Ο John Oliver ξεμπροστιάζει τα μίντια για τον τρόπο που καλύπτουν την προσφυγική κρίση

Ο John Oliver ξεμπροστιάζει τα μίντια για τον τρόπο που καλύπτουν την προσφυγική κρίση

Για ακόμα μία φορά, ο John Oliver παραδίδει μαθήματα δημοσιογραφίας σε ένα απολαυστικό βίντεο για τον τρόπο που καλύπτουν τα μίντια διεθνώς την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη. Πώς καλλιεργείται κλίμα φόβου απέναντι στους μετανάστες και γιατί το Fox News ξέθαψε ένα βίντεο από το 2010, παρουσιάζοντας το ως πρόσφατο (VID)

“Ευρώπη, ξέρετε, εκεί που βρίσκεται το Βέλγιο! Αν έχετε παρακολουθήσει έστω και λίγο τις ειδήσεις το τελευταίο διάστημα αποκλείεται να μην έχετε πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει εκεί”.

Έτσι ξεκίνησε την εκπομπή του το βράδυ της Δευτέρας ο John Oliver, μια εκπομπή αφιερωμένη στον τρόπο που πολλά μίντια καλύπτουν την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, ή μάλλον τη μεταναστευτική κρίση, διότι η λέξη πρόσφυγας (refugee) δεν ακούγεται πουθενά στα ρεπορτάζ που παρουσιάζονται στην εκπομπή, μόνο η λέξη μετανάστης (migrant).

“Η μεταναστευτική κρίση χειροτερεύει, η μεταναστευτική κρίση παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ένα ανθρώπινο κύμα ξεβράζεται στις νότιες ακτές της Ευρώπης, χιλιάδες μετανάστες συρρέουν στην Ευρώπη που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη μεταναστευτική ροή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο” μετέδιδαν την περασμένη εβδομάδα τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

“Ουάου, η μεγαλύτερη κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο, θυμάμαι εκατομμύρια ανθρώπους τότε” σχολιάζει ο Oliver. “Πράγματι, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μετακινούνται προς την Ευρώπη ενώ 4 εκατομμύρια βρίσκονται στην Τουρκία, Τον Λίβανο και την Ιορδανία. Μάλλον είναι δύσκολο να καταιονήσεις την κατάσταση, όταν τα νούμερα είναι τόσο μεγάλα. Είναι σαν να σου λέει κάποιος ότι 17 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούν NCIS New Orleans, μα πώς είναι δυνατόν! πόσα εγκλήματα μπορεί να συμβαίνουν πια στη Νέα Ορλεάνη! Δεν βγάζει κανένα νόημα!”.

“Όταν λοιπόν αναφέρεσαι σε τόσο μεγάλους αριθμούς ανθρώπους πρέπει να είσαι λίγο προσεκτικός με τις εκφράσεις που χρησιμοποιείς”, προσθέτει. “Για παράδειγμα, διαβάσαμε πρόσφατα στο BBC ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ένα ‘σμήνος ανθρώπων’ που διασχίζουν την Μεσόγειο και αυτή η φρασεολογία έχει σημασία, διότι ένα σμήνος από οτιδήποτε ακούγεται τρομακτικό! Ανεξάρτητα από το τι είναι αυτό. Αν ακούσω ότι με πλησιάζουν πολλά γατάκια θα ενθουσιαστώ αλλά αν ακούσω ότι ένα σμήνος γατάκια καταφθάνει μάλλον θα πάρω κανένα όπλο για να μην τ αφήσω να με φάνε ζωντανό!”.

Στη συνέχεια ο Oliver ξεμπροστιάζει κανονικά τα αμερικανικά μίντια που αποφάσισαν όπως λέει κολλήσουν την ταμπέλα του δυνάμει τρομοκράτη σε όλους τους μετανάστες.

Προβάλλει μάλιστα σχετικό απόσπασμα από ρεπορτάζ του Fox News που δείχνει μουσουλμάνους σε ένα τραίνο να φωνάζουν allahu akbar (ο θεός είναι μεγάλος) και επισημαίνει τον κίνδυνο η Ευρώπη να ανοίγει τις πόρτες της σε πιθανούς τρομοκράτες.

Μόνο που τα πλάνα είναι από το 2010 και δεν έχουν καμία σχέση με τους πρόσφυγες που καταφθάνουν τους τελευταίους μήνες από τη Συρία.

“Αν θέλετε να χρησιμοποιείται παλιά και παραπλανητικά βίντεο για να κάνετε τον κόσμο να φοβάται τους μουσουλμάνους γιατί σταματάτε εκεί; Μπορείτε να προβάλετε σκηνές και από το True Lies!” (αμερικανική ταινία του ’94 με πρωταγωνιστή τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ που κατηγορήθηκε ότι προβάλλει αντι-μουσουλμανικά και αντι-αραβικά στερεότυπα).

Δείτε ολόκληρο το απολαυστικό βίντεο από την εκπομπή Last Week Tonight με τον John Oliver.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα