Μηδαμινό ενδιαφέρον για εργασία στα φραουλοχώραφα της Ηλείας

Μηδαμινό ενδιαφέρον για εργασία στα φραουλοχώραφα της Ηλείας

Στο κενό έχει πέσει η κίνηση των παραγωγών φράουλας της Ηλείας να βρουν πάνω από 4.000 εργάτες γης μέσω του ΟΕΑΔ. Μονοψήφιος ο αριθμός αιτήσεων που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής

Η κίνηση των παραγωγών φράουλας της Ηλείας να βρουν εργάτες γης μέσω του ΟΑΕΔ δεν έχει μέχρι στιγμής βρει ανταπόκριση, αφού το ενδιαφέρον των ανέργων είναι μηδαμινό.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του patrisnews.gr, στον ΟΑΕΔ Αμαλιάδας μέχρι πριν από δέκα μέρες δεν είχε κατατεθεί καμία αίτηση ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί ζητούν πάνω από 4.000 εργάτες για τη συγκομιδή της φράουλας.

Το θέμα απασχόλησε και τέσσερις βουλευτές της Δυτικής Ελλάδας (Γ. Κουτσούκος, Γ. Κοντογιάννης από Ηλεία, Α. Νταβλούρος, Δ. Τσούκαλης από Αχαΐα), οι οποίοι με ερώτηση στη Βουλή κάνουν λόγο για μονοψήφιο αριθμό αιτήσεων, ζητώντας παράλληλα να δοθεί λύση στο ζήτημα της παράνομης χρησιμοποίησης αλλοδαπών εργατών γης.

"Στον κάμπο της Ηλείας και της Αχαΐας απασχολείται για εποχικές και μόνιμες καλλιέργειες μεγάλος αριθμός αλλοδαπών εργατών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο στην καλλιέργεια της φράουλας απασχολούνται την περίοδο αιχμής στη συγκομιδή του προϊόντος άνω των 5.000 εργατών, το σύνολο των οποίων είναι αλλοδαποί και εξ αυτών το 90% παράνομοι μετανάστες.

Αλλά και στις υπόλοιπες καλλιέργειες (καρπούζι, πατάτες, ελιές, πιπέρι, ντομάτα κλπ), απασχολούνται αλλοδαποί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αν και σε μικρότερο βαθμό.

Μετά τα όσα συνέβησαν πριν από το Πάσχα, με την επίθεση σε αλλοδαπούς στη Μανωλάδα, πολλοί καλλιεργητές κατέθεσαν αιτήσεις στον ΟΑΕΔ (πάνω από 4.250) με τις οποίες ζητούσαν να προσλάβουν νόμιμους εργάτες γης, κατά προτίμηση Έλληνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις αιτήσεις ανταποκρίθηκε ελάχιστος αριθμός ανέργων με αποτέλεσμα το πρόβλημα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο να γίνεται πιο έντονο, όχι μόνο στην Ηλεία αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. 
Λαμβάνοντας ως δεδομένα τα προβλήματα που θα προκύψουν αν συνεχιστεί το καθεστώς χρησιμοποίησης παρανόμων μεταναστών σε αγροτικές εργασίες.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1.    Πόσοι άνεργοι ανταποκρίθηκαν στις αιτήσεις για εργασία που κατέθεσαν στον ΟΑΕΔ Αμαλιάδος οι καλλιεργητές φράουλας;

2.    Σε ποιες κινήσεις πρόκειται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να ενημερωθούν άνεργοι σε όλη την Ελλάδα για την προσφορά εργασίας σε αγροτικές περιοχές όπως η Ηλεία;

3.    Προτίθεστε να συμπεριλάβετε σε ενδεχόμενη καμπάνια ενημέρωσης και ανέργους που σήμερα σιτίζονται από Δήμους ή την Εκκλησία σε ολόκληρη την Ελλάδα;

4.    Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ανταπόκριση από Έλληνες ανέργους, ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν ώστε με τη νέα καλλιεργητική περίοδο να υπάρχει η δυνατότητα απασχόλησης  αλλοδαπών εργατών γης με νόμιμο τρόπο στις αγροτικές εργασίες της Ηλείας και άλλων περιοχών της χώρας;

5.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ιδιαίτερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη διασφάλιση της συνέχισης της παραγωγής σε προϊόντα, όπως η φράουλα, τα οποία σε ποσοστό 90% εξάγονται στο εξωτερικό, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την εθνική οικονομία;".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ηλεία: Ζητούνται 4160 εργάτες για την καλλιέργεια φράουλας

SHARE:

24Media Network