Βαβέλ η ΕΡΤ στη δίνη πρώην και νυν στελεχών της

Βαβέλ η ΕΡΤ στη δίνη πρώην και νυν στελεχών της
Εξωτερική άποψη του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ. Eurokinissi

Επιτροπή που θα ερευνήσει το "μαύρο" στην ΕΡΤ συστήνει η κυβέρνηση στο οποίο θα συμμετέχουν το νομικό σύμβουλο του κράτους ή πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο οποίος θα είναι και πρόεδρός της, ένας εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών και τρεις ορκωτοί λογιστές.

Στην πολιτική δίνη της αντιπαράθεσης βρίσκεται η ΕΡΤ με πρωτοβουλία των πρώην και νυν στελεχών του. Οι καταγγελίες αυτές που γίνονται δημόσια, δίνουν τροφή στην αντιπολίτευση ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απαντήσει, ζητώντας το λογαριασμό για το λουκέτο στην ΕΡΤ το 2013, ορίζοντας επιτροπή η οποία και θα διερευνήσει πως έκλεισε ο φορέας πριν από 5 χρόνια μέσα σε ένα απόγευμα.

Η πλέον «καυτή» παρέμβαση ήταν αυτή του εντεταλμένου συμβούλου προγράμματος Σπύρου Κρίμπαλη. Με προηγούμενη θητεία στο τμήμα σεναρίων του Mega προσελήφθη πριν από ένα χρόνο στην ΕΡΤ για διάστημα ενός έτους. Η σχέση του με την υπόλοιπη διοίκηση και κυρίως με τον διευθύνοντα σύμβουλο Βασίλη Κωστόπουλο και τον πρόεδρο Χρήστο Λεοντή ήταν συγκρουσιακή σχεδόν από την πρώτη στιγμή επί σειρά ζητημάτων. Λίγο πριν λήξει η θητεία του σε ανοικτή επιστολή προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά υποστηρίζοντας πως υπάρχει στην ΕΡΤ ένα «σύστημα παραδίοικησης» τον οποίο και τον απέκλεισε από όλες τις διαδικασίες: «Ασφαλώς η περίπτωση μου δεν αποτελεί μια θλιβερή εξαίρεση αλλά μάλλον τον θλιβερό κανόνα. Μια αλαζονική, μικρόψυχη και αστοιχείωτη διοίκηση μαζί με μια άκρως επιθετική παραδιοίκηση υπό τον κ. Παναγιώτη Καλφαγιάννη λειτουργούν σαν ενιαίο σύστημα εξουσίας που θυμίζει περισσότερο εμπόλεμη φατρία παρά ορθολογική εταιρική δομή. Βασικό δόγμα της φατρίας «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας και άρα πρέπει να εξοντωθεί με κάθε τρόπο»”, αναφερόταν στην επιστολή η οποία δημοσιεύτηκε στο Internet. Στην ίδια επιστολή διαχώριζε τη θέση του υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρη Κρέτσου.

Την ύπαρξη συστήματος παραδίοικησης είχε υποστηρίξει και ο Νίκος Φίλης βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός στο News247 στους 88.6 για να απαντήσει από τα ίδια μικρόφωνα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, λέγοντας πως ταυτίζεται με την κ. Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ από το 2017 στη ΔΕΘ έχει δηλώσει πως θα μειώσει στο μισό το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ, θέση που η κυβέρνηση ερμηνεύει ως νέα απόπειρα λουκέτου.

Στην επιστολή του ο Σ. Κρίμπαλης μνημονεύει δύο ακόμη παρεμβάσεις για τα εσωτερικά της ΕΡΤ, του πρώην γενικού διευθυντή τεχνολογίας, κ. Νίκου Μιχαλίτση, και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, Γιώργου Θαλασσινού υποστηρίζοντας πως “δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας”. Σημειώνεται εδώ πως η συνδικαλιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Νίκο Μιχάλίτση, υπάλληλο της ΕΡΤ πλέον και εκλεγμέμενο μέλος του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ είναι πολυετής για την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχει η ΕΡΤ. Ο Γιώργος Θαλασσινός έχει διαφωνήσει με πολλές από τις επιλογές της διοίκησης με κυριότερη αυτή της απόκτησης των δικαιωμάτων των αγώνων της SuperLeague.

Στο πολιτικό πεδίο, το θόρυβο που παρήχθη από την τοποθέτηση του Σ. Κρίμπαλη, αξιοποίησαν η ΝΔ με το Μάκη Βορίδη να επαναφέρει θέμα λουκέτο στην ΕΡΤ μνημονεύοντας την επιλογή του Α. Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ και το Ποτάμι.

Η διοίκηση της ΕΡΤ δεν απαντά δημοσίως, προς το παρόν για τα καταγγελλόμενα. Η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στο υπουργείο ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο έχει καλέσει το υπουργείο οικονομικών να ορίσει τα μέλη που θα συγκροτήσουν την «επιτροπή του μαύρου».Η ύπαρξη και λειτουργία της προβλέπεται στο νόμο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και συγκροτείται με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για θέματα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Θα αποτελείται από έναν νομικό σύμβουλο του κράτους ή πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο οποίος θα είναι και πρόεδρός της, έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών και τρεις ορκωτούς λογιστές.

Βάσει για την έρευνα της είναι ένα πόρισμα της ιδιωτικής εταιρείας που ανέλαβε την ειδική διαχείριση της πρώην ΕΡΤ ΑΕ, το οποίο καταγράφει σημαντικές ζημίες σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου από το κλείσιμο του φορέα στις 11 Ιουνίου 2013. Το πεδίο όμως λειτουργίας της, θα επεκταθεί σε όλες τις συμβάσεις που υπογράφηκαν από την ΝΕΡΙΤ και τη ΔΤ, αλλά και στο ρόλο προσώπων που προετοίμασαν το μαύρο.

Η δεύτερη πρωτοβουλία του Νίκου Παππά είναι η αλλαγή του ορισμού της διοίκησης της ΕΡΤ όχι από την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά με αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή, όπως συμβαίνει και με το ΕΣΡ που χρειάζεται ως σήμερα πλειοψηφία 4/5 στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για την επιλογή των 9 του μελών. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε πριν από λίγο καιροί στον News 247 στους 88,6.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα