To πρώτο debate στην ΕΡΤ των υποψήφιων δημάρχων της Αθήνας

To πρώτο debate στην ΕΡΤ των υποψήφιων δημάρχων της Αθήνας

Οι τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας που έχουν τη στήριξη των πολιτικών κομμάτων «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» στην εκπομπή "Η Επόμενη Μέρα" με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 26ης Μαΐου, οι τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας που έχουν τη στήριξη των πολιτικών κομμάτων «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» στην εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα» με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Όσον αφορά στο θέμα της καθαριότητας και της εμπλοκής ή όχι ιδιωτών στην αποκομιδή απορριμάτων ο Παύλος Γερουλάνος με τον συνδυασμό «Αθήνα Είσαι Εσύ» είπε ότι η Αθήνα δεν είναι μια καθαρή πόλη λόγω έλλειψης συντονισμού και πρότεινε τη δημιουργία συμβουλίων γειτονιάς με αυξημένες αρμοδιότητες προκειμένου να καθαρίσει η Αθήνα.

Ο υποψήφιος με την «Ανοιχτή Πόλη» Νάσος Ηλιόπουλος χαρακτήρισε ζήτημα αξιοπρέπειας την καθαριότητα ενώ δήλωσε την αντίθεσή του στη συμμετοχή των ιδιωτών στις υπηρεσίες καθαριότητας της Αθήνας.

«Η Αθήνα βρωμάει», τόνισε ο υποψήφιος με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» Κώστας Μπακογιάννης, σημειώνοντας ότι το σύστημα καθαριότητας της πόλης έχει αποτύχει. Ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε υπέρ της συμμετοχής ιδιωτών στις υπηρεσίες καθαριότητας της Αθήνας.

Ο υποψήφιος δήμαρχος στο δήμο της Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Νίκος Σοφιανός επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου έχουν συρρικνωθεί προσθέτοντας ότι πρέπει να ανατραπεί η πορεία ιδιωτικοποίησης και να απαιτηθούν μόνιμες προσλήψεις.

Αναφορικά με το θέμα των συγκοινωνιών στην Αθήνα, ο κ. Σοφιανός είπε ότι πρέπει να υπάρξει πίεση του δήμου για πιο συχνά δρομολόγια αλλά και να καταργηθούν οι ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης.

Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα δίκτυο δημοτικής συγκοινωνίας στην Αθήνα, ενώ ο κ. Γερουλάνος είπε ότι πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση των πεζών υπενθυμίζοντας ότι ο συνδυασμός «Αθήνα Είσαι Εσύ» έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία 10.000 θέσεων στάθμευσης δικύκλων.

Ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι ο δήμος θα μπορούσε να ξεκινήσει με τοπικά δρομολόγια μέσα στα διαμερίσματα, καθώς και να διεκδικήσει από την Πολιτεία τις μεγάλες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Στην ερώτηση αν δινόταν στους υποψηφίους η δυνατότητα να αλλάξουν ένα πράγμα στο κέντρο της Αθήνας, ποιο θα ήταν αυτό, ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι αυτό που θα ήθελε είναι οι Αθηναίοι να αισθάνονται ασφαλείς και πρότεινε τη δημιουργία ενός ενιαίου συντονιστικού κέντρου ασφάλειας για την Αθήνα.

Ο κ. Σοφιανός δήλωσε ότι σαφώς υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας σε περιοχές της Αθήνας τόνισε ωστόσο ότι δεν πρέπει να γενικεύεται το πρόβλημα καθώς αδικούμε την πίεση που υπάρχει σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας.

Ο κ. Γερουλάνος επεσήμανε ότι από τα στοιχεία που δίνουν μεγάλη αίσθηση ασφάλειας στις γειτονιές είναι να μπορείς να διοργανώνεις δράσεις που δίνουν ζωντάνια στην πόλη.

Ο κ. Ηλιόπουλος χαρακτήρισε ως σημαντικό ζήτημα το θέμα της ασφάλειας γιατί αν δεν αισθάνεσαι ασφαλής μέσα στην πόλη σου τότε δεν μιλάμε για μια δημοκρατική πόλη, και πρόσθεσε ότι ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές.

Καταλήγοντας, ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε ότι «αισθάνεται πολιτικά πιο κοντά» και ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί στη διοίκηση του δήμου με όλους τους συνηποψήφιούς του. Ο κ. Σοφιανός είπε ότι υπάρχει μια μεγάλη διαχωριστική γραμμή με τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν με βάση τις επιλογές τους, και για την τοπική αυτοδιοίκηση και για τις κεντρικότερες. Ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι θα συνεργαστεί με όλους όσους νοιάζονται για την Αθήνα, εκτός από την οργανωμένη Χρυσή Αυγή, ενώ ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι ad hoc συγκλίσεις μπορούν να βρεθούν σε διάφορα θέματα αλλά αυτά τα θέματα πρέπει να χτίζουν έναν αποτελεσματικό δήμο για τους πολλούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα