Oριστικό: Το ΕΣΡ κλείνει το Mega

Η είσοδος των γραφείων του τηλεοπτικού σταθμού MEGA
Η είσοδος των γραφείων του τηλεοπτικού σταθμού MEGA EUROKINISSI

Την απόφαση να κλείσει οριστικά το "Μεγάλο Κανάλι" έλαβε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με ψήφους 6-3 - Προ των ευθυνών τους φέρνουν τους μετόχους οι Ενώσεις Τύπου - Στάση εργασίας την Τετάρτη σε ΕΡΤ και ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς

Συνεδρίασε την Τρίτη η ανεξάρτητη αρχή προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με το μέλλον του MEGA. Οι μέτοχοι του σταθμού είχαν καταθέσει στο ΕΣΡ υπόμνημα, με το οποίο ζητούσαν να παραταθεί η λειτουργία του σταθμού με στόχο να αιτηθούν άδεια ως θεματικό κανάλι.

Η αίτησή τους αυτή δεν έγινε, ωστόσο, δεκτή, με ψήφους 6-3 των μελών του συμβουλίου. Πλέον το ΕΣΡ αναμένεται να ενημερώσει με επιστολή του την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, αλλά και τον ψηφιακό πάροχο Digea, προκειμένου να κατεβάσει το σήμα του σταθμού- να πέσει, δηλαδή, 'μαύρο'.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται να προσφύγουν κατά της απόφασης, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Από το twitter της δημοσιογράφου Ναταλίας Ανδρικοπούλου

«Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αναγνωρίζει ότι ο τηλεοπτικός σταθμός με το διακριτικό τίτλο «MEGA CHANNEL» εμπίπτει στη ρύθμιση του άρθρου 28 παρ. 10 του Ν. 4496/2017 και υποχρεώνει τη λειτουργούσα αυτόν εταιρεία με την επωνυμία «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» να τερματίσει τη λειτουργία του», αναφέρεται στο δια ταύτα της απόφασης.

Η απόφαση για το οριστικό λουκέτο στο Mega ελήφθη κατά πλειοψηφία, καθώς τρία μέλη του Συμβουλίου είχαν διαφορετική άποψη.

«Ο τηλεοπτικός σταθμός με το διακριτικό τίτλο «MEGA CHANNEL» λειτούργησε επί πολλά έτη με βάση σχετικές διοικητικές πράξεις ως ενημερωτικός σταθμός εθνικής εμβέλειας, δεν έλαβε δε μέρος στη διαδικασία αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα, που άρχισε με την προκήρυξη 1/2017 του ΕΣΕ (δημοσιευθείσα την 27-11-2017). Ο σταθμός αυτός δεν είχε υποβάλλει δήλωση αλλαγής φυσιογνωμίας του προγράμματός του, είναι δε κοινώς γνωστό (πανελλήνιο πασίδηλο) ότι από το μήνα Σεπτέμβριο του 2016 διέκοψε τη μετάδοση ειδήσεων και ενημερωτικών προγραμμάτων» αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης, προσθέτοντας ότι τα μέλη του ΕΣΡ, κατά πλειοψηφία θεωρούν ότι πρέπει «να αποφασιστεί ο τερματισμός της λειτουργίας του».

Ενώσεις Τύπου: Οι μέτοχοι του MEGA δεν μπορούν να παραμένουν άλλο αμέτοχοι

Να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους και να εξαντλήσου τα περιθώρια του νόμου ώστε να ακυρωθεί η απόφαση του ΕΣΡ που θα ρίξει το σήμα του MEGA καλούν τους μετόχους του καναλιού τα διοικητικά συμβούλια των Ενώσεων του Τύπου.

«Ήρθε η ώρα επιτέλους, να αποδείξουν ότι οι μέχρι τώρα ενέργειές τους δεν ήταν προσχηματικές» σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ), η Ένωση Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΠΗΕΑ), η Ένωση Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) και η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ).

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν τα εξής:

«ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΜΑΥΡΟ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ

Οι μέτοχοι του «MEGA» δεν μπορεί να παραμένουν άλλο… αμέτοχοι.

Η αρνητική απόφαση του ΕΣΡ στο αίτημα του τηλεοπτικού σταθμού «MEGA» για αλλαγή της φυσιογνωμίας του, ρίχνει «μαύρο» στο πρώτο ιδιωτικό κανάλι της χώρας και οδηγεί σε εξόντωση τους 420 απλήρωτους εργαζόμενους. Ο μοναδικός τρόπος να παραμείνει σε λειτουργία το «MEGA» είναι, εδώ και τώρα οι μέτοχοι, να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα που παρέχει ο Νόμος προκειμένου να καταστεί προσωρινά ανενεργή και τελικά να ακυρωθεί η απόφαση του ΕΣΡ που βάζει «λουκέτο» στο κανάλι. Χρόνος υπάρχει. Όπως και νομικά εργαλεία που μπορούν να αποτρέψουν το καίριο αυτό πλήγμα στην πολυφωνία και στη Δημοκρατία.

Ήρθε η ώρα επιτέλους, να αποδείξουν ότι οι μέχρι τώρα ενέργειές τους δεν ήταν προσχηματικές.

Στο χέρι των μετόχων είναι να μην ταυτιστούν στην κοινή γνώμη ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αντεργατικής συμπεριφοράς προς εργαζόμενους που όχι απλώς στήριξαν τη λειτουργία του με την απλήρωτη εργασία τους - επί περίπου δύο χρόνια - αλλά και που ελέω αυτής αποπληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας.

Οι Ενώσεις των εργαζομένων τελούμε σε επαγρύπνηση και δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που έστω και τώρα θα δίνει προοπτική σωτηρίας στο κανάλι.

Καλούμε την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τις Τράπεζες να βρουν τρόπο να αποδοθεί άμεσα στους εργαζόμενους μέρος των χρημάτων που έχουν συγκεντρωθεί στις Τράπεζες από την απλήρωτη εργασία τους».

Τετράωρη στάση εργασίας την Τετάρτη στα κανάλια

«Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜΘ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΙΤΑ αποφάσισαν την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας από τις 12.00 έως τις 16.00 της Τετάρτης, 14 Μαρτίου 2018 για όλους τους δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικούς τηλεόρασης που εργάζονται στην ΕΡΤ (και στην ΕΡΤ-3) και στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας (Alpha, Antenna, Μακεδονία, ΣΚΑΙ, STAR, EPSILONTV και ΑΡΤ), σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους στον τηλεοπτικό σταθμό “MEGA” μετά την απόφαση του ΕΣΡ να ρίξει «μαύρο» στο κανάλι.

Οι Ενώσεις των εργαζομένων δηλώνουν πως θα στηρίξουν κάθε προσπάθεια, που έστω και την ύστατη στιγμή, θα δίνει προοπτική σωτηρίας στο κανάλι».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μαύρο στο MEGA, MEGA
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συγκέντρωση εργαζομένων του MEGA έξω από το ΕΣΡ

SHARE:

24Media Network