Μαθήματα Ιστορίας: Όταν ο Μπράντο έστειλε μια ινδιάνα να πάρει το Όσκαρ του Νονού

Μαθήματα Ιστορίας: Όταν ο Μπράντο έστειλε μια ινδιάνα να πάρει το Όσκαρ του Νονού
A woman in Native American Indian dress, who indentified herself as Sacheen Littlefeather, tells the audience at the Academy Awards ceremony in Los Angeles March 27, 1973, that Marlon Brando was declining to accept his Oscar as best actor for his role in "The Godfather." Littlefeather said Brando was protesting "the treatment of the American Indian in motion pictures and on televison, and because of the recent events at Wounded Knee." (AP Photo) AP

Μια ινδιάνα με την παραδοσιακή της φορεσιά εμφανίζεται στην τελετή των Όσκαρ στη θέση του Μάρλον Μπράντο για τον θρυλικό Νονό. Η ιστορία πίσω από το καρέ

Τι έγινε και πότε: Λος Άντζελες, 27 Μαρτίου του 1973. Μια ινδιάνα Απάτσι ανεβαίνει στη σκηνή όταν ανακοινώνεται ο νικητής του Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου για τον “Βίτο Κορλεόνε” του Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Οι πρωταγωνιστές: Η ινδιάνα Σατσίν Λίτλφέδερ και φυσικά, ο Μάρλον Μπράντο που με αυτό τον τρόπο απέρριψε τη βράβευση του, στέλνοντας το ακτιβιστικό του μήνυμα.

Γιατί αξίζει να το θυμόμαστε: Στη θέση του Μπράντο εμφανίστηκε η Σατσίν Λίτλφέδερ που προσπάθησε να αναγνώσει ένα κείμενο του ηθοποιού, 15 σελίδων, με το οποίο στηλίτευσε την απάνθρωπη συμπεριφορά των αμερικανικών κυβερνήσεων προς τους ιθαγενείς Αμερικανούς. Η Σατσίν δεν έλαβε ποτέ το αγαλματίδιο κατόπιν επιθυμίας Μπράντο, αφήνοντας άφωνο τον Ρότζερ Μουρ και τη Σουηδέζα συμπαρουσιάστριά του, Λιβ Ούλμαν. Απειλήθηκε ότι θα συλληφθεί και εν μέσω αποδοκιμασιών κατέβηκε από το πόντιουμ, μετά από έναν σύντομο χαιρετισμό.

Ο σπουδαίος ηθοποιός είχε ταχθεί στο πλευρό των Αμερικανών ιθαγενών αλλά και στο πλευρό της εξεγερμένης μαύρης κοινότητας. Μάλιστα, μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ (1968) είχε εγκαταλείψει το Χόλιγουντ  δηλώνοντας ότι αφιερώνεται εφεξής στο Κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων.

Φωτογραφία: ASSOCIATED PRESS / SASHIM LITTLEFEATHER

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα