Ακτιβιστής σε Γιούνκερ για τα LuxLeaks: Είναι σαν να έχεις βάλει τον κόμη Δράκουλα φύλακα σε μια τράπεζα αίματος

Ακτιβιστής σε Γιούνκερ για τα LuxLeaks: Είναι σαν να έχεις βάλει τον κόμη Δράκουλα φύλακα σε μια τράπεζα αίματος

Πυρά κατά Γιούνκερ για το ρόλο του στο σκάνδαλο φοροαποφυγής πολυεθνικών εταιρειών που είχαν συνάψει συμφωνίες με το Λουξεμβούργο

Σφοδρή κριτική δέχτηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσον αφορά τη δέσμευσή του για φορολογικές μεταρρυθμίσεις και την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη, κάτι που χαρακτηρίστηκε μάλιστα από έναν ακτιβιστή "σαν να έχεις βάλει τον κόμη Δράκουλα φύλακα σε μια τράπεζα αίματος".

Ο Γιούνκερ, που βρίσκεται στο Μπρίσμπαν για τη σύνοδο κορυφής των 20 πιο ανεπτυγμένων οικονομιών (G20), έχει μπει στο στόχαστρο μετά τις αποκαλύψεις για τις συμφωνίες της χώρας του με μεγάλες εταιρείες, προκειμένου να πληρώνουν όσο το δυνατόν μικρότερο φόρο, την εποχή που ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

"Ο κόσμος ρωτάει πώς μπορεί ο αρχιτέκτονας του LuxLeaks να αναλαμβάνει να το ξεκαθαρίσει. Για πολλούς αυτό μοιάζει σαν να έχεις βάλει τον Δράκουλα να φυλάει μια τράπεζα αίματος" είπε χαρακτηριστικά ο Τιμ Κοστέλο, ο επικεφαλής της Civil Society 20, μιας "πλατφόρμας διαλόγου" μεταξύ των ηγετών των χωρών της G20 και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

"Επαφίεται στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Έπιτροπής να διαψεύσει αυτές τις φωνές και να αποκαταστήσει το έλλειμμα εμπιστοσύνης αντιμετωπίζοντας τη φοροαποφυγή. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό για τους απλούς πολίτες να αναλάβουν από κοινού δράση οι ηγέτες της G20 εδώ στο Μπρίσμπαν", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων το Λουξεμβούργο σύναψε συμφωνίες με περίπου 340 πολυεθνικές, επιτρέποντάς τους να αποφύγουν την καταβολή υψηλών φόρων.

Ο ίδιος ο Γιούνκερ έχει δηλώσει ότι "δεν είναι ο αρχιτέκτονας" αυτού του "προβλήματος" και ότι τίποτα στο παρελθόν του δεν υποδηλώνει ότι φιλοδοξία του ήταν "να οργανώσει τη φοροδιαφυγή στην Ευρώπη". Μολονότι έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το θέμα, όταν ρωτήθηκε σήμερα από δημοσιογράφου εάν θα έπρεπε να υποβάλει την παραίτησή του, απέφυγε να απαντήσει ευθέως.

SHARE:

24Media Network