Αλλαγές στη φορολογία: Τι προωθεί, τι σκέπτεται και τι απορρίπτει το ΥΠΟΙΚ

Αλλαγές στη φορολογία: Τι προωθεί, τι σκέπτεται και τι απορρίπτει το ΥΠΟΙΚ
Τα ακίνητα στο επίκεντρο του Υπουργείου Οικονομικών Eurokinissi

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα να νομοθετήσει την απαλλαγή της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων από τα ακίνητα για τους μήνες των μειωμένων ενοικίων.

Οι φοροαπαλλαγές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και η ρύθμιση που θα ακολουθήσουν όσοι θα πρέπει τον Αύγουστο να εξοφλήσουν εξ αναβολής υποχρεώσεις βρίσκεται στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου .

Ενώ η κρίση συνεχίζεται αλλάζοντας από σήμερα φάση το υπουργείο οικονομικών εξετάζει το πως θα συμπληρώσει τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί ήδη από τον Μάρτιο και θα επαναληφθούν τον Μάιο. Η μια εκκρεμότητα η οποία έχει συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά των ιδιοκτητών από την στιγμή που επαναλαμβάνεται και τον Μάϊο είναι το μειωμένο κατά 40% ενοίκιο για τις επιχειρήσεις που πλήττονται και τους εργαζόμενους τους. Οι ιδιοκτήτες ζητούν να έχουν και αυτή μια φοροαπαλλαγή από τη στιγμή που η έκπτωση του ενοικίου επιβλήθηκε με νόμο.

Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα να νομοθετήσει την απαλλαγή της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων από τα ακίνητα για τους μήνες των μειωμένων ενοικίων. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν προκρίνεται καθώς ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος κατοχής και όχι εισοδήματος και μάλιστα έχει αυξημένη εισπραξιμότητα.

Σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις που θα γίνουν σε όσους συσσωρεύσουν υποχρεώσεις από τον Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο εξετάζεται ως πιο πρόσφορη λύση η ρύθμιση των 12 δόσεων χωρίς επιτόκιο με την απαραίτητη πιστοποίηση ότι ο ωφελούμενος είχε ζημιά από την υγειονομική κρίση .

Ένα δεύτερο πακέτο φορολογικών μέτρων που εξετάζονται εντάσσονται σε κλαδικές πολιτικές για τον τουρισμό και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που είναι σημαντικό να ξεπεράσουν γρήγορα την κρίση.

Το Εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μιλά για ένα πλέγμα φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων σε επιχειρήσεις του τουρισμού και εξαγωγικές. Τα κίνητρα αυτά μεταφράζονται σε αυξημένες αποσβέσεις για επενδύσεις που θα γίνουν και με τα δάνεια που θα δοθούν το επόμενο διάστημα αλλά και κάλυψη μέρους των ασφαλιστικών εισφορών νέων εργαζομένων για διάστημα 2 ετών .

Οι σκέψεις για μείωση του ΦΠΑ 

Την ίδια ώρα το υπουργείο οικονομικών δέχεται μια σειρά από εισηγήσεις για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες του τουριστικού προϊόντο .

Ειδικότερα έχει η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία αλλά και στην εστίαση από το 13% στο υπερμειωμένο συντελεστή του 6% τουλάχιστον για φέτος λόγω της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός.

Επίσης έχει προταθεί η μείωση του τέλους διαμονής ειδικά για φέτος. Το τέλος διαμονής κυμαίνεται από 0,5 έως 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση ανάλογα με τον αριθμό των αστεριών του καταλύματος.

Προς το παρόν το υπουργείο οικονομικών αποκρούει τέτοια αιτήματα για πολλούς λόγους: Ο πρώτος είναι ότι θα έχει πολύ υψηλό δημοσιονομικό κόστος ακόμη και σε μια πτωτική χρονιά όπως η φετινή για τον τουρισμό και επιπλέον είναι και τεχνικά δύσκολο και χρονοβόρο να αυξομειώνονται οι συντελεστές του ΦΠΑ σε διεθνώς ανταγωνιστικούς κλάδους όπως ο τουρισμός. 

Πάντως εξετάζεται η μείωση ή και η κατάργηση για το 2020 του τέλους διανυκτέρευσης αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μειώσεις του συντελεστή ΦΠΑ μόλις ξεπεραστεί η κρίση. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα