'Όχι' του Άρειου Πάγου στην έκδοση Γεωργιανού για πολιτικούς λόγους

'Όχι' του Άρειου Πάγου στην έκδοση Γεωργιανού για πολιτικούς λόγους

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου δεν επέτρεψε την έκδοση 34χρονου Γεωργιανού διότι αποφάνθηκε ότι εκζητείται για πολιτικούς λόγους.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου (σε συμβούλιο) με την υπ' αριθμ. 447/2015 απόφασή του, δεν έκανε δεκτό το αίτημα των γεωργιανών αρχών, να εκδοθεί ο Α.D., τέως διευθυντής του τμήματος συνταγματικής ασφάλειας του υπουργείου Εσωτερικών της Γεωργίας επί κυβερνήσεως Μιχαήλ Σαακασβίλι, καθώς κρίθηκε ότι εκζητείται για πολιτικούς λόγους.

Το Μάιο του 2014, η Γενική Εισαγγελία της Γεωργίας ζήτησε από τις ελληνικές αρχές τη σύλληψη και έκδοση του 34χρόνου Γεωργιανού, τέως διευθυντή του τμήματος συνταγματικής ασφάλειας του υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να δικαστεί για τρία αδικήματα που εκκρεμούσαν σε βάρος του. Τελικά, ο Γεωργιανός συνελήφθη στην Πάτρα.

Όπως υποστηρίζει ο εκζητούμενος, εγκατέλειψε τη Γεωργία και ήρθε στην Ελλάδα, καθώς διώκεται στη χώρα του για πολιτικούς λόγους, ενώ αρνείται τις σε βάρος του κατηγορίες, τις οποίες χαρακτηρίζει προσχηματικές - και ισχυρίζεται ότι του αποδόθηκαν λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων και λόγω της ιδιότητάς του ως πρώην κυβερνητικού αξιωματούχου.

Ακόμη υποστηρίζει, ότι η δίωξη του είναι στο πλαίσιο της καταδίωξης που προβαίνει κατά των πολιτικών αντιπάλων της, η νέα γεωργιανή κυβέρνηση, που αναδείχτηκε στις εκλογές του έτους 2012.

Επίσης, ισχυρίζεται ότι υπάρχει στοχευμένη προσπάθεια εξόντωσης του ίδιου και της οικογένειας του από την κυβέρνηση της Γεωργίας, και ότι ο αδελφός του που υπήρξε υπουργός Άμυνας και Εσωτερικών κατά την περίοδο της προεδρίας του Μιχαήλ Σαακασβίλι, αμέσως σχεδόν μετά την ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο», και ενώ δεν εκκρεμούσε μέχρι τότε καμία ποινική υπόθεση σε βάρος του, διώχθηκε ποινικά και συνελήφθη.

Δεν παραλείπει να αναφέρει, ότι από την νέα κυβέρνηση της πατρίδας του διώκεται και ο πατέρας του, πρώην εισαγγελέας.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι έχουν γίνει μαζικές πολιτικές διώξεις και έχουν ασκηθεί υποκινούμενες ποινικές διώξεις, μεταξύ των άλλων, κατά του πρώην προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, του πρώην υπουργού Εσωτερικών και τώρα γενικού γραμματέα του κόμματος «Ηνωμένο Εθνικό Κίνημα» Ιβάνε Μεραμπισβίλι, του πρώην υπουργού Άμυνας Νταβίτ Κεζερασβίλι, του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ζουράμπ Αντεισβίλι και του πρώην δημάρχου της Τιφλίδας Γκίγκι Ουγκουλάβα.

Όπως σημειώνει, όλες οι ποινικές διώξεις εναντίον του είναι κατασκευασμένες και το κίνητρό τους είναι αμιγώς πολιτικό, ενώ εκφράζει το φόβο ότι, αν εκδοθεί, θα κινδυνεύσει η ζωή και η σωματική του ακεραιότητα.

Το Συμβούλιο Εφετών Πατρών σημειώνει ότι ο εκζητούμενος «κατείχε νευραλγική θέση κατά την περίοδο διακυβέρνησης του εν λόγω πολιτικού κόμματος, που τώρα βρίσκεται στην αντιπολίτευση, με μακρόχρονη συμμετοχή και ανάμιξη στις δραστηριότητες αυτού και σε στενή συνεργασία με τον πρώην πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι και άλλα κορυφαία πρώην κυβερνητικά και κρατικά στελέχη - αντιμετωπίζεται δε από τις κυβερνητικές και κρατικές αρχές της Γεωργίας ως σημαίνον στέλεχος της αντιπολίτευσης».

Ο Άρειος Πάγος αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί του εκζητούμενου «βρίσκουν σε μεγάλο βαθμό στήριξη στο αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας» και επισημαίνει ότι το συμβούλιο Εφετών πείστηκε ότι συντρέχουν σοβαροί λόγοι που «επιβάλλουν να θεωρηθεί ότι, σε περίπτωση έκδοσής του στη Γεωργία η θέση του εκζητούμενου υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων και των υπηρεσιών που παρείχε σε νευραλγική κρατική θέση και σε στενή συνεργασία με την προηγούμενη διακυβέρνηση, που αντιπολιτεύεται την τωρινή κυβέρνηση της Γεωργίας».

Σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφασης αναφέρεται ότι υπάρχει κίνδυνος, σε περίπτωση έκδοσης του να διωχθεί και για άλλες πράξεις, διαφορετικές από αυτές για τις οποίες ζητείται και είναι αναγόμενες στην προηγούμενη κυβερνητική περίοδο.

Κατά συνέπεια, υπάρχει νόμιμος λόγος που εμποδίζει τη ζητούμενη έκδοση. Έτσι, ο Άρειος Πάγος απέρριψε ως αβάσιμη την έφεση του Εισαγγελέα Εφετών Πατρών, με την οποία ζητούσε την αναίρεση της απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Πατρών που δεν έκανε δεκτό το αίτημα των Γεωργιανών αρχών για την έκδοση του Α.D.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE: