Μηχανή του Χρόνου: Το φιλί της ζωής στον υπάλληλο, που χτυπήθηκε με 4 χιλιάδες βολτ

Μηχανή του Χρόνου: Το φιλί της ζωής στον υπάλληλο, που χτυπήθηκε με 4 χιλιάδες βολτ

Ποια είναι η ιστορία της φωτογραφίας που κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ

Τον Ιούλιο του 1967, ο φωτογράφος Ρόκο Μοραμπίτο επέστρεφε από μία αποστολή, όταν είδε έναν ηλεκτρολόγο σκαρφαλωμένο σε μια κολόνα ηλεκτρικού ρεύματος. Αποφάσισε να σταματήσει να τον φωτογραφήσει, γιατί του περίσσευε λίγο φιλμ στην κάμερα. Τράβηξε μερικές φωτογραφίες και ξαφνικά, είδε τον άντρα να πέφτει από την κολόνα και μένει κρεμασμένος από τη ζώνη ασφαλείας.

Πριν προλάβει να αντιδράσει, ένας άλλος ηλεκτρολόγος σκαρφάλωσε στην κολόνα, έπιασε τον λιπόθυμο συνάδελφό του και άρχισε να αναπνέει στο στόμα του. Ο Μοραμπίτο, αφού κάλεσε ασθενοφόρο, έστρεψε πάλι την κάμερα προς τους δύο άντρες.

Η εικόνα που απαθανάτισε έκανε το γύρo του κόσμου και κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ. Ο λιπόθυμος άντρας ονομαζόταν Ράνταλ Τσάμπιον, ενώ ο σωτήρας του, Τζέι Ντι Τόμσον. Ο Τσάμπιον επιδιόρθωνε τα καλώδια ηλεκτρισμού, όταν τον διαπέρασε ρεύμα έντασης τεσσάρων χιλιάδων βολτ. Η καρδιά του σταμάτησε και χωρίς το φιλί ζωής από τον Τόμσον, θα ήταν νεκρός.

Ανάρρωσε πλήρως και λίγο καιρό μετά, επέστρεψε στη δουλειά.

Το 1991, η ιστορία επαναλήφθηκε, αλλά αυτή τη φορά δεν στάθηκε τόσο τυχερός. Το ρεύμα έκαψε τη μύτη του, το μικρό δάχτυλο του αριστερού χεριού του, τα χείλια του και το μέτωπό του. Χρειάστηκε δεκάδες επεμβάσεις και μήνες φυσικοθεραπείας, για να επανέλθει.

Πέρασε την υπόλοιπη ζωή του σε αναπηρικό καροτσάκι, γιατί είχε χάσει την αίσθηση ισορροπίας και δεν είχε δύναμη να σταθεί όρθιος. Ο Τόμσον, τον επισκεπτόταν καθημερινά στο νοσοκομείο, όσο ανάρρωνε. Ο Τσάμπιον πέθανε το 2002, σε ηλικία 64 ετών, από ανακοπή καρδιάς.

Μηχανή του Χρόνου: Το φιλί της ζωής στον υπάλληλο, που χτυπήθηκε με 4 χιλιάδες βολτ

Διαβάστε ακόμα στη Μηχανή του Χρόνου:

Αρχαίοι Έλληνες πυγμάχοι. Ήταν σκληροτράχηλοι και αγωνίζονταν μέχρι τελικής πτώσεως. Ο Μάικ Τάισον δεν θα είχε καμία ελπίδα!

Σαλβαντόρ Νταλί: «ένας καλός σχεδιαστής και ένας αηδιαστικός άνθρωπος». Ο απαξιωτικός χαρακτηρισμός του Όργουελ για τον Νταλί

SHARE: