Κένεντι: Ο πατέρας της ημέρας του καταναλωτή και τα τέσσερα βασικά δικαιώματα της αγοράς

Κένεντι: Ο πατέρας της ημέρας του καταναλωτή και τα τέσσερα βασικά δικαιώματα της αγοράς

Όταν ο Κένεντι γινόταν ο εμπνευστής της Παγκόσμιας Ημέρας του Καταναλωτή και μοναδικές προσφορές για τον εορτασμό της

Όταν το 1962 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι μιλούσε για τα τέσσερα βασικά καταναλωτικά δικαιώματα, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πως η ομιλία του αυτή θα έθετε τις βάσεις για μια Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή. Κάπως έτσι, ήρθε η κατοχύρωση της ημέρας αυτής από τον ΟΗΕ το 1983, στη μνήμη του δολοφονηθέντος Αμερικανού προέδρου.

“Καταναλωτές είμαστε όλοι μας” σημείωνε ο Κένεντι στις 15 Μαρτίου 1962 σε ομιλία του στο Κογκρέσο. “Τα 2/3 όλης της οικονομικής κίνησης γίνονται από τους καταναλωτές. Κι όμως αυτοί αποτελούν το μοναδικό σημαντικό κομμάτι της οικονομίας που δεν είναι συστηματικά οργανωμένο και οι ανάγκες των οποίων συχνά δεν εισακούονται”.

 

Τα τέσσερα δικαιώματα του καταναλωτή

Ποια είναι όμως αυτά τα τέσσερα βασικά δικαιώματα που μνημόνευε ο Κένεντι;

– Το δικαίωμα στην ασφάλεια: να μπορεί κάποιος να προστατεύεται από την αγορά αγαθών που μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία.

– Το δικαίωμα στην ενημέρωση: να προστατεύεται κανείς από την απάτη ή την παραπληροφόρηση, με τη διαφήμιση, την ετικέτα και όποιον άλλο τρόπο βοηθά ώστε να προχωρήσεις κανείς σε μια καλά ενημερωμένη επιλογή.

– Το δικαίωμα της επιλογής: να διασφαλίζεται, όπου είναι δυνατό, η πρόσβαση στην ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών σε ανταγωνιστικές τιμές.

– Το δικαίωμα της υπολογισιμότητας: να εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των καταναλωτών, και οι ανάγκες και απαιτήσεις τους να λαμβάνονται υπόψη στις κυβερνητικές πολιτικές.

Ακούγονται απλά και αυτονόητα, όμως κάθε φορά που κάποιος αναζητά κάτι στην αγορά εκεί έξω, αντιλαμβάνεται πως δεν είναι πάντοτε. Ειδικά αν κάποιος αναλογιστεί πως έχουν περάσει 63 χρόνια από εκείνη την ομιλία και συναντάμε σχεδόν καθημερινά προσπάθειες εξαπάτησης, παραπληροφόρησης και πώλησης προϊόντων χαμηλής ποιότητας σε εξωφρενικά υψηλές τιμές.

Καταναλώστε στο πνεύμα της ημέρας

Μια μέρα αφιερωμένη στο δικαίωμα της σωστά πληροφορημένης και συμφέρουσας για τον καταναλωτή αγοράς, πρέπει να έχει και τα κατάλληλα παραδείγματα. Ψάξαμε στο απέραντο πεδίο του Online Shopping για προσφορές σε ανδρικά και γυναικεία είδη ρουχισμού και υπόδησης με εγγυημένη ποιότητα, σε τιμές που να συμφέρουν την τσέπη του καταναλωτή.

Είναι ενδεικτικό πως όλα τα προϊόντα που ακολουθούν είναι σε προσφορά που ξεπερνά το 50% από την αρχική τους τιμή:

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ

Σακάκι John Richmond: Από 799€ – 231€

Πουκάμισο AGLINI: Από 114€ – 36€

Παντελόνι OBEY PROPAGANDA: Από 144€ – 28€

Πουλόβερ Alain: Από 201€ – 64€

Sneaker NYON: Από 120€ – 39€

ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Κοντό φόρεμα Alex Vidal: Από 406€ – 109€

T-Shirt Calvin Klein Jeans: Από 121€ – 27€

 

Παντελόνι Who*s Who: Από 174€ – 36€

Τσάντα ταχυδρόμου Blue Les Copains: Από 208€ – 72€

Γόβα Missoni: Από 408€ – 81€

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα