Γιώργος Κρικρής: Ενοίκια εκτός ελέγχου – Το παράδειγμα της Νέας Σμύρνης

Γιώργος Κρικρής: Ενοίκια εκτός ελέγχου – Το παράδειγμα της Νέας Σμύρνης

Ο ψυχολόγος και Αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης, Γιώργος Κρικρής, γράφει στο NEWS 24/7 για τις υψηλές τιμές ενοικίων και την ανάγκη να ληφθούν δραστικά μέτρα για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των κατοίκων της περιοχής.

“Η πόλη ζει και αναπνέει από τους ανθρώπους της” λέμε ως ομάδα “Ζούμε Νέα Σμύρνη”. Είναι κάτι που το πιστεύουμε ακράδαντα, όχι μόνο προεκλογικά αλλά ως στάση ζωής. Και αυτό καθορίζει τις επιλογές μας και τις αξίες μας. Μια πόλη είναι πρωτίστως οι άνθρωποί της. Οι άνθρωποι που της δίνουν ζωή, πολυχρωμία, όραμα και συνέχεια.

Έτσι έχουμε στο νου μας τη Νέα Σμύρνη ως μία γειτονιά όμορφη αλλά πρωτίστως ανοιχτή και φιλόξενη. Την ίδια ώρα, ως Νεοσμυρνιώτες έχουμε πολλά «προνόμια» στη διάθεσή μας. Βρισκόμαστε λίγα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας και ακόμα λιγότερα από τη θάλασσα. Έχουμε ανοιχτές πλατείες, χώρους άσκησης, το Άλσος της Νέας Σμύρνης αλλά και πρόσβαση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που είναι μια εξαίσια βόλτα. Έχουμε την αγορά που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει τις πιο κεντρικές αγορές της Αθήνας.

Μία πόλη αξιοζήλευτη να ζεις αλλά, δυστυχώς, όχι για όλους.

“Έχει ξεφύγει η κατάσταση με τα ενοίκια στην περιοχή”, “Καταλαβαίνουν οι άνθρωποι τι ζητάνε;”, “Οι τιμές στη Νέα Σμύρνη είναι απαγορευτικές”.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα μηνύματα που λαμβάνω και συζητάμε με τους συμπολίτες μας τους τελευταίους – αρκετούς πια – μήνες αναφορικά με το ύψος των τιμών των ενοικίων στην πόλη μας. Μία αναζήτηση στις πλατφόρμες ενοικιάσεων αποδεικνύει ότι τα διαθέσιμα προς ενοικίαση σπίτια είναι ήδη κοστολογημένα πολύ ψηλά, εκτός από δυσεύρετα. Μου γράφουν συχνά άνθρωποι που άλλαξαν περιοχή και θέλουν πλέον να γυρίσουν στην Νέα Σμύρνη ότι τα ενοίκια είναι απολύτως απαγορευτικά για να τα υποστηρίξουν και ότι κοιτάζουν και σε άλλες περιοχές. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, αυτή είναι η αλήθεια: Οι τιμές στην περιοχή μας έχουν ξεφύγει.

Σύμφωνα με αναλυτικές έρευνες της Eurostat αλλά και ιδιωτικών φορέων, στην Αττική οι τιμές έχουν αγγίξει αυξήσεις που ανέρχονται έως και +50% από το 2019. Πλέον μία οικογένεια με δύο «κανονικούς» μισθούς είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει στο κόστος της διαμονής τόσο στη Νέα Σμύρνη όσο και στις περισσότερες περιοχές της Αθήνας (πόσες άραγε οικογένειες δεν έχουν καν αυτό το εισόδημα, το έχουμε αναλογιστεί; ). Και αυτό οφείλει να μας προβληματίσει καθώς τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat αποδεικνύουν ότι ένα στα τρία νοικοκυριά στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας αναγκάζεται να πληρώνει περισσότερο από το 40% του εισοδήματός του για το κόστος στέγασης. Άντε να τα βγάλεις πέρα με το υπόλοιπο 60% και με όλες τις ανελαστικές υποχρεώσεις να «τρέχουν» κάθε μήνα. Άλυτη εξίσωση, για τα περισσότερα νοικοκυριά.

Επιπρόσθετο βάρος για τους πολίτες είναι και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, γεγονός που συμπιέζει ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά και θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Τους τελευταίους μήνες, βλέπουμε να πληθαίνουν οι αναλύσεις και τα ρεπορτάζ γύρω από το ζήτημα των ενοικίων αλλά δεν βλέπουμε δράση και ουσιαστική αλλαγή. Δε διαφαίνεται κάποια ρύθμιση που θα συγκρατήσει τις τιμές των μισθωμάτων σε τέτοιο επίπεδο που να μπορεί να ανταποκριθεί μία μέση οικογένεια.

Το ζήτημα των ενοικίων δεν είναι απλό, ούτε στη Νέα Σμύρνη ούτε σε κανένα Δήμο της χώρας. Και αυτό γιατί αν εξετάζουμε το θέμα «ενοίκια» κοιτάζοντας στεγνά τα νούμερα και τα ποσοστά, έχουμε ήδη χάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της εικόνας. Το θέμα συνδέεται με τη ζωή μας, με τη ζωή των συνανθρώπων μας αλλά και με το που ζούμε, πώς ζούμε, τί δυνατότητες έχουμε για μία ποιοτική ζωή. Είπα και παραπάνω ότι είναι δύσκολο να τα βγάζεις πέρα όταν το μισό εισόδημα πηγαίνει απευθείας στην εξασφάλιση στέγης. Μόνο αν βάλουμε στο κάδρο και αυτά στα οποία μπορεί να οδηγήσει ένα δυσβάσταχτο ενοίκιο, αντιλαμβανόμαστε την πλήρη εικόνα: ενδεχόμενη διακοπή της θέρμανσης, μη εξυπηρετούμενοι λογαριασμοί αλλά και δόσεις δανείων. Ταυτόχρονα, ένα τεράστιο κόστος στέγασης αποτρέπει και από την κοινωνική ζωή. Πώς στεκόμαστε απέναντι σε όλα αυτά και απέναντι στους συμπολίτες μας;

Από την πλευρά μας, στη νέα ρύθμιση των αντικειμενικών αξιών το Φεβρουάριο του 2023, καταβάλαμε μία μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε να «κλειδώσουν» οι τιμές των μισθωμάτων σε χαμηλότερο ποσοστό από τις αντικειμενικές καθότι είχε ήδη υπάρξει αύξηση της τάξης του +20% από το 2018 έως τη φετινή χρονιά, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πληρώνουν δυσβάσταχτους άμεσους και έμμεσους φόρους που συμπαρασύρονται από τις κρατούσες τιμές. Οι προτάσεις που καταθέσαμε στη διαβούλευση ήταν προσανατολισμένες στο να εξαλειφθούν αυτές οι αδικίες, οι οποίες καθορίζουν τελικά τη ζωή των δημοτών, ωστόσο και πάλι πρέπει να κάνουμε περισσότερα, να δούμε το πολύπλοκο αυτό κεφάλαιο συνολικά και να προβούμε σε ρυθμίσεις που θα μας επιτρέψουν να ζούμε αρμονικά και όχι να έχουμε συμπολίτες μας που καταβάλουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους στην κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα