Άκαρπο το Euro Working Group για την Ελλάδα

Άκαρπο το Euro Working Group για την Ελλάδα

Χωρίς ημερομηνία επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα μπαίνει ο Μάρτιος. Χάσμα κυβέρνησης – θεσμών για το δημοσιονομικό κενό του 2016. Παίζονται όλα για όλα στο Eurogroup της 7ης Μαρτίου

Χωρίς θετικά νέα για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε Euro WorkingGroup το βράδυ της Δευτέρας, αφού η συνεδρίαση των επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης απέβη άκαρπη και χωρίς να ανάψει το πράσινο φως για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από τους διαδρόμους των Βρυξελλών, η ατμόσφαιρα ήταν πολύ βαριά για την ελληνική πλευρά στο Euro Working Group, με αποτέλεσμα να μην αποφασιστεί συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος και βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να παραμένει το χάσμα για το δημοσιονομικό κενό του 2016, γεγονός που έβγαλε επισήμως «κόκκινη κάρτα» στην έλευση του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Μπορεί οι Ευρωπαίοι να επιδεικνύουν μια σχετική ευελιξία στο δημοσιονομικό σκέλος – έναντι των πιο σκληρών απαιτήσεων του ΔΝΤ – όμως αυτό δεν σημαίνει πως το χάσμα έχει γεφυρωθεί. Χωρίς σύγκλιση θέσεων στο δημοσιονομικό πεδίο, η κάθοδος των θεσμών στην Αθήνα φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη.

Το μεγάλο φρένο, ωστόσο, στην πορεία της διαπραγμάτευσης το βάζουν οι ολοένα και πιο σκληρές αξιώσεις που διατυπώνει το ΔΝΤ, με κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν χαρακτηριστικά πως «το Ταμείο στυλώνει πόδια, δηλώνει αμετακίνητο και ζητά μέτρα – βουνό». «Μας βάζουν τρικλοποδιές», αποκαλύπτουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν τα τέλη Μαρτίου και δη πριν το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου), όμως ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετρά αντίστροφα.

Από τη στιγμή που το Euro Working Group της Δευτέρας δεν έβγαλε «εισιτήρια» επιστροφής των δανειστών επί ελληνικού εδάφους, τον ρόλο αυτόν, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να λάβει το Eurogroupτης 7ης Μαρτίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα