Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Καταριανοί: Ποιο είναι το αγαπημένο τους ελληνικό νησί;

Κυκλάδες
Κυκλάδες SHUTTERSTOCK

Ποια ελληνικά νησιά αγαπούν και επισκέπτονται περισσότερο οι ξένοι τουρίστες από τις μεγάλες αγορές εισερχόμενου τουρισμού στον κόσμο;

Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι αγαπούν τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου, οι Άγγλοι του Ιονίου και οι Ιταλοί λατρεύουν τις Κυκλάδες.

Συνήθειες που δεν αλλάζουν εδώ και χρόνια, όμως η πανδημία ήρθε να ανατρέψει τα στατιστικά, αφού οι Βρετανοί ξεκίνησαν να ταξιδεύουν στο τέλος του Ιουλίου, χάνοντας την πρωτιά σε αρκετές περιπτώσεις.

ADVERTISING

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αφίξεων στα βασικά αεροδρόμια της χώρας, αποτυπώνεται μια ξεκάθαρη εικόνα - με εξαίρεση το νησί της Σαντορίνης – για το ποιας χώρας οι πολίτες αγαπούν και περνούν τις διακοπές τους στους κύριους ελληνικούς προορισμούς.

Κρήτη

Οι Γερμανοί έρχονται και ξανάρχονται στην Κρήτη, παραμένοντας εδώ και χρόνια η πρώτη αγορά εισερχόμενου τουρισμού στο νησί. Το 2019 οι αφίξεις από τη χώρα ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, ενώ και φέτος παρά το καθυστερημένο άνοιγμα της σεζόν, κατάφεραν να ξεπεράσουν τις 700.000 μέχρι και το Σεπτέμβριο. Οι πτήσεις συνεχίζονται και τον Οκτώβριο, ενώ μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου αναμένουν στη Κρήτη τουρίστες από Γερμανία. Οι Βρετανοί είναι η «2 δύναμη» στον τουρισμό της μεγαλονήσου, με σχεδόν 600.000 αφίξεις το 2019, που όμως έπεσαν στις 200.000 το 2021 λόγω των απαγορεύσεων στη χώρα τους. Την 3 θέση καταλαμβάνουν οι Γάλλοι με περίπου 400.000 αφίξεις το 2019 και σχεδόν 250.000 μέχρι το Σεπτέμβρη φέτος.

Η παραλία Τριόπετρα στην Κρήτη
Η παραλία Τριόπετρα στην Κρήτη SHUTTERSTOCK

Ζάκυνθος

Οι Άγγλοι όλων των ηλικιών λατρεύουν τη Ζάκυνθο, την οποία επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι. Το άνοιγμα της αγοράς αργά τον Ιούλιο επηρέασε σημαντικά τον τουρισμό του νησιού, αφού μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου έκαναν διακοπές στη Ζάκυνθο περίπου 150.000 Βρετανοί, οι μισοί περίπου σε σχέση με τη σεζόν του 2019. Δεύτερη αγορά εισερχόμενου τουρισμού είναι οι Πολωνοί που μάλιστα ήταν περισσότεροι φέτος αντί του 2019, και ακολουθούν οι Ολλανδοί.

H παραλία
H παραλία "Ναυάγιο" στη Ζάκυνθο SHUTTERSTOCK

Κέρκυρα

Περίπου μισό εκατομμύριο Βρετανοί πέρασαν τις διακοπές τους στην Κέρκυρα το 2019, που όμως ήταν φανερά μειωμένοι φέτος αφού οι αφίξεις δεν ξεπέρασαν τις 150.000. Η Μεγάλη Βρετανία είναι η χώρα που εξάγει τους περισσότερους τουρίστες στην Κέρκυρα, γεγονός που ανατράπηκε φέτος, λόγω των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων στη χώρα, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί που ήταν στη 2 θέση να βρεθούν στην 1 με σχεδόν 190.000 αφίξεις στο νησί. Τρίτη χώρα εισερχόμενου τουρισμού είναι η Πολωνία.

Η Παραλία Μυρτιώτισσα στην Κέρκυρα
Η Παραλία Μυρτιώτισσα στην Κέρκυρα SHUTTERSTOK

Κως

Γερμανική τουριστική κατοχή στην Κω εδώ και πολλά χρόνια. Περισσότεροι από 370.000 γερμανοί τουρίστες ταξίδεψαν στο νησί του Ιπποκράτη το 2019, ενώ και η «κουτσουρεμένη» σεζόν του 2021 δεν κινήθηκε άσχημα, αφού οι αφίξεις από τη χώρα έφτασαν μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη τις 220.000 περίπου. Δεύτερη χώρα εισερχόμενου τουρισμού στην Κω είναι η Βρετανία, με μόλις 65.000 αφίξεις φέτος (250.000 περίπου το 2019) και 3 χώρα η Ολλανδία.

Κως
Κως KOS.GR

Μύκονος

Μπορεί φέτος να πήγαν στη Μύκονο οι μισοί Ιταλοί για διακοπές σε σχέση με το 2019, όμως παραμένουν η 1 δύναμη στον τουρισμό του νησιού, με περίπου 85.000 αφίξεις μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Οι Βρετανοί τουρίστες βρίσκονταν σταθερά στη 2 θέση, με 100.000 αφίξεις περίπου το 2019, που όμως έχασαν τη θέση τους φέτος από τους Γάλλους, που μάλιστα αύξησαν κατά λίγο τις αφίξεις τους στο νησί φέτος φτάνοντας τις 65.000 περίπου.

Το Κατάρ είναι μια χώρα που τα τελευταία λίγα χρόνια στέλνει τουρίστες στη Μύκονο. Οι Καταριανοί πετούν στο νησί με απευθείας πτήσεις, ενώ προς το παρόν δεν φαίνεται να τους ενδιαφέρει έντονα κάποιος άλλος ελληνικός προορισμός.

Μύκονος
Μύκονος AP

Ρόδος

Βρετανοί και Γερμανοί τουρίστες κονταροχτυπιούνται για την αγαπημένη τους Ρόδο, αφού οι δύο αγορές δείχνουν χρόνια τώρα σταθερά την προτίμηση τους στο νησί. Το 2019 οι Βρετανοί κέρδισαν σε νούμερα, αφού οι αφίξεις τους στο νησί έφτασαν το μισό εκατομμύριο, ενώ τη φετινή σεζόν πέρασαν μπροστά λόγω των καταστάσεων οι Γερμανοί με σχεδόν 300.000 αφίξεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Την 3η θέση ανάμεσα στις χώρες που εξάγουν τουρισμό προς τη Ρόδο, μοιράζονται τα τελευταία χρόνια οι Πολωνοί και Σουηδοί.

Ρόδος.
EUROKINISSI

Σαντορίνη

Δύσκολη η εξίσωση – με βάση τα στοιχεία – για το ποιοι τουρίστες αγαπούν περισσότερο τη Σαντορίνη. Σε μια βόλτα στο νησί τους μήνες αιχμής, θα συναντήσει κανείς χιλιάδες Ασιάτες και Αμερικανούς που όμως δεν καταγράφονται αφού δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τις χώρες αυτές προς τη Θήρα. Αυτό επιβεβαιώνουν και οι αφίξεις από Αθήνα που το 2019 ξεπέρασαν τις 600.000. Με βάση τα στοιχεία του αεροδρομίου πάντως, η χώρα που παίρνει την πρωτιά σε τουρίστες στο νησί πάντως είναι η Ιταλία, με πάνω από 90.000 αφίξεις από το Μάιο μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2021 και σχεδόν 150.000 το 2019. Ακολουθούν οι Βρετανοί τουρίστες που επισκέπτονται σταθερά το νησί και φέτος κατάφεραν να έρθουν σχεδόν 50.000 για να κάνουν τις διακοπές τους.

Τουρίστες στην Σαντορίνη
Τουρίστες στην Σαντορίνη SHUTTERSTOCK

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κρήτη, Κυκλάδες, Μύκονος, Τουριστικά Νέα
SHARE:

24Media Network