Επί τάπητος πλαστικό χρήμα και αδήλωτα εισοδήματα

Επί τάπητος πλαστικό χρήμα και αδήλωτα εισοδήματα
Μηχάνημα πληρωμής με πιστωτική κάρτα σε κατάστημα στην Αθήνα την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Η καθυστέρηση του νομοσχεδίου για το πλαστικό χρήμα καθυστερεί και τις διατάξεις για την αυτοκαταγγελία μη δηλωμένων εισοδημάτων που θεωρείται ότι θα επιταχύνει και την εκκαθάριση των λιστών μεγαλοκαταθετών

Την υπογραφή των εκπρόσωπων των δανειστών για το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις και τους όρους με τους οποίους θα γίνει η οικειοθελής αποκάλυψη μη δηλωθέντων εισοδημάτων ζήτησε κατά την σημερινή εφ’ όλης της ύλης συνάντησης που είχαν με το οικονομικό επιτελείο.

Τα δύο αυτή θέματα δεν αποτελούν προαπαιτούμενα για την κάποια δόση αλλά απαιτείται η έγκριση από τους θεσμούς ώστε να οριστικοποιηθεί και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που έχει έτοιμο εδώ και καιρό έτοιμο το υπουργείο οικονομικών για την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος.

Το πρόβλημα ήταν και παραμένει η θέσπιση ενός ακατάσχετου λογαριασμού όπου θα συγκεντρώνονταν οι εισπράξεις μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών για τις επιχειρήσεις που αποτελεί ένα τμήμα του νέου νομοσχεδίου.

Η αρχική πλήρης αντίθεση των θεσμών στο μέτρο φαίνεται να κάμπτει μια νέα πρόταση που μιλά για έναν μερικώς ακατάσχετο λογαριασμό όπου το 50% των χρημάτων που θα συγκεντρώνονται από ηλεκτρονικές συναλλαγές θα είναι ακατάσχετο και τα υπόλοιπα θα μπορούν να είναι αντικείμενο είσπραξης οφειλών από τράπεζες και δημόσιο.

Η καθυστέρηση του νομοσχεδίου για το πλαστικό χρήμα καθυστερεί και τις διατάξεις για την αυτοκαταγγελία μη δηλωμένων εισοδημάτων που θεωρείται ότι θα επιταχύνει και την εκκαθάριση των λιστών μεγαλοκαταθετών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Κατά την συνάντηση που είχαν ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης συζήτησαν και το θέμα των δημοσιονομικών και ειδικότερα το κλείσιμο του 2016 με βάση τις προβλέψεις της ελληνικής πλευράς .

Ειδικά με τον κ. Σταθάκη έγινε συζήτηση και για συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια. Στις εκκρεμότητες που θα πρέπει να συμπληρωθούν το επόμενο διάστημα βρίσκεται η θεσμοθέτηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια καθώς και την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου με τρόπο ώστε να επιταχύνεται χρονικά η διαδικασία της πτώχευσης.

Συζητήθηκε επίσης και η ποινική ασυλία που ζητούν οι τράπεζες για τα στελέχη τους που θα ασχοληθούν με την αξιολόγηση των κόκκινων δανείων σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους.

Παράλληλα έγινε μια γενική συζήτηση και για τις συναντήσεις των θεσμών τις επόμενες μέρες καθώς επίσης και το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Αυτή την ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση του υπουργού περιβάλλοντος κ. Πάνου Σκουρλέτη με τους θεσμούς για τα θέματα ενέργειας Στα προαπαιτούμενα, βρίσκεται το νομοσχέδιο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (target model) και σήμερα στο τραπέζι αναμένεται να μπουν και τα υπόλοιπα τέσσερα θέματα (προώθηση από τη ΡΑΕ των μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και αναθεώρηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού των ποσοτήτων που διατίθενται μέσω δημοπρασιών, αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα, απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, προκήρυξη από τη ΔΕΗ +0,77% για τη διάθεση τουλάχιστον ποσοστού 20% σε στρατηγικό επενδυτή που είναι σε εξέλιξη, υπογραφή συμβάσεων της ΔEΗ με τους βιομηχανικούς καταναλωτές που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα