ΕΡΤ: Γιατί κόψαμε την "Πρωινή Ενημέρωση"

ΑΘΗΝΑ -ΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
ΑΘΗΝΑ -ΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) EUROKINISSI

Πώς εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, την απόφαση να διακοπεί η εκπομπή "Πρωινή Ενημέρωση". Τι καταλογίζει στους δημοσιογράφους σχετικά με τα σχόλιά τους για τον Ν. Δένδια

"Η Δημόσια Τηλεόραση, όπως επιβάλλει ο ρόλος της, θέτει ως πρώτιστο μέλημά της την έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση των τηλεθεατών, η οποία απαιτεί σοβαρή και τεκμηριωμένη δημοσιογραφική δουλειά" αναφέρει με ανακοίνωσή του ο Νίκος Σίμος,  σχετικά με την απόφαση της διοίκησης να σταματήσει την εκπομπή "Πρωινή Ενημέρωση" με τον Κώστα Αρβανίτη και τη Μαριλένα Κατσίμη.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Σίμος η παρουσίαση του θέματος για το δημοσίευμα της Guardian ήταν παραπλανητική από τους δύο δημοσιογράφους.

"Δυστυχώς, στην περίπτωση της "Πρωινής Ενημέρωσης", αυτοί οι αυτονόητοι και ταυτόχρονα απαράβατοι όροι δεν τηρήθηκαν, με αποτέλεσμα τη μονόπλευρη και τελικώς παραπλανητική παρουσίαση ενός πολύ σοβαρού θέματος, το οποίο ξεκίνησε από ατεκμηρίωτο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian περί δήθεν βασανισμών με ηλεκτροσόκ και κάψιμου με αναπτήρες. Η μονομερής αναπαραγωγή του σχετικού δημοσιεύματος, χωρίς την απαραίτητη δημοσιογραφική έρευνα και η εξαγωγή συμπερασμάτων που δε βασίζονταν σε καμία περίπτωση σε τεκμηριωμένο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, εξέθεσαν τη Δημόσια Τηλεόραση" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δείτε τι δήλωσε ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης για το "κόψιμο" της εκπομπής

"Όφειλαν να έχουν καλέσει τον υπουργό"

Ο κ. Σίμος σημειώνει ότι οι παρουσιαστές της εκπομπής συμπέραναν, χωρίς να μπουν στον κόπο να ερευνήσουν το θέμα, ότι τα ιατροδικαστικά πορίσματα που εξεδόθησαν σε σχέση με τους προσαχθέντες στη ΓΑΔΑ, για τους οποίους ο Guardian έγραψε ότι κακοποιήθηκαν, δικαίωναν την βρετανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, η πραγματικότητα έδειξε ακριβώς το αντίθετο και οι δημοσιογράφοι όφειλαν στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της πληρότητας της ενημέρωσης, να έχουν καλέσει και τον αρμόδιο υπουργό, ώστε να καταγράψουν και τις δικές του απόψεις και όχι μόνο του Guardian.

"Η τεκμηρίωση και η διασταύρωση μιας πληροφορίας που μεταδίδει ένας δημοσιογράφος είναι βασικός κανόνας για την άσκηση δημοσιογραφικού λειτουργήματος, όπως άλλωστε ορίζει και το καταστατικό της ΕΣΗΕΑ. Εκπτώσεις σε αυτόν τον κανόνα δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από τη Δημόσια Τηλεόραση. Η πλημμελής άσκηση της δημοσιογραφικής εργασίας είναι και ο μόνος λόγος για τον οποίο ελήφθη η απόφαση της απομάκρυνσης των δύο παρουσιαστών της εκπομπής. Τα υπόλοιπα που λέγονται και γράφονται, περί δήθεν χειραγώγησης, λογοκρισίας και πολιτικών διώξεων, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, όπως άλλωστε αποδεικνύει η πολυφωνία και ο πλουραλισμός των απόψεων που εκφράζονται καθημερινά στη Δημόσια Τηλεόραση" προσθέτει ο κ. Σίμος.

Μάλιστα, επικαλείται και τη 35η δημοσιογραφική του εμπειρία, κάνοντας σύσταση στους δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν τη στρατευμένη δημοσιογραφία και μαζί με κάποιους πολιτικούς να απαρνηθούν το πλαίσιο της υποκρισίας στο οποίο αρέσκονται να κινούνται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νέο κρούσμα λογοκρισίας στην ΕΡΤ: Κόβεται η εκπομπή του Αρβανίτη για σχόλιο κατά του Δένδια

Λιάτσος: "Απαράδεκτοι οι υπαινιγμοί Αρβανίτη- Κατσίμη για Δένδια"

SHARE:

24Media Network