20% αύξηση των αστέγων σε ένα τρίμηνο

20% αύξηση των αστέγων σε ένα τρίμηνο
ΑΣΤΕΓΟΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Icon

Σημαντική αύξηση των αστέγων "νέας γενιάς" διαπιστώνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Κλίμακα". Το προηγούμενο τρίμηνο, η ανεργία και η κρίση οδήγησαν ολόκληρες οικογένειες στο δρόμο

Σύμφωνα με δημοσίευμα των “Νέων”, ο αριθμός των ανέργων το τελευταίο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 20% με 25%, καθώς η ανεργία πλήττει όλες τις ηλικιακές ομάδες και όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, ενώ οι επόμενοι μήνες αναμένονται ακόμα πιο δύσκολοι.

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα, η κα Άντα Αλαμάνου, υπεύθυνη της ΜΚΟ, ανέφερε πως “η οικονομική κρίση και η ανεργία έχουν διαφοροποιήσει το θέμα των αστέγων και ποιοτικά και ποσοτικά. Βάσει εκτιμήσεων, αλλά και της εμπειρίας μας, ο πληθυσμός των αστέγων έχει αυξηθεί το τελευταίο τρίμηνο κατά 20 με 25%. Φυσικά, δεν μιλάμε μόνο για τους ανθρώπους που μένουν στον δρόμο, αλλά και γι αυτούς που οι συνθήκες διαμονής τους είναι ακατάλληλες”.

Όπως υποστηρίζει η ίδια, παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των αστέγων έχει αλλάξει και η ταυτότητα τους.

“Οι “παραδοσιακοί” άστεγοι ήταν άνθρωποι χαμηλότερων κοινωνικών και οικονομικών τάξεων και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Τώρα αρκετοί άστεγοι είναι άνθρωποι που έως πρότινος είχαν ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο και βρέθηκαν σε αυτήν την κατάσταση μόνο για οικονομικούς λόγους. Η “νέα γενιά” αστέγων έχει από μέτριο έως υψηλό μορφωτικό επίπεδο και δεν αντιμετώπιζε προβλήματα επιβίωσης πριν κάποιο μέλος της οικογένειας χάσει την δουλειά του”, λέει χαρακτηριστικά.

“Πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων μπορεί να βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση στο προσεχές μέλλον, καθώς δεν μπορούν να συντηρήσουν τα σπίτια τους. Το σοκ για όσους βρίσκονται ξαφνικά στο δρόμο είναι τεράστιο.

Αισθάνονται απελπισία και πάσχουν από κατάθλιψη. Είναι φοβερό για μία οικογένεια που είχε σπίτι, ξαφνικά να βρίσκεται στο δρόμο. Από κάποιους ακούσαμε ότι ύστερα από μερικές ημέρες ήθελαν να αυτοκτονήσουν. Δυστυχώς, οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Πολιτεία είναι ελάχιστες σε σχέση με τις ανάγκες. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν καταφύγια νύχτας, ή δημόσια λουτρά”, συμπληρώνει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα