατρεύω είναι το ρομαντικό πορνό και κυρίως τα βίντεο που αναρτούν ζευγάρια (κατηγορία romantic amateur).

Δυστυχώς, δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεις τέτοια βίντεο στις ιστοσελίδες ερωτικού περιεχομένου, είναι πολύ λίγες οι επιλογές, μιας και οι ταινίες πορνό, στην πλειονότητά τους, επικεντρώνονται στο σκληρό και επιθετικό σεξ, συνήθως επικεντρώνονται στο πώς ο άνδρας θα βγάλει τη βαρβαρότητά του στο “αντικείμενο” της απόλαυσής του.

Οι ρομαντικές ταινίες μπορούν να παρουσιάζουν διαφορετικές σεξουαλικές ταυτότητες και σώματα και αυτό είναι κάτι όμορφο, είναι κάτι που με κάνει να νιώθω πως δεν είναι τελικά τα πάντα σκληρά και ωμά στη ζωή. Εικάζω ότι ο λόγος που βλέπω ρομαντικό πορνό είναι επειδή δεν έχω ζήσει ποτέ κάτι ρομαντικό στη ζωή. Στην ηλικία των 53, δεν έχω νιώσει ποτέ ότι έχω λάβει το απόλυτο ρομαντικό συναίσθημα κατά τη διάρκεια του σεξ. Ίσως έτυχε. Ίσως έτσι να συμβαίνει συνήθως στις σχέσεις.

Το τι πορνό βλέπεις μπορεί να αλλάζει με το πέρασμα των χρόνων istockphoto

“Βλέπω πορνό, αλλά προτιμώ τη φαντασία και τα sex toys μου”

Μαργαρίτα – 27 ετών, cis γυναίκα, straight

Ναι, βλέπω και εγώ τσόντες όπως και η πλειοψηφία των γυναικών. Δεν θα ξεχάσω την πρώτη φορά που ένιωσα κάτι περίεργο να σκιρτά μέσα μου, βλέποντας στην τηλεόραση την soft porn ταινία «9 1/2 βδομαδες». Εκείνη την στιγμή κατάλαβα ότι έπρεπε να με «ανακαλύψω»!

Μπήκα λοιπόν στον -φανταστικό- κόσμο των πορνoσάιτ! Έψαχνα ώρες κάτι να έχει να πλοκή -αγνά πράγματα. Έκτοτε έχω δει άπειρα βίντεο, με αγαπημένα μου να είναι τα “threesome” – 2 γυναίκες – 1 άντρας.

Ως straight γυναίκα έχω αναρωτηθεί γιατί να μου αρέσουν αυτού του είδους οι ταινίες και πάντα καταλήγω στο συμπέρασμα ότι σε αυτές τις ταινίες δίνεται περισσότερη προσοχή στις γυναίκες, κυρίως όσον αφορά τα προκαταρκτικά και αυτό είναι που με εξιτάρει. Γενικά όμως, ανάλογα με τις φάσεις της ζωής μου, κατά καιρούς, έχω αλλά «κολλήματα».

Βέβαια αν με ρωτάς τώρα στα 27 μου, που έχω περισσότερες εμπειρίες και σκέφτομαι πιο κριτικά, σου απαντάω ότι σπάνια θα δω βίντεο, προτιμώ να αφήνομαι στην φαντασία μου και στην βοήθεια των sex toys μου!

Η θέαση πορνογραφικού υλικού αφορά όλους/ες/α istockphoto

“Όταν είμαι περίεργα ψυχολογικά δεν θέλω καθόλου να βλέπω πορνό με άνδρες”

Γεωργία – 32 ετών, trans γυναίκα, λεσβία

Ως τρανς γυναίκα και λεσβία, έχω απίστευτη εμμονή με το να παρακολουθώ άλλες τρανς λεσβίες να κάνουν σεξ μεταξύ τους. Δεν το λες και περίεργο βέβαια, έχει μια λογική θα έλεγε κανείς. Βλέπω επίσης shemale porn με άνδρες που υποτάσσονται στις τρανς γυναίκες.

Όταν είμαι single, μπορεί να δω και πορνό που συμμετέχουν άνδρες. Όταν είμαι σε σχέση, μου βγαίνει περισσότερο συναίσθημα και κάπως απορρίπτω τους άνδρες απ’ τον σεξουαλικό μου ορίζοντα.

Βλέπω πιο συχνά πορνό όταν είμαι single. Όταν δεν είμαι, κάπως λιγότερο. Δεν μου βγαίνει. Αυνανίζομαι λιγότερο, γιατί πολύ απλά κάνω σεξ. Τους τελευταίους έξι μήνες βλέπω σχεδόν κάθε μέρα πορνό. Δεν έχω γκόμενα, οπότε με κάτι πρέπει να ασχολούμαι και εγώ.

Κάποιες περιόδους δεν θέλω καθόλου να βλέπω πορνό με άνδρες. Αυτό κυρίως συμβαίνει όταν είμαι περίεργα ψυχολογικά, οπότε θεωρώ ότι μου βγαίνει απέχθεια λόγω της κακοποίησης που βιώνουμε τα τρανς άτομα, εξαιτίας της πατριαρχίας και της ομοτρανσφοβίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα