Μια χρονιά κι έναν καιρό: Τα πιο σημαντικά ελληνικά τραγούδια για το 1974

Μια χρονιά κι έναν καιρό: Τα πιο σημαντικά ελληνικά τραγούδια για το 1974
Στιγμιότυπο από συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη EUROKINISSI

Αυτό το Σάββατο (8/6, 22:00-00:00) στην εκπομπή του Θανάση Κρεκούκια θα ακούσουμε τα σημαντικότερα ελληνικά τραγούδια του 1974. Θα γίνει αναφορά στις πιο γνωστές κυκλοφορίες σε δίσκους 33 και 45 στροφών, στις μεγαλύτερες σε πωλήσεις εμπορικές επιτυχίες και στους νέους καλλιτέχνες που έκαναν την είσοδό τους στη δισκογραφία.

Με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές, η εκπομπή “Μια χρονιά κι έναν καιρό” στα τέσσερα Σάββατα που μεσολαβούν μέχρι την 7η Ιουλίου, θα παρουσιάσει την ελληνική μουσική πρώτα του 1974 (8 & 15 Ιουνίου) και μετά του 1981 (22 & 29 Ιουνίου), αφού σε αυτές τις χρονιές είχαμε τις δυο σημαντικότερες εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολίτευσης. Ξεκινώντας από αυτό το Σάββατο, στο πρώτο μέρος του 1974 (8/6, 22:00-00:00), θα ασχοληθούμε με μια από τις πιο παραγωγικές (αν όχι την πλέον παραγωγική στην ιστορία) χρονιές στην ελληνική δισκογραφία, όπου όπως ήταν λογικό, κυριάρχησε το πολιτικό τραγούδι.

Οι μεγάλοι μας συνθέτες (Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Λοΐζος, Σταύρος Ξαρχάκος, Γιάννης Μαρκόπουλος, Δήμος Μούτσης και άλλοι), απαλλαγμένοι από τη λογοκρισία της χούντας, ηχογράφησαν πολλά και σπουδαία έργα, τα οποία κυκλοφόρησαν και έγιναν ανάρπαστα. Ερμηνευτές όπως ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Λάκης Χαλκιάς, η Μαρία Φαραντούρη, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, η Τάνια Τσανακλίδου, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Κώστας Σμοκοβίτης, η Χαρούλα Αλεξίου και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της “πολιτικής” δισκογραφίας, βάζοντας τη σφραγίδα τους στις εκτελέσεις των τραγουδιών.

Σε μια χρονιά που είχε μέσα της το ξεπούλημα της Κύπρου, τους Αττίλα 1 & 2, την πτώση της Χούντας, τις πρώτες ελεύθερες εκλογές και το δημοψήφισμα για το πολιτειακό ζήτημα, η ελληνική μουσική σκηνή μεγαλούργησε, βγάζοντας δίσκους που έγραψαν τη δική τους ιστορία και τραγούδια που έμειναν αθάνατα στο χρόνο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα