Ακρίβεια: “Καμπανάκι” για τον πληθωρισμό – Σήμα Λαγκαρντ για “σφιχτές και στοχευμένες” παροχές

Ακρίβεια: “Καμπανάκι” για τον πληθωρισμό – Σήμα Λαγκαρντ για “σφιχτές και στοχευμένες” παροχές
AP Photo/Olivier Matthys

Προειδοποίηση ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να οδεύει προς μια νέα εποχή ασταθούς πληθωρισμού, καθιστώντας ακόμη πιο κρίσιμο τον έλεγχο των προσδοκιών για το πού κατευθύνονται οι τιμές απηύθυναν οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών με βάση το Bloomberg.

Πρόωρες χαρακτήρισαν οι κεντρικοί τραπεζίτες ισχυρών κρατών τις προσδοκίες για γρήγορη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων το επόμενο έτος. Συγκεκριμένα σε συνέδριο στην Μπανγκόκ που διοργανώθηκε από την Τράπεζα της Ταϊλάνδης και την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, οι παράγοντες που ρυθμίζουν την νομισματική πολιτική ανά τον κόσμο σημείωσαν ότι η κλιματική αλλαγή, η γεωπολιτική και η μεταβαλλόμενη αύξηση του πληθυσμού σημαίνουν ότι οι τιμές μπορεί να παραμείνουν υψηλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, από την Άπω Ανατολή, οι παράγοντες των κεντρικών τραπεζών τόνισαν ότι είναι κρίσιμο, να πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ότι οι τιμές θα μειωθούν. Ωστόσο, “ο κίνδυνος να αφήσουμε τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό να φουντώσουν θα ήταν ακόμη πιο επιζήμιος”, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

“Δεδομένης αυτής της εξαιρετικής αβεβαιότητας, αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι να εφαρμόσουμε στην πραγματικότητα νομισματική πολιτική που να “εδραιώνει” τις προσδοκίες, ώστε αυτές οι προσδοκίες να παραμείνουν κοντά στον στόχο”, είπε σε μια συζήτηση σε πάνελ.

“Πρέπει να δώσουμε σήμα στο κοινό, στους παρατηρητές, στους σχολιαστές, ότι σε όλα τα σενάρια ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε στο τρέχον περιβάλλον”, είπε η Λαγκάρντ.

Το μήνυμα για τις παροχές

Ζήτησε, όμως, παράλληλα από τις κυβερνήσεις να είναι προσεκτικές στα δημοσιονομικά τους ανοίγματα.  Έδωσε δε τρία χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι πολιτικές των κρατών:  “Η δημοσιονομική πολιτική που είναι προσωρινή, στοχευμένη και προσαρμοσμένη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία της Ευρώπης από την ενεργειακή κρίση”, υποστήριξε συγκεκριμένα η επικεφαλής της ΕΚΤ

Ως εκ τούτου, μέσα σε αυτό το περιβάλλον- προειδοποίησε- οι δημοσιονομικές πολιτικές ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερβολική ζήτηση. Γι’ αυτό- σημείωσε- η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική πρέπει να λειτουργούν συγχρονισμένα για βιώσιμη, ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη.  Σύμφωνα με την ίδια, η δημοσιονομική πολιτική που είναι προσωρινή, στοχευμένη και προσαρμοσμένη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία της Ευρώπης από την ενεργειακή κρίση.  “Αυτά τα τρία στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν στην άμβλυνση των ενεργειακών σοκ και να θέσουν ανώτατο όριο στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό”, είπε.  “Οι δημοσιονομικές πολιτικές που δημιουργούν πλεονάζουσα ζήτηση σε μια οικονομία περιορισμένης προσφοράς μπορεί να αναγκάσουν τη νομισματική πολιτική να σφίξει περισσότερο από ό,τι θα χρειαζόταν διαφορετικά”, συμπλήρωσε.  “Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον ορισμένα από τα δημοσιονομικά μέτρα που αναλύουμε από πολλές κυβερνήσεις της Ευρώπης και ιδιαίτερα της ζώνης του ευρώ δείχνουν προς την κατεύθυνση της τελευταίας κατηγορίας”, συνέχισε, αναφερόμενη σε μέτρα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν υπερβολική ζήτηση. 

Όλα τα βλέμματα, πάντως, είναι στραμμένα στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ του έτους στις 14-15 Δεκεμβρίου, όταν οι αξιωματούχοι θα αποφασίσουν εάν θα επιτύχουν τρίτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης ή θα μετριάσουν τον ρυθμό στο μισό της μονάδας. Στην Ασία, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες που συναντώνται για τα επιτόκια αυτόν τον μήνα αναμένεται ευρέως να διατηρήσουν τη νομισματική σύσφιξη.

Οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν επιθετικά τα επιτόκια φέτος σε μια προσπάθεια να δαμάσουν το χειρότερο ξέσπασμα πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών. Οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν το επόμενο έτος λόγω της επιβράδυνσης της ζήτησης, της πτώσης των τιμών σε εμπορεύματα και τρόφιμα και των ευνοϊκών συγκρίσεων από έτος σε έτος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα