Τηλεοπτικές άδειες: Ματαιώθηκε μετά από διαφωνία η συνεδρίαση του ΣτΕ

Τηλεοπτικές άδειες: Ματαιώθηκε μετά από διαφωνία η συνεδρίαση του ΣτΕ

Ένταση φαίνεται να υπήρξε μεταξύ των δικαστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικ. Σακελλαρίου στην αρχή της διάσκεψης, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της υπόθεσης για τη χορήγηση των αδειών. "Η διαγωνιστική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά", τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Άγρια κόντρα με την αντιπολίτευση

Για περίπου μία ώρα, χρόνος ελάχιστος για την κατάληξη σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα, συνεδρίασε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες. Η διακοπή οφείλεται σε διαφωνία μεταξύ των μελών της Ολομέλειας.

Σύμφωνα με πηγές, ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νικ. Σακελλαρίου στην αρχή της διάσκεψης, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της υπόθεσης για τη χορήγηση των αδειών. Ο πρόλογος αυτός θεωρήθηκε από μέλη ως προσπάθεια να προκαταλάβει την κρίση των δικαστών.

Η αντιπαράθεση που ακολούθησε φαίνεται πως οδήγησε στη λήξη της διάσκεψης πριν καλά καλά ξεκινήσει.

“Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών”, αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του προέδρου του ΣτΕ.

Άγνωστο παραμένει προς το παρόν πότε θα συγκληθεί εκ νέου η διάσκεψη των ανώτατων δικαστών για να αποφανθούν σχετικά με την συνταγματικότητα ή μη του Νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, με την οποία υποστηρίζεται ότι “ο μόνος λόγος για τον οποίο ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα διάσκεψη της Ολομέλειας του Δικαστηρίου επί των υποθέσεων για τις τηλεοπτικές άδειες είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας για τα θέματα αυτά. Επομένως, όσα αντίθετα αναφέρονται στον τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”.

Κυβερνητικές πηγές: Η διαγωνιστική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά

Ως διαδικαστικού χαρακτήρα ζήτημα αντιμετώπιζαν κυβερνητικές πηγές τα σημερινά γεγονότα στο ΣτΕ.

“Ή διαγωνιστική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και ταχύτατα, δεδομένου ότι το ΣτΕ με σειρά αποφάσεων του απέρριψε τα αιτήματα ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα τη διακοπή του διαγωνισμού”, έλεγαν κυβερνητικές πηγές.

“Το ΣτΕ πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει ανεπηρέαστο”, προσέθεταν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχει όξυνση τόνων στον μιντιακό και πολιτικό λόγο που επιδιώκει το αντίθετο αποτέλεσμα.

ΝΔ: H υπόθεση “τηλεοπτικές άδειες” έγινε από σκοτεινή, σκοτεινότερη

“Μετά τους ισχυρισμούς του νομικού συμβούλου υποψήφιων διεκδικητών  τηλεοπτικής άδειας, καθώς και μετά τα όσα συνέβησαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η υπόθεση “τηλεοπτικές άδειες” έγινε από σκοτεινή, σκοτεινότερη, σχολίασε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος και συνέχισε:

“Κάθε μέρα που περνά, επιβεβαιώνεται ότι η υπόθεση αυτή έχει καταρρεύσει. Όχι μόνο στη συνείδηση των πολιτών, αλλά και στην πράξη. 

Μόνη λύση η πρόταση που εξαρχής υπέβαλε η Νέα Δημοκρατία: Κατάργηση του νόμου Παππά και διεξαγωγή νέου διαγωνισμού από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης”.

«Η σπουδή του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κουμουτσάκου, να υιοθετήσει πλήρως τους ισχυρισμούς του νομικού συμβούλου των καναλαρχών συνιστά πρόκληση», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε απάντηση που εξέδωσε σχετικά με τη δήλωση του κ. Κουμουτσάκου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «για μία ακόμα φορά, αποδεικνύεται πως το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη αποτελεί άριστο συνήγορο της διαπλοκής και των μεγάλων συμφερόντων». Επιπλέον, ότι «η προσπάθεια της ΝΔ να προστατέψει τους καναλάρχες από την καταβολή του τιμήματος για τις άδειες και να διατηρήσει το καθεστώς αυθαιρεσίας στο τηλεοπτικό πεδίο, στο οποίο συνέβαλλε στο μέγιστο βαθμό, είναι μάταιη».

«Ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται και το καθεστώς αδιαφάνειας και διαπλοκής τελειώνει», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει ότι «αυτοί που πλήρωναν με αέρα και η ΝΔ που αποτελεί την ηχώ τους στη Βουλή, αποστομώνονται οριστικά».

Το Ποτάμι: Επικίνδυνα φαινόμενα

“Η εικόνα που εκπέμπεται από τη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας δημιουργεί βαθύτατη ανησυχία για τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα μας. Όταν διακόπτεται η συνεδρίαση ενός ανώτατου δικαστηρίου της χώρας εν μέσω αντεγκλήσεων και καταγγελιών για προσπάθεια υπαγόρευσης αποφάσεων, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα. Πιστεύουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δικαστών θα ορθώσει το ανάστημά της σε κάθε προσπάθεια κυβερνητικής παρέμβασης στο έργο της και θα υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση λειτουργεί με νοοτροπία καθεστώτος και η αντίσταση στα σχέδια της είναι πράξη δημοκρατίας”, αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα