Ανοίγει ο δρόμος για τα δίκτυα 5G στην Ελλάδα

Ανοίγει ο δρόμος για τα δίκτυα 5G στην Ελλάδα
Κεραίες τηλεοπτικών σταθμών στον Υμηττό Eurokinissi

Μετά τη δημοσίευση του νέου Χάρτη Συχνοτήτων στο ΦΕΚ η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων μπορεί να προχωρήσει στη δημοπράτηση του φάσματος των 700 MHz για την ανάπτυξη των δικτύων 5G στη χώρα,

Υπεγράφη από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιο Πέτσα η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον νέο Χάρτη Συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος, με τον οποίο ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ελλάδα.

Με τον νέο Χάρτη Συχνοτήτων, τον συντονισμό για τη σύνταξη του οποίου είχε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης,  ολοκληρώνεται η προετοιμασία για την απόδοση στην κινητή τηλεφωνία και στα δίκτυα 5G του φάσματος των 700 MHz που σήμερα χρησιμοποιείται από την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

Μετά τη δημοσίευση του νέου Χάρτη Συχνοτήτων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στο αμέσως προσεχές διάστημα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων μπορεί να προχωρήσει στον σχεδιασμό της για τη δημοπράτηση του φάσματος των 700 MHz για την ανάπτυξη των δικτύων 5G στη χώρα μας, βάσει και των προβλέψεων των σχετικών κοινοτικών οδηγιών.

ΕΡΤ και DIGEA

Με τη δημοσίευση του νέου Χάρτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ΕΡΤ και η DIGEA,  οι δύο πάροχοι δικτύου ευρείας ψηφιακής ευρυεκπομπής, θα υλοποιήσουν τις αναγκαίες μεταβολές στα δίκτυά τους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ανακατανέμονται οι συχνότητες μετάδοσης της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Ωστόσο οι πολίτες δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτε άλλο πέρα από τον επανασυντονισμό του τηλεοπτικού τους δέκτη. Η διαδικασία αυτή θα χρειαστεί να γίνει μόνο μια φορά, όταν ενεργοποιηθούν οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στον νέο Χάρτη Συχνοτήτων. Όταν αυτό γίνει θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Την ίδια στιγμή, ανοίγει και ο δρόμος και για τη συνέχεια των αδειοδοτήσεων, κατά σειρά, πρώτα για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, στη συνέχεια για τους θεματικούς πανελλαδικής εμβέλειας και τέλος για τα περιφερειακά ραδιόφωνα καθώς αναμένεται να ακολουθήσει νομοθετική παρέμβαση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα