Alpha Bank: Χορήγηση 3,8 δισ. ευρώ δανείων στην οικονομία φέτος

Alpha Bank: Χορήγηση 3,8 δισ. ευρώ δανείων στην οικονομία φέτος
Τράπεζα Alpha Bank Eurokinissi

Η διοίκηση της τράπεζες τόνισε σε επενδυτές ότι η δράση, από την κυβέρνηση, την ΕΚΤ και τις ρυθμιστικές αρχές, θα περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο από τις συνέπειες του κορονοϊού.

Σε αύξηση του στόχου για τα νέα δάνεια που θα διαθέσει στην πραγματική οικονομία το 2020 προχώρησε η διοίκηση της Alpha Bank.

Κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή 30 πελατών – επενδυτών της, που διοργάνωσε η JP Morgan,  η διοίκηση της Alpha Bank τόνισε ότι η δράση σε τρία επίπεδα, από την κυβέρνηση, την ΕΚΤ και τις ρυθμιστικές αρχές, θα περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο από τις συνέπειες του κορονοϊού. Μετά τις νέες ρυθμίσεις η Alpha Βank έχει ένα μαξιλάρι 750 μονάδων βάσης (3,5 δισ. ευρώ) σε επίπεδο κεφαλαίων με τον δείκτη CET 1 στο 19%. Επιπρόσθετα νέες τροπολογίες της Επιτροπής της Βασιλείας το IFRS9 θα μεταφραστούν σε επιπλέον αύξηση του CET 1 κατά 110 μονάδες βάσης.

Με αυτά τα δεδομένα η Alpha Bank σχεδιάζει τη χορήγηση δανείων 3,7-3,8 δισ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου για 3,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο η διοίκηση περιμένει ουσιαστικό αντίκτυπο σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φέτος καθώς και καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για επικουρικές εργασίες. Σε ό,τι αφορά το επιπλέον κόστος επισημάνθηκε ότι αναμένονται καλύτερα αποτελέσματα σε όρους απόδοσης-κόστους απ’ ό,τι αρχικά.

Σε ότι αφορά στις συνέπειες του κορονοϊού, με την οικονομία να οδεύει προς ύφεση, η έκθεση της Alpha Bank σε δάνεια εταιρειών που πλήττονται υπολογίζεται σε 4,4 δισ. ευρώ (9% του συνόλου), εκ των οποίων το 1,5 δισ. είναι στον χώρο του τουρισμού.

Στις επιμέρους κινήσεις στρατηγικής το project Galaxy παραμένει στην καρδιά της στρατηγικής της Alpha Βank και θα εκτελεστεί μόλις ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στις αγορές. Το πρώτο σκέλος υπήρξε επιτυχημένο, συγκεντρώνοντας στιβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον και υπάρχει ελπίδα ότι η προεργασία που γίνεται θα επιτρέψει τη γρήγορη εκτέλεση. Το βασικό σενάριο είναι ότι η συναλλαγή θα ξεκινήσει το β’ εξάμηνο του 2020.

Οι αναλυτές της JP Morgan τονίζουν πάντως ότι παρ’ όλο η πανδημία θα έχει αντίκτυπο στα μεγέθη της Alpha Βank αλλά και συνολικά του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, η αποφασιστική δράση των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών αρχών θα περιορίσει το «χτύπημα», αν επιβεβαιωθεί το σενάριο για ανάκαμψη τύπου «V».

Με βάση τα στοιχεία, οι μετοχές της Alpha Βank τελούν υπό διαπραγμάτευση 0,2 φορές την εκτιμώμενη τιμή προς λογιστική αξία του 2020 (P/V) και 5,5 φορές τιμή προς κέρδη (P/E), έχοντας υποχωρήσει 65% από τις αρχές του χρόνου.

Να σημειωθεί ότι ο αμερικανικός οίκος δίνει τιμή-στόχο για την Alpha Βank τα 2,5 ευρώ με σύσταση «overweight».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα