Πλήρης κατάρρευση της αγοράς ακινήτων: Τιμές αυτοκινήτου, δώρα και πολλές άτοκες δόσεις 

Στιγμιότυπο από την Αθήνα.
(EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)
Στιγμιότυπο από την Αθήνα. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Στο κέντρο της Αθήνας πωλούνται σπίτια ακόμα και με 3000 ευρώ, ενώ πολλά ακίνητα που έχουν μείνει καιρό στα αζήτητα προσφέρονται σε 240 μηνιαίες άτοκες δόσεις

Με νέα δραματική υποχώρηση στις τιμές ακινήτων έκλεισε το 2014, διαψεύδοντας τις αρχικές προβλέψεις των ειδικών που έκαναν λόγο για χρονιά εξισορρόπησης της κτηματαγοράς. Σημειώθηκε πτώση είναι της τάξεως του 10% κατά μέσο όρο, ωστόσο σε πολλές περιοχές ξεπέρασε το 20%.

Για τη νέα χρονιά οι ειδικοί εκφράζουν συγκρατημένοι αισιοδοξία, από την άποψη ότι ο κλάδος έχει πλέον πιάσει πάτο και πιθανώς το 2015 να αρχίσει δειλά δειλά να ανακάμπτει. Η οικονομική αβεβαιότητα όμως που ενδέχεται να κρατήσει πολλούς μήνες δεν ευνοεί την προσδοκώμενη ανάκαμψη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, οι φόβοι που εκφράζουν οι ειδικοί αφορούν στην αδυναμία χορήγησης δανείων από τράπεζες συνδυαστικά με το ελάχιστο ενδιαφέρον για δανεισμό από τη μία και από την άλλη στην αύξηση των προσφερόμενων προς πώληση ακινήτων.

Μετά από μία εξαετία δραματικής ύφεσης στο ελληνικό real estate, υπάρχουν πλέον ακίνητα που έχουν απαξιωθεί σε απίστευτο βαθμό. Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας η κατάσταση είναι δραματική, καθώς το 2014 ανέδειξε περιπτώσεις ακινήτων που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αδιανόητες.

Ιδιοκτήτες που έδωσαν μια περιουσία πριν από μερικά χρόνια για να αγοράσουν ένα ακίνητο, βλέπουν πλέον σπίτια στο κέντρο να πωλούνται 3.000 ευρώ, όσο δηλαδή ένα τετραγωνικό μέτρο στα βόρεια προάστια ή ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.


Άλλες χαρακτηριστικές αγγελίες είναι οι εξής:

- Στούντιο 5ου ορόφου στους Αμπελόκηπους, 15 τ.μ., πωλείται έναντι 10.000 ευρώ

- Γκαρσονιέρα 7ου ορόφου στην πλατεία Αττικής, 12 τ.μ.. πωλείται 6.500 ευρώ

- Διαμέρισμα 30 τ.μ. στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πωλείται μόλις 7.500 ευρώ

- Ημιυπόγειο 40 τ.μ. στη συμπρωτεύουσα πωλείται 10.000 ευρώ.

Σπίτια με δόσεις και δώρο το... γκαράζ

Πολλά ακίνητα που έχουν μείνει στα αζήτητα για περισσότερο από μία πενταετία πωλούνται με μεγάλες εκπτώσεις από τους κατασκευαστές. Η επιβάρυσνη του ΕΝΦΙΑ έχει οδηγήσει εργολάβους να "σκοτώνουν" καινούρια ακίνητα ακόμα και κάτω από 900 ευρώ / τ.μ. ενώ προσφέρουν δωρεάν πάρκινγκ και αποθήκες και κάνουν δώρο το συμβολαιογραφικό κόστος.

Προσπαθώντας να προσελκύσουν πελάτες αρκετές εταιρίες επιστρέφουν στις συναλλαγματικές. Παίζουν δηλαδή το ρόλο των τραπεζών, ζητώντας μια μικρή προκαταβολή από τον αγοραστή και το βάζοντας το υπόλοιπο ποσό σε πολλές μηνιαίες άτοκες δόσεις.

Για παράδειγμα, μία εταιρία για νεόδμητο δυάρι ζητά 20.000 ευρώ μετρητά ως προκαταβολή και εξόφληση έως 20 χρόνια με μηναία δόση 300 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι μας: Πώς έγινε κατάρα η μεγαλύτερη ευχή του Έλληνα

SHARE:

24Media Network