Golden Visa: Έρχεται τροπολογία με νέα αύξηση του ορίου επένδυσης έως 800.000 – Οι περιοχές “στόχος”

Διαβάζεται σε 5'
Ακίνητα στον Πειραιά
Ακίνητα στον Πειραιά INTIME

Αλλαγές φέρνει στη διαδικασία απόκτησης της Golden Visa η τροπολογία που κατατίθεται μέσα στην εβδομάδα.

Εντός της εβδομάδος αναμένεται με βάση πληροφορίες να κατατεθεί η σχετική τοπολογία με την προαναγγελθείσα νέα αύξηση του ορίου της “Χρυσής Βίζας” (Golden Visa), που αναμένεται να “φτάσει” το “σκαλί” των 800.000 ευρώ, για συγκεκριμένες περιοχές.

Ήδη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει το σχετικό στίγμα, κατά την τοποθέτησή του στην “Ώρα του Πρωθυπουργού” από το βήμα της Βουλής. Συγκεκριμένα, πριν λίγες μέρες, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πιθανότητα να γίνει νέα αύξηση του ορίου επενδύσεων, που θα αφορά όλες εκείνες τις περιοχές που δέχονται πίεση στην τιμή της αύξηση των ενοικίων. “Θα ανακοινώσουμε σύντομα περαιτέρω αύξηση του ορίου επενδύσεων” είχε επισημάνει ο Πρωθυπουργός. “Και αναφέρομαι και σε αστικά κέντρα και τα νησιά. Μπορεί να πάει στα 800.00 ευρώ” είχε τονίσει, ωστόσο είχε διευκρινίσει πως “η Χρυσή Βίζα αφορά επενδύσεις μεγαλύτερης κλίμακας που δεν ανταγωνίζονται το μέσο διαμέρισμα που μισθώνει κάποιος”, τονίζοντας, πάντως, πως δεν είναι η Χρυσή Βίζα ο λόγος που αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων. “Μόνο 7% των αγορών αφορούσε Golden Visa. Δεν επηρέασε την αύξηση των τιμών” είχε πει.

Και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας, πριν λίγες μέρες, στο 41ο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ προανήγγειλε λήψη μέτρων περιορισμού της Χρυσής Βίζας (Golden Visa), αύξηση των ορίων αλλά και εξαίρεση για τα διατηρητέα ακίνητα για τα οποία θα ισχύει χαμηλότερο ελάχιστο όριο “ώστε να κατευθύνουμε κεφάλαια σε μια κατηγορία ακινήτων, η οποία τα έχει ιδιαιτέρως ανάγκη”.

Έτσι για να “κόψει” κάπως τη “φόρα” για αγορές ακινήτων, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση για το στεγαστικό ζήτημα πολλών πολιτών η κυβέρνηση, άμεσα, αναμένεται να προχωρήσει στην υλοποίηση της σχετικής εξαγγελίας με αυστηροποίηση των όρων για τη χορήγηση της Χρυσής Βίζας, αυξήσεις στα απαιτούμενα ποσά και διαφοροποιήσεις ανάλογα με την γεωγραφική θέση που βρίσκεται το ακίνητο.

Οι περιοχές

Έτσι, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, στο “μάτι” των νέων παρεμβάσεων εξετάζεται να μπουν περιοχές, όπως ο βόρειος και ο νότιος τομέας της Αττικής, ειδικά το κομμάτι της παραλιακής Ριβιέρας, το κέντρο της Θεσσαλονίκης και η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος από τις Κυκλάδες, η Ρόδος και η Πάτμος από τα Δωδεκάνησα, τα Χανιά από την Κρήτη αλλά και πολλές άλλες που βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Εκεί το όριο της Golden Visa εξετάζεται να αυξηθεί στα 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από το πέρυσι, το όριο για απόκτηση “Χρυσής Βίζας” από αγοραστές ακινήτων στις Περιφερειακές Ενότητες Βορείου, Κεντρικού και Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, είναι τα 500.000 ευρώ.

Αναλυτικά στην Αττική, σήμερα, το όριο των 500.000 ευρώ για την αγορά κατοικίας με το πρόγραμμα της Golden Visa αφορά περιοχές του Βόρειου Τομέα της Αττικής και συγκεκριμένα Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι. Στον Νότιο Τομέα ισχύει αντίστοιχα, τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα τους Δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Δάφνης Υμηττού. Επίσης, με βάση το σημερινό πλαίσιο, η αγορά δύο ακινήτων, διασφαλίζει τη “Χρυσή βίζα” ( π.χ. μπορεί κάποιος/α με δύο ακίνητα των 125.000 ευρώ να καλύπτει το όριο των 250.000 ευρώ._

Πάντως, είναι ανοιχτό είναι το σενάριο να διατηρηθεί το χαμηλότερο όριο των 250.000 ευρώ στις περιοχές που δεν υπάρχει οικιστική πίεση, όπως γίνεται στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, ώστε πράγματι να δημιουργηθεί νέα ζήτηση και να αυξήσουν τις επενδύσεις.

Στις υπόλοιπες περιοχές με ικανό αλλά όχι τόσο έντονο ενδιαφέρον το όριο από 250.000 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέβει σε 400.000 ευρώ.

Τα έσοδα

Σημειώνεται πάντως ότι, με βάση δημοσιευμένα στοιχεία, το πρόγραμμα που κινήθηκε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς το 2023 συγκεντρώνοντας πάνω από 210 εκατ. ευρώ το μήνα ή 2,544 δισ. συνολικά.

Από το 2021 έως το 2023 τα κεφάλαια που εισέρευσαν στη χώρα από το εξωτερικό μέσω της Χρυσής Βίζας ξεπέρασαν συνολικά τα 4,3 δις. ευρώ.

Σε σύνολο 14.875 αιτημάτων την τελευταία τριετία ( 2021-2023), οι 8.404 αιτήσεις για αγορά ακινήτων με Golden Visa. Οι 7.387 εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. Την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι Κινέζοι με το 56% των αιτήσεων, τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι Τούρκοι με 1.432 αιτήσεις ή περίπου 10% και την τρίτη οι Λιβανέζοι με 775 αιτήσεις.
Σταθερά, όλα αυτά τα χρόνια, πρώτοι στην κατάταξη για την αγορά ακινήτων μέσω της Golden Visa είναι οι Κινέζοι ενώ σημαντική αύξηση καταγράφεται την τριετία 2021-2023 από τις χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Την πρώτη δεκάδα στο τέλος του 2023 συνθέτουν οι εξής: Κίνα, Τουρκία, Λίβανος, Ιράν, Ηνωμένο Βασίλειο, Αίγυπτος, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία και Ουκρανία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα