Alpha Bank: Νέα έξοδος στις αγορές με ομόλογο 500 εκατ.

Alpha Bank: Νέα έξοδος στις αγορές με ομόλογο 500 εκατ.
Τράπεζα Alpha Bank Alexandros Michailidis / SOOC

Ανοίγει, πιθανότατα αύριο, το βιβλίο προσφορών για την έκδοση senior preferred ομολόγου από την Alpha Bank. Το ύψος της έκδοσης τοποθετείται στα 500 εκατ. ευρώ περίπου και θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση της ρευστότητας του Ομίλου.

Σε νέα έξοδο στις αγορές προχωρά, πιθανότατα αύριο, η Alpha Bank με την έκδοση senior preferred ομολόγου, διάρκειας 6,5 ετών με δυνατότητα ανάκλησης μετά την πάροδο 5,5 ετών, ακολουθώντας ανάλογο βήμα που έκανε η Eurobank αυτόν τον μήνα.

Η διοίκηση της τράπεζας έδωσε εντολή στις Citi, Morgan Stanley, BNP Paribas, Bofa Securities και Commerzbank να “τρέξουν” την έκδοση, το ύψος της οποίας αναμένεται στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ και ήδη ξεκίνησαν από χθες σειρά ενημερωτικών επαφών με επενδυτές, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει πιθανότατα αύριο.

Όπως έχει γράψει το news247.gr, τόσο η Alpha Bank όσο και η Τράπεζα Πειραιώς αναμένονταν να προχωρήσουν και αυτές σε εκδόσεις ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred), στο πλαίσιο των υποχρεώσεων MREL (Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων) που πρέπει να καλυφθούν έως το 2025.

Το ομόλογο αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Caa1 από Moody’s, και B+ από S&P. Όπως αναφέρεται σε σχετική παρουσίαση στους επενδυτές, η συναλλαγή θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων MREL, στην διαφοροποίηση της επενδυτικής βάσης και την ενίσχυση του προφίλ της Alpha Bank στις διεθνείς αγορές καθώς και στην περαιτέρω βελτίωση της θέσης ρευστότητας της τράπεζας.

Σημειώνεται πως κατά την πρόσφατη έξοδο της Eurobank με ανάλογης διάρκειας τίτλο, η αρχική τιμολόγηση διαμορφώθηκε στο 2,5%, ενώ το τελικό επιτόκιο υποχώρησε στο 2,375%.

Η έξοδος στις αγορές από την Alpha Bank είχε προαναγγελθεί κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου, ενώ σημειώνεται ότι η τράπεζα ολοκλήρωσε τον περασμένο Μάρτιο την έκδοση ομολόγου Tier II αντλώντας 500 εκατ. ευρώ (το κουπόνι της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 5,5% έναντι 4,25% που ήταν το κουπόνι της έκδοσης του Φεβρουαρίου 2020), έκδοση που αποσκοπούσε στην κεφαλαιακή διεύρυνση της τράπεζας για να προχωρήσει στις κινήσεις εξυγίανσης. Η νέα έκδοση αποσκοπεί στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει τον περασμένο Μάρτιο το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (Single Resolution Board – SRB).

Οι στόχοι αυτοί αφορούν στις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL) και με βάση τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει η Alpha Bank ο στόχος έχει τεθεί στο 17,28% για το 2021. Με την προγραμματισμένη έκδοση η Τράπεζα θα καλύψει την απόσταση του 0,90% που τη χωρίζει από το επίπεδο του 16,4% που ήταν ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας μετά και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο.

Ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται και η έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς. Το ομόλογο της τράπεζας θα είναι επίσης senior preferred και πιθανόν, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού κεφαλαίου μέσα στη χρονιά, το ποσό να είναι μικρότερο από αυτό που αρχικά είχε προγραμματίσει η τράπεζα.

Σε ότι αφορά στην Εθνική Τράπεζα, έχει ήδη εκπληρώσει τον ενδιάμεσο στόχο για τα κεφάλαια MREL που τέθηκε σε ισχύ την 1/1/2021 και είναι στη διακριτική ευχέρεια της Διοίκησης να αποφασίσει κάποια ομολογιακή έκδοση μέχρι το τέλος του 2021 αν θεωρήσει ευνοϊκή τη συγκυρία στις αγορές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα