Απεβίωσε ο Αριστείδης Αλαφούζος

Απεβίωσε ο Αριστείδης Αλαφούζος

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών ο εκδότης και εφοπλιστής Αριστείδης Αλαφούζος. Η ζωή και η πορεία του στο χώρο των ΜΜΕ και των επιχειρήσεων

Απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών ο εκδότης και εφοπλιστής Αριστείδης Αλαφούζος.

Ο Αριστείδης Αλαφούζος,  γεννήθηκε στην Οία Σαντορίνης και ήταν γιος του Ιωάννη Αλαφούζου, πλοιάρχου.

Καταγόταν από παλιά οικογένεια εφοπλιστών και πολιτικών του νησιού. Μεγάλωσε στον Πειραιά και την Αθήνα και σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΕΜΠ.

Το 1956, ίδρυσε την τεχνική εταιρεία "Αριστείδης Αλαφούζος", η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε "ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ Α.Ε.", ενώ από το 1964 άρχισε να ασχολείται με τη ναυτιλία.

Το 1988 αγόρασε την εφημερίδα Καθημερινή και μετά το σκάνδαλο Κοσκωτά, αγόρασε και τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Δέκα χρόνια αργότερα, η Καθημερινή και η International Herald Tribune σύστησαν μια κοινή επιχείρηση για να εκδώσει την Αγγλόφωνη καθημερινή έκδοση της “Καθημερινής” στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αλβανία.

Το 2009 τιμήθηκε από τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ακιχίτο με το Παράσημο του Τάγματος του Ανατέλλοντος Ηλίου, των Χρυσών Ακτίνων και Ροζέτας, δια χειρός του Πρέσβη της Ιαπωνίας, για τη συμβολή του στην ενδυνάμωση των ελληνοϊαπωνικών οικονομικών δεσμών, κυρίως στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας και στην ενίσχυση των διμερών φιλικών σχέσεων διά της οδού των Μέσων Ενημέρωσης.

Ο Αριστείδης Αλαφούζος με τη σύζυγό του Ελένη απέκτησαν δυο γιους, τον Ιωάννη και το Θεμιστοκλή και επτά εγγόνια.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του Αριστείδη Αλαφούζου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια του Αριστείδη Αλαφούζου.

Υπήρξε, ως αυτοδημιούργητος, παράδειγμα ανθρώπου που βάζει υψηλούς στόχους και τους πετυχαίνει.

Ξεκίνησε με εφόδιο τις σπουδές του, αντιμετώπισε με πείσμα τις δυσκολίες των καιρών και ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στις κατασκευές, τη Ναυτιλία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ξεχωριστό και ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι συνέβαλε, με δωρεές, στην ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Σαντορίνης, στην δημιουργία υποδομών Υγείας, αλλά και σε δράσεις πολιτισμού.

Στους οικείους του εκφράζω ειλικρινή συλλυπητήρια».

SHARE:

24Media Network