Έτσι μας κλέβουν τα καρτέλ

Έτσι μας κλέβουν τα καρτέλ

Οι μυστικές συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων που πυροδοτούν την ακρίβεια στην αγορά. Πως ανεβάζουν τις τιμές

Παρά τη βαθιά ύφεση της οικονομίας και τη μείωση των εισοδημάτων τα καρτέλ συντηρούν την ακρίβεια με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι για τα περιθώρια κέρδους και τις τιμές στο ράφι.

Όπως αναφέρουν "ΤΑ ΝΕΑ", οι τιμές για το καλάθι της νοικοκυράς όχι μόνο παραμένουν σε αδικαιολόγητα ύψη αλλά σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω των ολιγοπωλιακών πρακτικών που επικρατούν στους κύριους κλάδους της αγοράς, από τα καύσιμα, μέχρι τα τρόφιμα και τα ακίνητα.

ADVERTISING

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι οριζόντιες και κάθετες συμπράξεις, οι στρατηγικές συμμαχίες αγοραστών, η σύνδεση προϊόντων και η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από επιχειρήσεις, οι οποίες επιβάλλουν περιοριστικούς όρους εκμεταλλευόμενες το μέγεθός τους, είναι μερικά μόνο από τα κόλπα με τα οποία τα καρτέλ κλέβουν τους καταναλωτές.

Στο γάλα

Από τις πιο γνωστές υποθέσεις καρτέλ στην αγορά των τροφίμων ήταν και αυτό στην αγορά γάλακτος το 2006, όπου η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε εντοπίσει 17 μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, προμηθευτές,παραγωγούς και σουπερμάρκετ να καθορίζουν τις τιμές.

Συγκεκριμένα έπειτα από πολύμηνη έρευνα στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού κατέληξε ότι οι εταιρείες συμφωνούσαν σε ποιες τιμές θα αγόραζαν το γάλα από τους παραγωγούς κα "μοίραζαν" τους προμηθευτές τους. Επιπλέον, ακολουθούσαν την ίδια πολιτική τιμών και εκπτώσεων προς τους πελάτες τους.

Παράλληλα, σημειώνει το δημοσίευμα καθόριζαν σε ποια τιμή θα πωλούν οι διανομείς τους, ενώ τους απαγόρευαν να εξυπηρετούν πελάτες από άλλη γεωγραφική περιοχή από αυτήν όπου δραστηριοποιούνται και συμφωνούσαν μεταξύ τους για τις τιμές πώλησης. Μάλιστα, σε δύο διαδοχικές αποφάσεις επέβαλε κυρώσεις 75 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ήδη εκδώσει 23 γνωμοδοτήσεις που αφορούν περισσότερα από 50 επαγγέλματα που είχαν σοβαρούς περιορισμούς στη λειτουργία τους, όπως καθορισμός κατώτατων αμοιβών, περιορισμός στην έκδοση νέων αδειών, διοικητικά εμπόδια κλπ, στο πλαίσιο της μνημονιακής υποχρέωσης της χώρας για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Φωτιά στα καύσιμα με "άλλα κόλπα"

Τρικ και στην αγορά των καυσίμων εκτοξεύουν το κόστος στον καταναλωτή. Οι εταιρείες πετρελαιοειδών αγόραζαν φθηνά και πουλούσαν ακριβά, όταν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου είχαν πλέον ανέβει.

Από το 2004 και μετά αρκετές είναι μάλιστα οι φορές που οι αρμόδιοι υπουργοί Ανάπτυξης έχουν ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να εξετάσει τις συνθήκες του ανταγωνισμού, με την επισήμανση ότι οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές στις οποίες πωλούνται τα καύσιμα δεν δικαιολογούνται.

Διαβάστε αναλυτικά πως έβαλαν φωτιά στις τιμές της βενζίνης.

Καρτέλ και στην αγορά ακινήτων

Μεγάλο παιχνίδι παίζεται και με τις τιμές ακινήτων. Αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού εντόπισε καρτέλ και στον κλάδο των κατασκευών από το 2002 μέχρι το 2009.

Όπως επισημαίνεται στην εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, από την αυτεπάγγελτη έρευνα προέκυψε ότι η ΕΚΚΕ, μέσα από διαρκείς αποφάσεις/συστάσεις προς τα μέλη της τα έτη 2002 έως και 2009 συνέβαλε στον περιορισμό της παραγωγής και διάθεσης νεόδμητων πλεοναζουσών κατοικιών και στον έμμεσο καθορισμό των τιμών τους, που συνιστά παράβαση και σοβαρό περιορισμό του ανταγωνισμού.

Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει την 1η Νοεμβρίου για να εξετάσει το θέμα, καθώς η συγκεκριμένη ένωση κατασκευαστών εκπροσωπεί ποσοστό περίπου 14% των κατασκευαστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο νομό Αττικής.

Παράλληλα, καρτέλ έχει εντοπιστεί και στην αγορά μεσιτών. Η Επιτροπή μετά από ενδελεχή έρευνα δύο ετών αποφάσισε ότι τέσσερις σύλλογοι μεσιτών ακολουθούσαν εναρμονισμένη πρακτική. Είχαν προχωρήσεις εις βάρος των καταναλωτών σε ορισμό κατώτατων αμοιβών τις οποίες ανέφεραν ρητά στα καταστατικά τους ή σε άλλα έγγραφα. ΤΟ ποσοστό της αμοιβής ήταν 2% επί της αξίας του ακινήτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πώς εκτοξεύθηκαν οι τιμές της βενζίνης

Καρτέλ στα φροντιστήρια κρατούν στα ύψη τις τιμές

SHARE:

24Media Network