Golden Visa: Σε ποιες περιοχές αυξάνεται το όριο στις 800.000 ευρώ – “Μπλόκο” στα Airbnb

Διαβάζεται σε 3'
Η Πλάκα
Η Πλάκα ISTOCK

Τις αλλαγές που έρχονται στη Golden Visa ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Οι νέες προϋποθέσεις και το ύψος των ορίων.

Τις νέες προϋποθέσεις που τίθενται για τη Golden Visa ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως προέκυψε, σημαντικότερη αλλαγή είναι η αύξηση των ορίων στις 800.000 και 400.000 ευρώ αλλά και η καθιέρωση «πλαφόν» στην επιφάνεια του ακινήτου, η οποία δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 120 τ.μ.

Τι θα ισχύει

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για άδεια διαμονής 5 ετών, από τις 31 Μαρτίου τίθενται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους, η αντικειμενική αξία αυξάνεται στις 800.000 ευρώ.
  • Στις υπόλοιπες περιοχές, το όριο διαμορφώνεται σε 400.000 ευρώ και πάνω.
  • Σε κάθε περίπτωση, η επένδυση πρέπει να γίνει σε ένα ακίνητο επιφάνειας τουλάχιστον 120 τ.μ.
  • Στις 250.000 ευρώ παραμένει το όριο για επένδυση σε διατηρητέο κτήριο, υπό την προϋπόθεση της αποκατάστασης του ακινήτου αυτού.
  • Για κτίρια που έχουν βιομηχανική χρήση και μετατρέπονται σε οικίες, το όριο διαμορφώνεται στις 200.000 ευρώ.

Δεν επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση

Παράλληλα, οι άδειες διαμονής μπορούν να ανανεώνονται για πέντε επιπλέον χρόνια εφόσον το ακίνητο παραμένει στην ιδιοκτησία του επενδυτή. Εάν πουληθεί, η άδεια διαμονής αφαιρείται.

Οι αγοραστές μπορούν να μισθώνουν τα ακίνητα, ωστόσο δεν επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση (AirBnB).

Ακόμη, σε περιπτώσεις μετατροπής του ακινήτου σε κατοικία απαγορεύεται η χρήση ως έδρα επιχείρησης. Σε περίπτωση παράβασης, η άδεια ανακαλείται και επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ.

Χατζηδάκης: 2,5 δισ. τα έσοδα από τη Golden Visa το 2023

Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη «μέχρι πρόσφατα ήταν 250.000 ευρώ να φέρεις, για να αγοράσεις ένα ακίνητο. Αυτό ανέβηκε στην Αθήνα ήδη εδώ και κάμποσους μήνες στις 500.000, και στη Θεσσαλονίκη. Όχι σε όλη την Αθήνα. Στο κέντρο, βόρεια και νότια. Δυτικά παρέμενε χαμηλότερο. Τώρα πάμε στις 800.000 στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα τουριστικά νησιά. Λέμε ότι δεν επιτρέπεται αυτός που αγοράζει με Golden Visa να δώσει το ακίνητο στη συνέχεια για Airbnb, λέμε ότι το ακίνητο δεν μπορεί να είναι κάτω από 120 τετραγωνικά. Και όλα αυτά τα λέμε για να κατευθύνουμε τους επενδυτές σε ακίνητα μεγάλης αξίας και πάντως σε ακίνητα που δεν είναι για τη λεγόμενη λαϊκή κατοικία και σίγουρα για τα νέα ζευγάρια που θέλουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους».

Ο κ. Χατζηδάκης παραδέχτηκε ότι οι τιμές ακινήτων στην Ελλάδα έχουν ανέβει, αποδίδοντας την άνοδο στην θετική πορεία της οικονομίας, ενώ σημείωσε ότι, την αγορά ακινήτων κυρίως την επηρεάζει το Airbnb. «Η Golden Visa είναι το 7% των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων, όμως χωρίς αμφιβολία επηρεάζει» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι, το 2023, τα έσοδα από την Golden Visa ήταν 2,5 δις ευρώ περίπου, από επενδύσεις και κεφάλαια προερχόμενα από το εξωτερικό.

«Άρα είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί και δεν προχωρούμε ελαφρά τη καρδία. Επειδή όμως πιέζουν τις τιμές των ακινήτων ακριβώς, παρά το ότι έρχονται κεφάλαια απ’ έξω, επειδή πιέζουν τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω, ερχόμαστε και φέρνουμε ρυθμίσεις».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα