Νέα επεισόδια στον ναό της Πρεμετής

default image

Μικροένταση στη διάρκεια λειτουργίας στο προαύλιο της εκκλησίας στην Πρεμετή. Οργισμένη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών

Λειτουργία πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τετάρτη, στο προαύλιο του ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην Πρεμετή, ωστόσο άνδρες ιδιωτικής αστυνομίας και του Δήμου δεν επέτρεψαν στους ιερείς και τους πιστούς να βρίσκονται κοντά στους τοίχους της εκκλησίας, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικροεντάσεις.

Μάλιστα, χρειάστηκε η προσωπική παρέμβαση του δημάρχου της Πρεμετής προκειμένου να παρακαμφθούν τα μικροεπεισόδια και να βρεθεί κοινή γλώσσα συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών.

Η έντονη παρουσία της αστυνομίας λειτούργησε αποτρεπτικά ως προς την προσέλευση των πιστών στη λειτουργία – η οποία εξελίχθηκε τελικά περισσότερο σε μια προσευχή – ωστόσο ιερείς αλλά και όσοι πιστοί παραβρέθηκαν εκεί δήλωσαν ότι θα είναι καθημερινά έξω από το ναό.

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: Κατάπτυστα τα επεισόδια

Για “θλιβερά και κατάπτυστα επεισόδια” εις βάρος των Χριστιανών στην Αλβανία κάνει λόγο σε ανακοίνωση του ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας της Ελλάδος.

“Τα θλιβερά και κατάπτυστα επεισόδια κατά κληρικών και πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας στον Ι. Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πρεμετή θυμίζουν δυστυχώς άλλες σκοτεινές εποχές, στις οποίες η εκδήλωση του θρησκευτικού φρονήματος και της θρησκευτικής λατρείας εδιώκετο απηνώς.

Είναι βαθύτατα λυπηρό και απέραντα επώδυνο τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και δη το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία να τίθενται στο εκτελεστικό απόσπασμα, ιδιαίτερα σε μία στιγμή κατά την οποία η γειτονική χώρα επιδιώκει την ένταξή της στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ολόψυχα θέλω να πιστεύω ότι όλη αυτή η τραγική κατάσταση, της οποίας μέρος αποτέλεσε και η επίθεση κατά του ελληνικού προξενείου στο Αργυρόκαστρο, αποτελεί περιστατικό που δεν εντάσσεται σε ένα οργανωμένο σχέδιο κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και της ελληνικής μειονότητας στη χώρα.

Και είναι στο χέρι της νέας πολιτικής ηγεσίας της γείτονος χώρας να αποδείξει ότι οι εφιάλτες του παρελθόντος ούτε ξύπνησαν, ούτε πρόκειται να επιστρέψουν ξανά”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα