Οι λόγοι που το Βερολίνο στηρίζει την τρόικα: Αδειάζει τα όργανα της ΕΕ

ΑΘΗΝΑ-Η ΤΡΟΪΚΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μ ΕΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΜΑΤΙΑΣ ΜΟΡΣ (Α) ΚΑΙ Ο  ΚΛΑΟΥΖ ΜΑΖΟΥΧ (Δ).(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-Η ΤΡΟΪΚΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μ ΕΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΜΑΤΙΑΣ ΜΟΡΣ (Α) ΚΑΙ Ο ΚΛΑΟΥΖ ΜΑΖΟΥΧ (Δ).(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Η επιχειρηματολογία για τη στήριξη της τρόικας από το Βερολίνο περιγράφεται σε έγγραφο του γερμανικού υπ. Οικονομικών που επικαλείται η Handelsblatt

Την υπεράσπιση της τρόικας έναντι της διαφαινόμενης κριτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχεδιάζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με έγγραφο συνεργατών του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το οποίο επικαλείται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

«Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι εξακολουθεί να στηρίζει τη δουλειά της τρόικας στην τωρινή συγκυρία και ότι αυτή είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένη, από κοινού με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται στο έγγραφο, ενώ τονίζεται ότι η τρόικα «συνέβαλε σημαντικά σε όλα τα προγράμματα διάσωσης».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επεξεργάζεται έκθεση-αξιολόγηση του ρόλου της τρόικας. Σε αυτή, σημειώνεται, διατυπώνονται κατηγορίες ότι ο ρόλος αυτός δεν είναι ούτε διαφανής, ούτε δημοκρατικά νομιμοποιημένος, ενώ υπάρχουν ισχυρισμοί ότι οι ελεγκτές υποτίμησαν τις κοινωνικές συνέπειες της αυστηρής πολιτικής λιτότητας στις χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση.

«Για το λόγο αυτό ο βασικός συντάκτης της έκθεσης, ευρωβουλευτής Ότμαρ Κάρας, θέλει να καταργήσει μεσοπρόθεσμα την τρόικα. Αντ' αυτού αναμένεται να εξελιχθεί ο μηχανισμός διάσωσης ΕΜΣ σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», αναφέρει η εφημερίδα.

Αντίθετα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι η τρόικα εργάζεται «με τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της πληττόμενης χώρας από κοινού για τους όρους που συνδέονται με την παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας», σημειώνεται στο έγγραφο και τονίζεται ότι «τα εθνικά κοινοβούλια δεσμεύονται στενά σ' αυτές της αποφάσεις».

Για το Βερολίνο είναι επίσης σημαντικό ότι το ΔΝΤ παραμένει στη διαδικασία. «Τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν διαθέτουν ακόμα μια ανάλογη υψηλή τεχνογνωσία», επισημαίνεται σχετικά.

Σύμφωνα πάντως με την Handelsblatt, η έκθεση για την τρόικα αμφισβητείται και εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η τρόικα είναι «απαραίτητη για τον έλεγχο της σταθεροποίησης των δημοσιονομικών στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση και δεν θα πρέπει να αμφισβητείται», δηλώνει ο βουλευτής της CSU Μάρκους Φέρμπερ, ενώ αναφέρεται ότι και άλλοι βορειοευρωπαίοι βουλευτές του ΕΛΚ, όπως οι Ολλανδοί ή οι Φιλανδοί, δεν αντιλαμβάνονται τη σκοπιμότητα της κήρυξης πολέμου στην τρόικα, όπως συζητείται στις Βρυξέλλες.

Η αριστερή πτέρυγα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αντίθετα, στηρίζει με αποφασιστικότητα τον Κάρας και η επικριτική του έκθεση για την τρόικα αναμένεται να λάβει την πλειοψηφία στην ψηφοφορία της ολομέλειας το Μάρτιο, καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE: