Ίχνη νερού στον Άρη εντόπισε το "Opportunity"

Ίχνη νερού στον Άρη εντόπισε το "Opportunity"

Σημαντικά ευρήματα από τις έρευνες του Opportunity στον πλανήτη Άρη. Εντόπισε φλέβες ορυκτού γύψου. Διαβάστε τι αναφέρει η NASA (Pic)

Νερό στον Άρη!  Αυτό μας φέρνει από τον κόκκινο πλανήτη το όχημα Opportunity της NASA που εξερευνά την επιφάνεια του

Όπως ανακοίνωσε η NASΑ, το διαστημικό όχημα  ανακάλυψε φλέβες ορυκτού γύψου, δηλαδή ενυδατωμένου θειικού ασβεστίου που χρησιμοποιούμε για την κατασκευή γυψοσανίδων.

Ίχνη νερού στον Άρη εντόπισε το

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ερευνητής Steve Squyres, αυτές οι φλέβες αποτελούν σημάδι ότι νερό έρεε σε υπόγεια κοιτάσματα μέσα στο βράχο. Όπως σημειώνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η NASA, "το υλικό αυτό είναι μία καθαρή χημική ουσία που δημιουργήθηκε εκεί ακριβώς που εντοπίστηκε" και προσθέτει:

"Αυτό δεν μπορεί να λεχθεί για άλλου τύπου γύψου που έχει βρεθεί στον Άρη ή για άλλα ορυκτά που σχετίζονται με το νερό και το Opportunity έχει ανακαλύψει. Δεν είναι ασυνήθιστο να βρεθεί στη

Ίχνη νερού στον Άρη εντόπισε το

, αλλά η εύρεση του τον Άρη, είναι κάτι που θα έκανε τους γεωλόγους πολύ χαρούμενους".

Ίχνη νερού στον Άρη εντόπισε το

Ωστόσο η προσοχή των επιστημόνων έχει επικεντρωθεί σε μία συγκεκριμένη τέτοια φλέβα μήκους μεταξύ 40 και 51 εκατοστών και πλάτους όσο περίπου ένα δάκτυλο.

Σύμφωνα με τον  Squyres τα αποθέματα αυτά γύψου υποδεικνύουν την

Ίχνη νερού στον Άρη εντόπισε το

λιγότερο όξινου, που θα μπορούσε να επιτρέψει την εμφάνιση μικροβιολογικών μορφών ζωής.

"Άλλου είδους νερό θα ήταν σημαντικά όξινο, με pH 5, 4 ή 3. Ο γύψος δεν απαιτεί κάτι τέτοιο και αυτό σημαίνει ένα πιο φιλικό για τη ζωή, από χημικής άποψης, νερό", σημειώνει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Επιστήμη
SHARE:

24Media Network