Χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον οι χειμερινές κατοικίες σε δημοφιλή θέρετρα της χώρας

Διαβάζεται σε 4'
Χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον οι χειμερινές κατοικίες σε δημοφιλή θέρετρα της χώρας
Αράχωβα EUROKINISSI

Μακροπρόθεσμα, η κλιματική αλλαγή ακόμη θα επηρεάσει σημαντικά τις κατοικίες σε περιοχές που εξαρτώνται από χιονοδρομικά κέντρα.

Χαμηλή εξακολουθεί να είναι η τάση για αγορά χειμερινών κατοικιών στην χώρα μας. Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στο αστικό real estate, οι τιμές παραμένουν όχι μόνο σταθερές αλλά και αποκλιμακωμένες. Χιλιάδες σπίτια παραμένουν απούλητα παρά του ότι οι τιμές είναι μειωμένες κατά 56% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά επίπεδα αξιών του 2008, σήμερα χιλιάδες σπίτια παραμένουν αδιάθετα.

Όπως αναφέρει το ετήσιο παρατηρητήριο χειμερινών εξοχικών κατοικιών από την Geoaxis Property & Valuation Services, οι τιμές πώλησης χειμερινών κατοικιών σε πολύ δημοφιλείς χειμερινά θέρετρα όπως το Καρπενήσι, η Αράχωβα, τα Καλάβρυτα και τα Τρίκαλα Κορινθίας κινήθηκαν το 2023 ελαφρώς ανοδικά σε σχέση με το 2022, και είναι ιδιαίτερα χαμηλότερες από τις υψηλές τιμές του 2008.

Αυτό, όταν αντίστοιχα οι θερινές κατοικίες έχουν ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τις τιμές του 2008. Οι παράγοντες ωστόσο που επηρέασαν σημαντικά την εν λόγω αγορά ήταν η απουσία εκτεταμένου χειμώνα, τα υψηλά επιτόκια δανεισμού και το σημαντικό κόστος κατασκευής και ενέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Ξυλά, επικεφαλής της Geoaxis, «η εξαιρετικά θετική καλοκαιρινή περίοδος σε συνδυασμό με τις υψηλές πληρότητες σε όλες τις εορτές και αργίες για φέτος δεν έχουν μετουσιωθεί σε τάση όσον αφορά τις χειμερινές εξοχικές κατοικίες».

Πιο αναλυτικά,  καταγράφεται πολύ μικρή αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης χειμερινών εξοχικών κατοικιών το 2023 για την Αράχωβα Βοιωτίας και το Καρπενήσι Ευρυτανίας της τάξεως του 2,31% και 1,61%, αντίστοιχα. Σταθερές παραμένουν οι τιμές πώλησης στον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας και στα Τρίκαλα Κορινθίας. Ωστόσο, το χάσμα των τιμών σε σχέση το 2008 είναι αγεφύρωτο, ειδικότερα στην Αράχωβα το 2008 οι τιμές πώλησης ήταν 3.000 ευρώ τ.μ., το 2022 η ζητούμενη τιμή ανήλθε στα 1.558 ευρώ/τ.μ., ενώ σήμερα στα 1.594 ευρώ/τ.μ. αυξημένη κατά 2,31%.

Στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου Πέλλας η μέση τιμή πώλησης σήμερα διαμορφώνεται σε 1.053 ευρώ/τ.μ., έχοντας καταγράψει συνολική κάμψη κατά 68% σε σχέση με τις 3.300 ευρώ/τ.μ. του 2008. Στο Καρπενήσι τα εξοχικά πωλούνται σήμερα αντί ποσού 1.008 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο, από 2.308 ευρώ/τ.μ. το 2008, δηλαδή 56% χαμηλότερα. Στα Τρίκαλα Κορινθίας η μέση τιμή πώλησης έχει υποχωρήσει κατά 51% από το 2008 και δεν ξεπερνάει τα 1.097 ευρώ/τ.μ., από 2.250 ευρώ/τ.μ.

Η Αράχωβα διαθέτει σχετικά νεόδμητες κατοικίες καθώς ο μέσος όρος ηλικίας ανέρχεται στα 14 χρόνια, κατέχοντας παράλληλα τα μεγαλύτερα ακίνητα συνολικής επιφάνειας 164 τ.μ., λόγω της πληθώρας νέων μεζονετών στο Λιβάδι. Η εν λόγω περιοχή έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερη κατηγορία, η οποία διαφοροποιείται απόλυτα από τις υπόλοιπες περιοχές, παρόλα αυτά η δυναμική της φαίνεται καθηλωμένη.

Μεγαλύτερη ηλικία κατασκευών καταγράφεται στα Τρίκαλα Κορινθίας με μέσο όρο ηλικίας τα 31 έτη, κατέχοντας ωστόσο και τα μικρότερα σπίτια, λόγω των παλαιότερων και πιο τυπικών κτισμάτων που προσφέρονται. Η εν λόγω περιοχή λόγω της μικρής απόστασης από την Αθήνα φαίνεται να αντιστέκεται στη μεγάλη μείωση των αξιών και να είναι ακόμη περιζήτητη.  Η ζήτηση έχει υποχωρήσει πάρα πολύ σε χειμερινούς προορισμούς σε σημαντικές χειμερινές περιοχές όπως στο Καρπενήσι και στον Άγιο Αθανάσιο.

Όπως αναφέρει η έρευνα, παρά την κάποια αύξηση στις τιμές τα τελευταία χρόνια αρκετοί κατασκευαστές που επένδυσαν δανειζόμενοι στην ανέγερση πολυτελών κατοικιών με συνολικό κόστος κατασκευής και αγοράς γης πάνω από 1.500 ευρώ/τμ εξακολουθούν να βρίσκονται πλήρως εγκλωβισμένοι αφού ούτε η πώληση κάτω από το κόστος δείχνει να ενεργοποιεί την ζήτηση. Για παράδειγμα, η εικόνα στο Λιβάδι της Αράχωβας μετά το κατασκευαστικό κύμα της δεκαετίας του 2000 δεκάδες συγκροτήματα παραμένουν ολοκληρωμένα δίχως καμία προοπτική άμεσης διάθεσης.

Μακροπρόθεσμα, η κλιματική αλλαγή ακόμη θα επηρεάσει σημαντικά τις κατοικίες σε περιοχές που εξαρτώνται από χιονοδρομικά κέντρα καθώς τα τελευταία μειώνουν συνεχώς τις ημέρες λειτουργίας τους λόγω ανυπαρξίας χιονιού. Σημειώνεται επίσης και  το γεγονός ότι δεν υπάρχει εύκολη χρηματοδότηση στην Ευρώπη για χιονοδρομικά κέντρα χαμηλότερα των 2.500μ, ενώ η αύξηση του κόστους ενέργειας για την λειτουργία τους θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο στις τοπικές αγορές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα