Αυξήθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Αύξηση παρουσίασε τον Ιούλιο του 2007 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2006, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών
- 19 Σεπτεμβρίου 2007 15:55
Αύξηση κατά 1.868 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2006, παρουσίασε τον Ιούλιο του 2007, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και διαμορφώθηκε σε 2.349 εκατ. ευρώ, επίπεδο κατά πολύ υψηλότερο από εκείνα του αντίστοιχου μήνα των προηγουμένων ετών.
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οφείλεται στη σημαντική διεύρυνση των ελλειμμάτων κυρίως του εμπορικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου των εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε σε μικρό βαθμό από την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο.
Η διεύρυνση (κατά 1.765 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2006) του ελλείμματος του συνολικού εμπορικού ισοζυγίου οφείλεται στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 832 εκατ. ευρώ, των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 522 εκατ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 412 εκατ. ευρώ.
Το συνολικό πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο (αύξηση κατά 36 εκατ. ευρώ), καθώς η αξιόλογη άνοδος των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και η μικρή αύξηση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αντισταθμίστηκαν, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, από την αύξηση των καθαρών πληρωμών για λοιπές υπηρεσίες. Η σημαντική αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων κατά 384 εκατ. ευρώ οφείλεται εξ ολοκλήρου στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.
Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων υπερδιπλασιάστηκε σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2006, επειδή αυξήθηκαν οι καθαρές μεταβιβάσεις από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης.
(Πηγή: ΑΠΕ)