Πώς κινούνται οι τιμές οικοπέδων στην Αττική – Τα ακριβά και τα φθηνότερα προάστια

Πώς κινούνται οι τιμές οικοπέδων στην Αττική – Τα ακριβά και τα φθηνότερα προάστια
Eurokinissi

Μεγάλη κίνηση διαπιστώνεται στην αγορά των οικοπέδων τους μήνες μετά την υποχώρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 στη χώρα, κυρίως κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και μετέπειτα.

Η αγορά οικοπέδων θεωρείται από παράγοντες της αγοράς από τις πιο ανθεκτικές μαζί με την φοιτητική εστία και τους οίκους ευγηρίας αλλά και τους χώρους logistics και αυτό επιβεβαιώθηκε κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων στη χώρα καθώς η αγορά οικοπέδων ήταν η τελευταία που κατέρρευσε σε ότι αφορά την αξία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020, τα επίπεδα της ζήτησης για οικόπεδα είχαν σχεδόν επανέλθει στα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα αλλά η πορεία ανακόπηκε απότομα εξαιτίας της πανδημίας και το πάγωμα των δραστηριοτήτων.

Στην περίοδο μετά την πανδημία η έντονη ζήτηση για οικόπεδα με την αναζωπύρωση της οικοδομικής δραστηριότητας αντικατοπτρίζεται και στην αύξηση των τιμών των ακινήτων σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία οι οποίες αυξήσεις πολλές φορές αγγίζουν και το 30%.

Σημαντικοί παράγοντες για την ανοδική τάση των τιμών των οικοπέδων είναι η μεγάλη ζήτηση για κατοικία που υπάρχει καθώς και κάποια ευνοϊκά μέτρα για τον τομέα της οικοδομής όπως η αναστολή του ΦΠΑ 24% για άδειες νέων οικοδομών, κάτι που θα ισχύει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, περιοχές που βρίσκονται υπό μελέτη σημείωσαν αύξηση τιμών από το 2020 έως το 2ο τρίμηνο του 2021.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Την μεγαλύτερη αύξηση, της τάξεως του 5,40% την καταγράφουν οικόπεδα με Σ.Δ. 3,6 στο Δήμο Αθηναίων περιοχή Αμπελοκήπων, με τη διάμεση πιθανή τιμή πώλησης το δεύτερο τρίμηνο του 2021 να είναι στα 1.953 ευρώ ανά τ.μ.
  • Ακολουθεί το Π. Φάληρο όπου οικόπεδα με Σ.Δ. 1,4 είχαν αύξηση 4,49% με την τιμή πώλησης το δεύτερο τρίμηνο του 2021 να είναι στα 1.258 ευρώ ανά τ.μ.
  • Στο Μαρούσι όπου οικόπεδα με Σ.Δ. 0,8, βρίσκονταν στα 688 ευρώ ανά τ.μ.
  • Στο Χολαργό οικόπεδα με Σ.Δ. 1,2 ήταν στα 982 ευρώ ανά τ.μ.
  • Στην περιοχή Περιστερίου οι τιμές το δεύτερο τρίμηνο του 2021 ήταν στα 740 ευρώ ανά τ.μ.

Οι περιοχές της έρευνας επιλέχθηκαν σύμφωνα με τους παράγοντες με σκοπό την ενδεικτικότερη κάλυψη του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Επίσης σημαντική άνοδο των τιμών σημειώνεται σε περιοχές όπως το Ελληνικό όπου οι μεγάλες προοπτικές των επενδύσεων στην περιοχή έχουν οδηγήσει τις τιμές ανά τ.μ από 1.960 ευρώ έως και πάνω από 2.000 ευρώ.

Άλλες περιοχές έχουν καταστεί επίσης ελκυστικές όπως το Αιγάλεω στα Δυτικά προάστια όπου η πρόσβαση σε γραμμή του μετρό και τα μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην περιοχή έχουν οδηγήσει τις τιμές ακόμα και στα 883 ευρώ ανά τ.μ σε κάποιες περιπτώσεις.

Επίσης σύμφωνα με στοιχεία από ημερίδες που έχουν λάβει χώρα και βάσεις δεδομένων παραγόντων της αγοράς οι τάσεις στην αγορά οικιστικών οικοπέδων κατά την διάρκεια του τελευταίου έτους είναι οι εξής:

Κατασκευαστές/εργολάβοι αρχίζουν να διαθέτουν κεφάλαια και να επενδύουν ποντάροντας στην αύξηση της ζήτησης διαμερισμάτων υψηλών προδιαγραφών.

  • Οι δικαιοπραξίες και η οικοδομική δραστηριότητα παρουσιάζουν αύξηση.
  • Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων συζητούν μεγαλύτερες αντιπαροχές.
  • Οι τράπεζες είναι περισσότερο διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν νέες αναπτύξεις.
  • Η εικόνα στα Νότια προάστια είναι σαφώς πιο ενθαρρυντική από ότι στα Βόρεια προάστια.
  • Τα Βόρεια προάστια πιθανά θα αργήσουν να καταγράψουν σημαντική άνοδο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι χτίζονται αρκετές οικοδομές σε περιοχές μεσαίου και υψηλού στάτους πάνω σε οικόπεδα που αγοράστηκαν σε χαμηλές τιμές κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, πολλές από αυτές εκμεταλλευόμενες την αναστολή ΦΠΑ 24% μέχρι το τέλος του 2022 για νέες οικοδομές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα