ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ

ΑΡΓΙΑ OPTIMIZER: 43 ΜΕΡΕΣ ΑΔΕΙΑ, 18 ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ

Η σωστή στρατηγική στις άδειες μπορεί να σας δώσει 43 ημερολογιακές ημέρες διακοπών, στην ‘τιμή’ των 18 ημερών αδείας.

Yπάρχουν εργαζόμενοι χωρών που δεν παίρνουν τις ημέρες αδείας που τους αναλογούν, για κάθε έτος. Για παράδειγμα, περίπου οι μισοί Αμερικανοί δεν κάνουν χρήση του δικαιώματος τους.

Στην ίδια χώρα υπάρχει και ένα εξαιρετικό ‘εργαλείο’ που δείχνει πώς μπορεί κάποιος να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την PTO. Δηλαδή, την PaidΤime Οff (PTO) που εμείς την ξέρουμε ως άδεια μετ’ αποδοχών.

Επειδή στην Ελλάδα δεν έχει σκεφτεί να ‘βγάλει’ κάποιος αντίστοιχη εφαρμογή, είπαμε να κάνουμε τη σχετική δουλειά.

Aν κινηθούμε μεθοδικά, μπορούμε να εξασφαλίσουμε το μάξιμουμ που έχει να προσφέρει η άδεια μας. iStock

Πριν παραθέσουμε τα δεδομένα, είναι χρήσιμο να αναφέρουμε ότι τις ημέρες των επίσημων αργιών και γιορτών τα πάντα είναι πιο ακριβά, αφού η ζήτηση είναι μεγαλύτερη.

Εάν τώρα, γνωρίζουμε πώς μπορούμε να ‘βγάλουμε’ το περισσότερο που μπορούμε με τις άδειες μας (τις περισσότερες δυνατές ημέρες), έχουμε τη δυνατότητα να φεύγουμε σε περιόδους που φεύγουν κι όλοι οι άλλοι, όπως επιτυγχάνουμε την ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και της εργασιακής μας ζωής.

Επίσης, η γνώση που παρέχουμε σήμερα επιτρέπει να καταθέσετε τα σχετικά αιτήματα νωρίτερα από τους συναδέλφους σας και άρα να έχετε μια κάποια προτεραιότητα.

Το ελληνικό Holiday Optimizer

Σύμφωνα με τις επίσημες αργίες του νέου έτους, προκύπτουν τα εξής τριήμερα:

Αργία Καθαράς Δευτέρας: 16 με 18 Μαρτίου (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα):
Αργία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, επέτειος της Επανάστασης του 1821: 23 με 25 Μαρτίου (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα).
Αργία Αγίου Πνεύματος: 22 με 24 Ιουνίου (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα):
Επέτειος του «ΟΧΙ»: 26 με 28 Οκτωβρίου (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα):

ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ

Σε επίπεδο μηνών, τον Μάρτιο της Καθαράς Δευτέρας, του Ευαγγελισμού και της Επανάστασης του 1821 μπορείτε να φύγετε από το Σάββατο 16/3 έως την Τρίτη 26/3 και να χρεωθείτε μόλις 4 ημέρες άδειας, αφού υπάρχουν δυο σαββατοκύριακα και δυο αργίες.

Τον Μάιο έχουμε την Εργατική Πρωτομαγιά, την Τετάρτη 1 Μαΐου, με την Κυριακή του Πάσχα να είναι στις 5/5 και τη Δευτέρα του Πάσχα στις 6/5. Ως εκ τούτου, φεύγετε από το Σάββατο 27/4 έως την Τρίτη 7/5 και ‘ξοδεύετε’ 5 ημέρες άδειας. Για την ακρίβεια, 4 ½ αφού η Μεγάλη Παρασκευή είναι ημιαργία.

Φτάνουμε έτσι, στον Ιούνιο όπου υπάρχει η αργία του Αγίου Πνεύματος τη Δευτέρα 24/6. Προσοχή: δεν είναι επίσημη αργία, άρα δεν ισχύει για όλους. Αν είστε από τους τυχερούς ή αν προτιμάτε τον Ιούνιο για τις καλοκαιρινές σας διακοπές, φεύγετε από τη Δευτέρα 17/6, γυρίζεται 1/7 και η άδεια σας είναι μόλις 9 ημέρες.

Ο Δεκαπενταύγουστος ‘πέφτει’ φέτος Πέμπτη. Κατά συνέπεια, σε ό,τι υπολογίζετε να πάρετε εκείνον τον μήνα, υπολογίστε μια ημέρα μείον. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά από το μείον μηδέν είναι καλύτερο.

iStock

Ο επόμενος ‘σταθμός’ είναι η Δευτέρα 28 Οκτωβρίου που εύκολα γίνεται τριήμερο. Για τους ‘μερακλήδες’ μπορεί να γίνει και μια μεγαλύτερη απόδραση. Φεύγετε από το Σάββατο 26/10, επιστρέφετε τη Δευτέρα 4/12 και ‘χρεώνεστε’ 4 ημέρες. Να τις κάνουμε 5; Φεύγετε από την Παρασκευή 25/10.

Για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, μάλλον δεν χρειάζεστε ‘βοήθεια’. Αρκεί να αναφέρουμε πως η 25η Δεκεμβρίου είναι ημέρα Τετάρτη. Άρα η δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων είναι Πέμπτη.

Δηλαδή, χαιρετάτε από το Σάββατο 21/12 και σας ξαναβλέπουν 2/1 του 2025, έχοντας ‘χάσει’ 5 ημέρες άδειας.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

Αφήνουμε στην άκρη τον Δεκαπενταύγουστο, καθώς ανήκει στο μήνα που προτιμούν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές οι περισσότεροι και μετράμε ό,τι άλλο διαβάσατε παραπάνω.

  • Το δεκαήμερο της απουσίας σας τον Μάρτιο, είναι για τον HR σας 4 ημέρες άδειας.
  • Το δεκαήμερο του Μαϊου είναι 5 ημέρες άδειας (4 αν η ημιαργία της Μεγάλης Παρασκευής πάει… υπέρ του μαθητή).
  • Το δεκαήμερο του Οκτωβρίου ‘χρεώνεται’ για 4 ημέρες άδειας.
  • Το 13μερο του Δεκεμβρίου και στις αρχές του Γενάρη του 2025 είναι πέντε ημέρες άδειας.

Κατά συνέπεια, για 43 ημερολογιακές ημέρες απουσίας είναι 18 ημέρες άδειας.

Μετά, υπάρχουν και οι τοπικές αργίες για να τις διαχειριστείτε κατά το δοκούν. Είναι όμως, τόσες πολλές που θα χρειαστεί να τσεκάρετε μόνοι σας τι σας βολεύει.

Καλά να περάσετε ό,τι και αν κάνετε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα