Alpha Bank: Με υπερκάλυψη 1,7 φορές και μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ ολοκληρώθηκε η ΑΜΚ

Alpha Bank: Με υπερκάλυψη 1,7 φορές και μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ ολοκληρώθηκε η ΑΜΚ
Alpha Bank Eurokinissi

Προσφορές πέριξ του 1,37 δισ. ευρώ σε ιδιωτική τοποθέτηση και δημόσια προσφορά. Στο 1 ευρώ η τιμή διάθεσης. Η μερική συμμετοχή του ΤΧΣ στην ΑΜΚ ενισχύει την πρόθεση για σταδιακή αποεπένδυση των συμμετοχών του στις ελληνικές τράπεζες.

Το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank όρισε ως τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ το 1 ευρώ ανά νέα μετοχή με βάση τα αποτελέσματα της διαδικασίας βιβλίου προσφορών που διενεργήθηκε από 28.6.2021 έως 30.6.2021 και κατόπιν διαβούλευσης με τους Γενικούς Συντονιστές και Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Goldman Sachs Europe SE και J.P. Morgan AG).

Στο 9% η συμμετοχή του ΤΧΣ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (“ΤΧΣ” ή “Ταμείο”) συμμετείχε μαζί με ξένους και εγχώριους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές υπό τους ίδιους όρους. Σύμφωνα με την εντολή του να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και να ξεκινήσει μια σταδιακή αποεπένδυση των συμμετοχών του στο κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών, το ΤΧΣ αποφάσισε να μειώσει τη συμμετοχή του στην Alpha σε 9% (από 10,92% πριν από την αύξηση) μετά την ολοκλήρωση της αύξησης. Όπως εξηγεί το Ταμείο σε σχετική ανακοίνωσή, η μερική συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha ήταν αποτέλεσμα της ισχυρής ζήτησης και συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και ενισχύει την πρόθεση για σταδιακή αποεπένδυση των συμμετοχών του στις ελληνικές τράπεζες, διατηρώντας, παράλληλα, τις προοπτικές αποκόμισης αξίας στο προσεχές μέλλον, ώστε να επωφεληθεί το Ελληνικό δημόσιο από την προβλεπόμενη βελτίωση της κερδοφορίας της Τράπεζας.

Η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. (“Alpha” ή η “Τράπεζα”) αποτελεί αφετηρία μιας νέας περιόδου για την Τράπεζα, η οποία ως βασικό στόχο έχει την περαιτέρω επέκταση της πιστωτικής ανάπτυξής της, την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της, την βελτίωση των αποδόσεων για τους μετόχους της, καθώς και την ευρύτερη συμβολή στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΧΣ, “η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha πραγματοποιήθηκε με όρους αγοράς με τιμή προσφοράς 1 ευρώ ανά μετοχή, όπως καθορίστηκε μέσω διεθνούς και εγχώριας ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία διεθνούς βιβλίου προσφορών. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συμμετείχε μαζί με ξένους και εγχώριους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές υπό τους ίδιους όρους. Σύμφωνα με την εντολή του να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και να ξεκινήσει μια σταδιακή αποεπένδυση των συμμετοχών του στο κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών, το ΤΧΣ αποφάσισε να μειώσει τη συμμετοχή του στην Alpha σε 9% μετά την ολοκλήρωση της αύξησης. Το ΤΧΣ παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Alpha, αποδεικνύοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη του Ταμείου προς τη Διοίκηση και το μέλλον της Τράπεζας. Το ΤΧΣ επιδιώκει τη διαρκή υποστήριξη της Alpha στην εκτέλεση του ευρύτερου σχεδίου “Tomorrow”, το οποίο εξυπηρετεί παράλληλα τις προτεραιότητες της Τράπεζας, αλλά και της ελληνικής οικονομίας στη μετα-πανδημία εποχή”.

Για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha, το ΤΧΣ, κατά τη συγκεκριμένη φάση, διόρισε ως από κοινού χρηματοοικονομικούς συμβούλους την UBS Europe SE και την Société Générale και ως μοναδικό νομικό σύμβουλο τη δικηγορική εταιρεία “Kyriakides Georgopoulos”.

1,7 φορές υπερκάλυψη

Σε ότι αφορά στις υπόλοιπες λεπτομέρειες της απόλυτα επιτυχημένης διαδικασίας κεφαλαιακής ενίσχυσης της Alpha Bank, σημειώνεται ότι η η συνδυασμένη προσφορά νέων μετοχών ολοκληρώθηκε με υπερκάλυψη κατά περίπου 1,7 φορές.

Το ύψος των προσφορών που κατατέθηκαν στις παράλληλες διαδικασίες ιδιωτικής τοποθέτησης και της δημόσιας προσφοράς άγγιξε το 1,37 δισ. ευρώ και η τιμή διάθεσης βγήκε στο 1 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 0,43 φορές την καθαρή ενσώματη θέση της τράπεζας, μετά την ΑΜΚ και την εξυγίανση του ισολογισμού της.

J. Paulson, Schroders, Capital, BlackRock, EBRD, Helikon είναι μερικά από τα ονόματα που συμμετείχαν στην ΑΜΚ, ενώ το ΤΧΣ εγγράφηκε για -το μεγαλύτερο- μέρος των αναλογούντων δικαιωμάτων του και το ποσοστό του θα υποχωρήσει στο 9%.

Το ύψος της ΑΜΚ κινείται στα 800 εκατ. ευρώ και επομένως θα εκδοθούν ισάριθμες μετοχές, που θα διατεθούν προς 1 ευρώ έκαστη.

Το ποσό της Αύξησης Κεφαλαίου θα χρησιμοποιηθεί από την Alpha Βank για ανάλωση κεφαλαίων, που προκαλεί η πιστωτική επέκταση, ύψους 10 δισ. ευρώ, που σχεδιάζει για την τετραετία 2021-24 σε Ελλάδα (8 δισ. ευρώ) και Ρουμανία, ενώ θα παράσχουν την αναγκαία ευελιξία για δέσμευση χρηματοδότησης σε έργα υψηλής αξίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα