Αγώνας δρόμου για να μην αυξηθεί το ‘πράσινο τέλος’ του ρεύματος

Αγώνας δρόμου για να μην αυξηθεί το ‘πράσινο τέλος’ του ρεύματος

Το υπουργείο περιβάλλοντος εμφανίζεται αποφασισμένο να αλλάξει τον τρόπο χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προκειμένου να μην πληρώνει τα "σπασμένα" ενός στρεβλού συστήματος ο καταναλωτής στο λογαριασμό του

Με δεδομένο ότι η χώρα ακολουθεί τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και ευνοεί την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υπάρχει πάντα η ανάγκη να καλυφθεί το επιπλέον κόστος που απαιτείται για να αμείβονται στη συμφωνημένη τιμή οι παραγωγοί ρεύματος από ΑΠΕ. Το ρόλο αυτό παίζει το λεγόμενο ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή το τέλος που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσα από το λογαριασμό ρεύματος.

Ωστόσο, όπως παραδέχονται όλοι πλέον, η «στρεβλή» αρχιτεκτονική της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος οδηγεί στο εξής παράδοξο φαινόμενο: Η όλο και μεγαλύτερη εγκατάσταση ΑΠΕ να μειώνει το κόστος του ρεύματος που αγοράζει η ΔΕΗ και οι άλλες εταιρείες προμήθειας στη χονδρεμπορική αγορά (και άρα να αυξάνει τα περιθώρια κέρδους τους), ενώ την ίδια στιγμή να αυξάνει και το ποσό που πρέπει να καλύψει το ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή οι καταναλωτές. Μια τέτοια προοπτική, στη συγκεκριμένη μάλιστα στιγμή, η κυβέρνηση δεν την συζητά καν.

Αντίθετα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να διορθώσει τη συγκεκριμένη στρέβλωση. Σύμφωνα με πληροφορίες του news247 επίκειται πλήρης αναδιοργάνωση του λεγόμενου «Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ» τόσο όσον αφορά τους πόρους του, όσο και την κάλυψη των ελλειμμάτων που δημιουργούνται.

Βασική αλλαγή είναι ότι το ΕΤΜΕΑΡ (δηλαδή οι καταναλωτές) θα πάψει να είναι το «εργαλείο» για τον ισοσκελισμό των ελλειμμάτων. Αντίθετα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα καθοριστεί μια σταθερή τιμή για το ΕΤΜΕΑΡ η οποία θα αυξάνει μόνον κατά το μέρος που ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ θα επιβαρύνεται από τις νέες ΑΠΕ που θα εγκαθίστανται.

Τα άλλα πιθανά ελλείμματα από τις υπάρχουσες ΑΠΕ, θα καλύπτονται κυρίως από τους προμηθευτές ρεύματος. Η λογική με την οποία φέρεται να προσεγγίζει η κυβέρνηση το ζήτημα είναι, αντί να πληρώνει το ΕΤΜΕΑΡ (δηλαδή οι καταναλωτές) τη μείωση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος, να την πληρώνουν οι προμηθευτές που ωφελούνται από αυτήν. Ο ακριβής μηχανισμός είναι υπό επεξεργασία.

Δεν θα καταλήξει όμως και πάλι στον καταναλωτή αυτή η επιβάρυνση των προμηθευτών; Δεν θα αυξήσουν τα τιμολόγια η ΔΕΗ και οι άλλοι εναλλακτικοί προμηθευτές; Η εκτίμηση που επικρατεί στο ΥΠΕΝ είναι ότι τα περιθώρια κέρδους είναι τέτοια που δεν θα χρειαστεί να μετακυλιστούν τα όποια βάρη ενώ επίσης –και αυτό είναι το σοβαρότερο – ο ανταγωνισμός που αναπτύσσεται δεν θα επιτρέψει στις εταιρείες να αυξήσουν τα τιμολόγια. (Για να δείτε ποια εταιρεία ρεύματος και ποιο πρόγραμμα είναι το φτηνότερο σήμερα, κάντε τη σύγκριση στο www.ftinorevma.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα