2ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Πώς θα επιτευχθεί η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή

2ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Πώς θα επιτευχθεί η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής προανήγγειλε την κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου για τα υψύρριθμα δίκτυα. O διευθύνων σύμβουλος του ομίλου 24MEDIA Σταύρος Δρακουλαράκος, ζήτησε "ουσιαστικά και τώρα να επιδείξουμε αντίστοιχη διορατικότητα και εμμονή στην ψηφιακή μετάβαση"

Στην ψηφιοποίηση και τους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή αναφέρθηκαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής  Νίκος Παππάς, η Διευθύνουσα Σύμβουλος Microsoft Hellas  Πέγκυ Αντωνάκου, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου 24MEDIA, Σταύρος Δρακουλαράκος, ο CIO & Services του ομίλου Interamerican και πρόεδρος Helllenic CIO Forum  Ξενοφών Λιαπάκης, ο ιδρυτής της Going Global Ventures (Νέα Υόρκη) και επιχειρησιακός εταίρος GVA Capital  Mark Minevich, ο Γενικός Διευθυντής και GroupChief Digital & Technology Office του ομίλου Eurobank  Σωτήρης Συρμακέζης, ο country manager της Google για Ελλάδα, Κύπρο Μάλτα  Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ)  Αναστάσιος Τζήκας, ο Σύμβουλος επιχειρήσεων  Ανδρέας Δρυμιώτης και ο πρέσβης της Εσθονίας στην Ελλάδα  Margus Rava.

Αναλυτικά, μιλώντας στο Delphi Economic Forum, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής  Νίκος Παππάς τόνισε ότι ο κλάδος των νέων τεχνολογιών είναι η ατμομηχανή της νέας ανάπτυξης που έχει ανάγκη η Ελλάδα, καθώς έχει τη δυνατότητα, με τις κατάλληλες πολιτικές, να καταστήσει την κοινωνία και την οικονομία πιο ανοιχτή και δικαιότερη. Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε την κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου για τα υψύρριθμα δίκτυα, το οποίο θα προβλέπει πως όποιος ανοίγει δίκτυο, θα πρέπει να αφήνει χώρο και για τη διέλευση οπτικών ινών.

2ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Πώς θα επιτευχθεί η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή
ADVERTISING

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος Microsoft Hellas  Πέγκυ Αντωνάκου σημείωσε ότι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρίες συναλλάσσονται με τους πελάτες τους ή ενός κράτους με τους πολίτες. Ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις, οι οποίες είναι «digital masters» εμφανίζουν, σταθερά, καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους.

Τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε όραμα σχετικά με το τί θέλουμε να πετύχουμε, δημιουργώντας την ψηφιακή διακυβέρνηση.

2ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Πώς θα επιτευχθεί η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή

O διευθύνων σύμβουλος του ομίλου 24MEDIA Σταύρος Δρακουλαράκος, αφού αναφέρθηκε και λόγω Δελφών, στην διορατικότητα και την πρωτοπορία του Θεμιστοκλή, ο οποίος ήταν ο μοναδικός που κινήθηκε διορατικά και όχι κοντόφθαλμα κι έτσι ερμήνευσε σωστά το χρησμό του μαντείου των Δελφών πείθοντας τους Αθηναίους ότι τα ξύλινα τείχη είναι οι τριήρεις και τα παραδοσιακά τείχη, ζήτησε ουσιαστικά και τώρα να επιδείξουμε αντίστοιχη διορατικότητα και εμμονή στην ψηφιακή μετάβαση καθώς αποτελεί βασική συνιστώσα στη «νέα εποχή»: «H 24MEDIA, είναι μία εταιρεία ψηφιακών μέσων και τεχνολογίας. Κάθε φορά που ακούω κάποιον να λέει ότι το χαρτί έχει πεθάνει σκέφτομαι ότι σήμερα έχει πεθάνει και αυτός που σκότωσε το χαρτί, καθώς το lap top, έχει αντικατασταθεί από το smart phone. Σήμερα είναι εδώ και ο υπουργός ο οποίος παίδεψε και παιδεύτηκε με τα τηλεοπτικά και συζητάμε για αυτά αντί να συζητάμε ότι ήρθε στην Ελλάδα το Netflix. Η 24MEDIA είναι μια εταιρεία που καβάλησε εγκαίρως το κύμα της ψηφιακής μετάβασης ενώ ταυτόχρονα δεν σταμάτησε να επενδύει στους ανθρώπους και στις δραστηριότητες της».

2ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Πώς θα επιτευχθεί η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή

Ο CIO & Services του ομίλου Interamerican και πρόεδρος Helllenic CIO Forum  Ξενοφών Λιαπάκης αναφερόμενος στο μοντέλο μετάβασης στην ψηφιακή εποχή που υιοθέτησε η Interamerican σημείωσε πως αφετηρία υπήρξε η διαπίστωση ότι η τεχνολογία θα διαδραμάτιζε σπουδαίο ρόλο.

«Κατανοήσαμε ότι το ψηφιακό αποτελεί κουλτούρα που θα πρέπει να περάσει στο DNA της εταιρείας. Αποτέλεσμα; Το Anytime αποτέλεσε την πρώτη «direct» ασφάλιση στην Ελλάδα» ανέφερε.

Ο ιδρυτής της Going Global Ventures (Νέα Υόρκη) και επιχειρησιακός εταίρος GVA Capital  Mark Minevich ανέφερε ότι η μετάβαση στην ψηφιακή πολιτική θα αλλάξει τον κόσμο ενώ η παλιά μορφή της οικονομίας έχει «πεθάνει».

Πρόσθεσε πως υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και ότι πρέπει να εστιάσουμε στην εκπαίδευση, στην πρόσβαση στα δεδομένα και στην ασφάλεια μεταξύ των χωρών.

Ο Γενικός Διευθυντής και Group Chief Digital & Technology Office του ομίλου Eurobank  Σωτήρης Συρμακέζης υπογράμμισε ότι στον πυρήνα του ψηφιακού μετασχηματισμού βρίσκεται η ραγδαία ανάπτυξη τεχνολογίας που στηρίζεται στην άφθονη υπολογιστή ισχύ που σχετίζεται με τον εκδημοκρατισμό της πληροφορίας.

2ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Πώς θα επιτευχθεί η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή

Ανέφερε ότι η γενιά των «Millennials» θα χρησιμοποιεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τις νέες τεχνολογίες και τόνισε ότι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό απαιτούνται τέσσερα βασικά στάδια, το business strategy, το digital strategy, το digital governance και την προσήλωση στην εφαρμογή.

Ο country manager της Google για Ελλάδα, Κύπρο Μάλτα  Γρηγόρης Ζαριφόπουλος ανέφερε ότι το ζήτημα της ψηφιακής μεταμόρφωσης αφορά τόσο τις επιχειρήσεις όσο και το κράτος.

«Η κουλτούρα της ψηφιακής μεταμόρφωσης πρέπει να έρθει από πάνω προς τα κάτω» τόνισε, εστιάζοντας στην ανάγκη για εκπαίδευση στις ψηφιακές δεξιότητες. Ειδάλλως, όπως είπε, περίπου 800.000 θέσεις εργασίας θα πρέπει να καλυφθούν με προσωπικό εκτός Ευρώπης.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ)  Αναστάσιος Τζήκας υπογράμμισε ότι έχει γίνει πολύ μικρή πρόοδος σχετικά με την εξωστρέφεια στον κλάδο της Πληροφορικής. Και αυτό επειδή η χώρα «ποτέ δεν έβαλε στο κάδρο την Πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες, με τη στρατηγική να είναι διαχρονικά απούσα».

Έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ενός τεχνολογικού σοκ που θα πρέπει να υποστεί η Ελλάδα.

Ο Σύμβουλος επιχειρήσεων  Ανδρέας Δρυμιώτης σημείωσε ότι η ψηφιακή πολιτική αποτελεί ένα μακροχρόνιο έργο, ενώ η Εσθονία κατάφερε να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιακής διακυβέρνησης, καθώς αυτό υπήρξε μονόδρομος για τον εκσυχρονισμό της μετά την πτώση του σιδηρούν παραπετάσματος.

Ο πρέσβης της Εσθονίας στην Ελλάδα  Margus Rava σημείωσε ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Εσθονία ξεκίνησε από τις τράπεζες, μέσω του web banking, επειδή το παλιό σύστημα κατέρρευσε. Έτσι, το σύστημα ταυτοποίησης ανθρώπων επεκτάθηκε στις υπηρεσίες του κράτους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
SHARE:

24Media Network